Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko začalo trestné stíhanie voči dvom talianskym novinárom

.tasr .svet

Dvojica je obvinená z nelegálneho prekročenia hraníc v Kurskej oblasti.

Rusko začalo trestné stíhanie voči dvom talianskym novinárom SITA/AP Photo Ukrajinský vojak v meste Sudža, 16. august 2024

ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) začala trestné stíhanie voči redaktorke talianskej verejnoprávnej televízie (RAI) Stefanii Battistiniovej a kameramanovi Simoneovi Trainimu, uviedla v sobotu ruská tlačová agentúra RIA Novosti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry ANSA.

Predstavitelia RAI sťahujú novinárov z oblasti, aby tak „zaručili ich bezpečnosť a osobnú ochranu“. Reportéri by do Talianska mali odletieť počas nedele.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo taliansku veľvyslankyňu v Moskve Ceciliu Piccioniovú v súvislosti s „nelegálnym prekročením hraníc“ štábom RAI. Veľvyslankyňa následne vysvetlila ruským orgánom, že RAI a jej spravodajské tímy konali nezávisle a autonómne.

„Žurnalistika nie je zločin. Možnosť, že moskovské orgány postavia Stefaniu Battistiniovú a Simoneho Trainiho pred súd, je neprijateľná. Spravodajstvo sa nevykonáva na základe predchádzajúcich povolení,“ uviedol odborový zväz Usigrai, ktorý združuje zamestnancov spoločnosti RAI, a taliansky národný novinársky zväz (FNSI) v spoločnom vyhlásení.

Dvaja reportéri RAI pripravil prvú reportáž z mesta Sudža, ktoré v súčasnosti ovláda ukrajinská armáda. Taliansky štáb následne odvysielal zábery z obsadeného mesta, pričom ho sprevádzala ukrajinská vojenská eskorta. Vo svojej reportáži tiež urobili rozhovory s ruskými civilistami a ukrajinskými vojakmi.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite