Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina poprela účasť na poškodení plynovodov Nord Stream

.tasr .svet

Americký denník The Wall Street Journal v piatok informoval, že ukrajinskí predstavitelia boli do incidentu zapojení.

Ukrajina poprela účasť na poškodení plynovodov Nord Stream SITA/Swedish Coast Guard via AP

poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak vo štvrtok poprel účasť Ukrajiny na poškodení plynovodov Nord Stream v Baltskom mori a z incidentu obvinil Rusko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

„Takýto čin je možné uskutočniť len s rozsiahlymi technickými a finančnými prostriedkami. A kto to mal v čase výbuchov? Jedine Rusko, “ povedal poradca prezidenta Volodymyra Zelenského.  

Plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sa stali terčom útoku 26. septembra 2022. Výbuchy zaznamenané neďaleko dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori poškodili potrubia oboch plynovodov na štyroch miestach. 

Ukrajinec, ktorý je v správach nemeckých vyšetrovateľov identifikovaný ako Volodymyr Z., podozrivý zo spoluúčasti na poškodení plynovodov, naposledy údajne býval v Poľsku. Nemecké médiá v stredu uviedli, že v súčasnosti sa skrýva na neznámom mieste. 

Americký denník The Wall Street Journal v piatok informoval, že ukrajinskí predstavitelia boli do incidentu zapojení.  

„Ukrajina nemá nič spoločné s výbuchmi na plynovodoch Nord Stream,“ povedal Podoľak a dodal, že Ukrajina výbuchmi nezískala žiadnu strategickú alebo taktickú výhodu. 

Rusko z poškodenia plynovodov obvinilo Spojené štáty, Britániu a Ukrajinu. Tieto krajiny však svoju účasť na incidente popreli. Výbuchy do značnej miery odrezali ruský plyn od európskeho trhu, píše Reuters. 

Incident vyšetrujú Nemecko, Dánsko a Švédsko. Švédi našli stopy výbušnín na viacerých predmetoch nájdených na mieste výbuchu, čo potvrdilo, že výbuchy boli úmyselné.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite