Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko zrejme zníži finančnú podporu Ukrajiny v roku 2025 na polovicu

.tasr .svet

Krajina je pritom druhým najväčším poskytovateľom pomoci Ukrajine.

Nemecko zrejme zníži finančnú podporu Ukrajiny v roku 2025 na polovicu SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi Ukrajinský prezident Zelenskyj a nemecký kancelár Scholz v Berlíne, 11. júna 2024

nemecko plánuje v roku 2025 znížiť svoju bilaterálnu vojenskú pomoc Kyjevu na polovicu, uviedol v sobotu zdroj z nemeckého parlamentu.  TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Vláda nemeckého kancelára Olafa Scholza neplánuje dodatočnú pomoc k štyrom vyčleneným miliardám eur z budúcoročného rozpočtu. V tomto roku pritom išlo o dvojnásobnú sumu, pripomína AFP. Nemecko totižto počíta s „vytvorením finančného nástroja v rámci skupiny krajín G7 a Európskej únie s využitím zmrazených ruských aktív,“ povedal ďalší zdroj z prostredia ministerstva financií.

Vyjadrenia zdrojov potvrdili aj viaceré správy z tlače. Denník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vo svojom víkendovom vydaní oznámil, že tento krok je súčasťou dohody medzi kancelárom a ministrom financií Christianom Lindnerom.

Rozpočet na rok 2025 bol pritom predmetom mnohých rozhovorov medzi vládnou koalíciou liberálnej strany Slobodní demokrati (FDP), Stranou Zelených a Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD).

Minister financií preto požiadal svojich partnerov o vytvorenie úspor, aby sa dodržalo ústavné pravidlo, ktorého cieľom je zabrániť prílišnému zadlžovaniu štátu. 

Pred prijatím rozpočtu do konca tohto roka sa o ňom ešte bude diskutovať.

Spojenci Ukrajiny zatiaľ pracujú na vytvorení mechanizmu, ktorý by im umožňoval použiť časť zo zmrazených ruských aktív vo výške 300 miliárd dolárov na podporu Ukrajiny.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite