Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izraelská armáda nariadila evakuáciu oblastí južnej a strednej časti Pásma Gazy

.tasr .svet

Armáda ešte predtým informovala, že zasiahla oblasť v Chán Júnise, odkiaľ boli údajne vo štvrtok vypálené rakety na izraelskú dedinu.

Izraelská armáda nariadila evakuáciu oblastí južnej a strednej časti Pásma Gazy SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana

izraelská armáda v piatok nariadila ďalšiu evakuáciu oblastí v južnej a strednej časti Pásma Gazy, ktoré boli predtým vyhlásené za humanitárne bezpečnú zónu. Armáda tvrdí, že palestínske hnutie Hamas z týchto oblastí ostreľuje Izrael, informovala agentúra Reuters.

Evakuácia sa má týkať oblasti severne od mesta Chán Júnis a východnej časti Dajr al-Balah, kde sa desaťtisíce ľudí ukryli pred bojmi v iných častiach palestínskej enklávy. Varovaním chce armáda podľa vyhlásenia zmierniť vplyv na civilistov a umožniť im odísť z bojovej zóny.

Najnovšie varovania pred útokmi prišli v čase, keď sa vyjednávači v Dauhe stretávajú na druhom dni rokovaní zameraných na dosiahnutie dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov z Pásma Gazy.

Vojna v Pásme Gazy začala po bezprecedentnom útoku Hamasu na juh Izraela 7. októbra. Pri útoku zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si vyžiadala už viac ako 40.000 obetí na životoch.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite