Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netanjahu pred ďalším kolom rokovaní žiada väčší diplomatický tlak na Hamas

.tasr .svet

Vyjadrenia Netanjahua súvisia s nedeľňajším príchodom ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena do Izraela, ktorého úlohou je podporiť dohodu o prímerí.

Netanjahu pred ďalším kolom rokovaní žiada väčší diplomatický tlak na Hamas SITA/Naama Grynbaum/Pool Photo via AP

izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu obvinil palestínske militantné hnutie Hamas z brzdenia rokovaní o prímerí v Pásme Gazy. Zároveň vyzval na zvýšenie tlaku na hnutie pred novým kolom rokovaní, ktoré sa uskutočnia koncom nadchádzajúceho týždňa v egyptskej Káhire. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Hamas až do tejto chvíle zostáva neústupný. Na rokovania v Dauhe dokonca nevyslal ani svojho zástupcu. Preto by mal byť tlak zameraný na Hamas a (Jahjú) Sinvára, nie na izraelskú vládu,“ povedal Netanjahu počas zasadnutia vlády s odkazom na novovymenovaného lídra hnutia.

Spojenec Západu Jordánsko, zástancovia rukojemníkov protestujúci v Izraeli i samotný Hamas, naopak, žiadali vyvinutie tlaku na izraelského premiéra, aby došlo k uzavretiu dohody.

Vysokopostavený predstaviteľ militantov Usáma Hamdán vo štvrtok pôvodne uviedol, že hnutie sa zúčastní dvojdňových rokovaní v Dauhe, no dôjde k tomu len v prípade, že sa „stanoví časový harmonogram“ plnenia požiadaviek, na ktorých sa už Hamas dohodol. Militantné hnutie tiež vyjadrilo nesúhlas s „novými podmienkami“ Izraela.

Netanjahu svojmu kabinetu povedal, že sa vedú rokovania „a nie scenár, v ktorom len dávame a dávame“. „Sú veci, v ktorých môžeme byť flexibilní, a potom sú veci, na ktorých budeme trvať,“ podotkol.

Podľa neho sa vynakladá „obrovské úsilie“ na to, aby sa rukojemníci vrátili domov. „Pevne sa držíme zásad, ktoré sme si stanovili a ktoré sú nevyhnutné pre bezpečnosť Izraela,“ zdôraznil izraelský premiér.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite