Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Harrisová predstavila ekonomický program, chce znížiť náklady na jedlo a bývanie

.tasr .svet

Počas prejavu, ktorý predniesla v štáte Severná Karolína, Harrisová povedala, že „jej určujúcim cieľom v prezidentskom úrade bude budovanie strednej triedy“.

Harrisová predstavila ekonomický program, chce znížiť náklady na jedlo a bývanie SITA/AP Photo/Mike Stewart

viceprezidentka a demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová v piatok prezentovala rozsiahly súbor ekonomických návrhov, ktorých cieľom je znížiť dane a náklady na potraviny, bývanie a ďalšie základné potreby pre väčšinu Američanov. TASR o tom informuje podľa  agentúr AP a Reuters.

Načrtla spôsob, ako chce zakázať zdražovanie potravín ich výrobcami a obchodníkmi s nimi, aj ako chce stavať dostupnejšie bývanie v rámci „ekonomiky príležitostí“, ktorú plánuje presadzovať v prípade, že vyhrá prezidentské voľby.

Vo svojom prvom väčšom prejave zameranom na ekonomiku Harrisová ako demokratická kandidátka sľúbila, že zavedie nový daňový bonus vo výške až do 6 000 dolárov na dieťa do 1 roku, zníži dane pre rodiny s deťmi a zníži náklady na lieky na predpis.        

Viceprezidentka tiež vyzvala na výstavbu 3 miliónov nových bytov v priebehu štyroch rokov. Chce presadiť daňový stimul pre staviteľov štartovacích bytov a príspevok 25.000 dolárov pre tých, ktorí si kupujú svoju prvú nehnuteľnosť na bývanie. 

Harrisová, ktorá prisľúbila odhaliť ďalšie podrobnosti svojich ekonomických plánov počas nasledujúcich týždňov, sa snaží o kontrast so svojím oponentom, republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom v oblasti ekonomických hodnôt, konkrétne ciel a daní. Bývalý prezident navrhol nové celoplošné clá na dovoz, čo Harrisová odmieta. „Chce zaviesť to, čo je v skutočnosti národná daň z predaja každodenných produktov a základných potrieb, ktoré dovážame z iných krajín,“ povedala Harrisová. „To Američanov zničí,“ dodala. 

„Bude to znamenať vyššie ceny denných potrieb takmer každého z vás: Trumpova daň z benzínu. Trumpova daň z jedla. Trumpova daň z oblečenia. Trumpova daň z voľnopredajných liekov,“ vyhlásila Harrisová.        

Trumpovi ekonomickí poradcovia Kevin Hassett a Stephen Moore v piatok novinárom povedali, že Harrisovej návrhy zvýšia infláciu a poškodia ekonomiku. Návrh ponúknuť až 25 000 dolárov „prvovlastníkom nehnuteľností“ by podľa nich nepriniesol nič iné ako celkové zvýšenie cien nehnuteľností.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite