Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izraelská armáda pri útoku v Libanone zasiahla sklad zbraní hnutia Hizballáh

.tasr .svet

Izraelská armáda v statuse na platforme Telegram napísala, že jej letectvo zaútočilo cez noc na sklad zbraní libanonského hnutia Hizballáh „v oblasti Nabatíje“, ktorá sa nachádza asi 12 kilometrov od hraníc s Izraelom

Izraelská armáda pri útoku v Libanone zasiahla sklad zbraní hnutia Hizballáh SITA/AP Photo/Francisco Seco

izraelská armáda potvrdila, že v noci na sobotu vykonala nálet na oblasť okolo juholibanonského mesta Nabatíja. Cieľom útoku bol sklad zbraní používaný šiitskou proiránskou organizáciou Hizballáh. Zahynulo pri ňom deväť ľudí. 

Ako s odvolaním sa na libanonské médiá uviedla agentúra AFP, medzi obeťami je aj „žena a jej dve deti“. Ďalších päť ľudí bolo zranených, pričom stav dvoch z nich je kritický, uviedlo vo vyhlásení libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Cezhraničná paľba na pomedzí Izraela a Libanonu v čase ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy vyvoláva obavy z ďalšieho konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom, ktoré naposledy viedli vojnu v roku 2006.

Napätie v tomto pohraničnom regióne v posledných týždňoch prudko vzrástlo po raketovom útoku, ktorého obeťou sa stalo 12 detí a tínedžerov na Izraelom okupovaných Golanských výšinách. Izrael na tento útok odpovedal zabitím veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra na predmestí Bejrútu.

Hizballáh za to prisľúbil Izraelu odvetu – rovnako ako aj Irán, ktorý chce pomstiť zabitie Ismáíla Haníju, politického lídra palestínskeho hnutia Hamas, počas jeho pobytu v Teheráne. 

Útoky v libanonsko-izraelskom pohraničí sú jedným z dôsledkov teroristického vpádu palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 a následnej izraelskej odvety v podobe masívnej ofenzívy v Pásme Gazy. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite