Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 131. týždeň vojny (19. 8. – 25. 8. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 131. týždeň vojny (19. 8. – 25. 8. 2024) SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Správy z predchádzajúceho dňa 25. 8. 2024:

19:00 V Kramatorsku utrpeli zranenia dvaja novinári Reuters, tretí je nezvestný

Dvaja novinári agentúry Reuters utrpeli zranenia v noci na nedeľu počas útoku na hotel v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny. Ďalší novinár tejto agentúry je nezvestný, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

„Jeden z našich kolegov je nezvestný a dvaja ďalší boli prevezení do nemocnice, aby im bola poskytnutá pomoc,“ uviedla Reuters. Dodáva, že sa jej podarilo spojiť sa aj so zvyšnými tromi pracovníkmi a usiluje sa získať viac informácii. Spolupracuje s úradmi v Kramatorsku a poskytuje podporu svojim kolegom a ich rodinám. Ruské ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť Reuters o vyjadrenie bezprostredne nereagovalo.

12:10 Nočné útoky ruskej armády si vyžiadali jednu obeť a 29 zranených

Jedna osoba zahynula a najmenej 29 ľudí utrpelo zranenia pri nočných raketových a dronových útokoch ruskej armády na sever a východ Ukrajiny. Uviedla to v nedeľu ukrajinská armáda a regionálne úrady, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Rusko útočilo na Černihivskú, Sumskú, Charkovskú a Doneckú oblasť, informovali ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram. „Väčšina rakiet nedosiahla svoje ciele,“ dodali s tým, že ruské sily vypálili osem rakiet. Nespresnili však, koľko striel sa im podarilo zachytiť.

V Sumskej oblasti si raketový útok vyžiadal jednu obeť a najmenej 16 zranených vrátane troch detí, uviedli miestne úrady.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov na Telegrame napísal, že pri ruských útokoch utrpelo zranenia najmenej 13 ľudí vrátane štvorročného dieťaťa.

10:40 Kramatorsk: Ruský úder na hotel zranil dvoch novinárov, jeden je nezvestný

Nočný úder ruskej armády na hotel vo východoukrajinskom meste Kramatorsk zranil dvoch novinárov. Tretí novinár je nezvestný pod troskami budovy, informovali v nedeľu miestne úrady. TASR informuje podľa agentúry AFP. 

SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Šéf regionálnych úradov v Donecku Vadym Filaškin v príspevku na sociálnej sieti Telegram uviedol, že k útoku došlo „uprostred noci“. Podľa jeho slov mali novinári britské, americké a ukrajinské občianstvo a po nezvestnom prebieha pátracia akcia.

„V meste sa stal terčom útoku hotel - v súčasnosti je známe, že dvaja ľudia sú zranení a jedna osoba je pod troskami. Okrem hotela bola poškodená aj neďaleká výšková budova,“ uviedol.

9:50 Rusko za uplynulý deň prišlo o ďalších takmer 1 200 vojakov

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 190 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 607 680 ľudí, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o päť tankov, 11 obrnených bojových vozidiel pechoty, 47 delostreleckých systémov a 2 raketomety.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 547 tankov, 16 631 obrnených bojových vozidiel pechoty, 17 396 delostreleckých systémov a 1 171 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 24. 8. 2024:

18:15 Útok ruského delostrelectva na mesto Kosťantynivka zabil piatich civilistov

Piati ukrajinskí civilisti zomreli a najmenej ďalší piati utrpeli zranenia pri sobotňajšom ruskom útoku na mesto Kosťantynivka v Doneckej oblasti. Útok delostrelectvom na obytnú oblasť, ktorý Rusi podnikli krátko pred poludním, neprežili traja muži a dve ženy. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Vadym Filaškin.

14:45 Nórsko poskytlo Ukrajine licenciu na výrobu munície kalibru 155 milimetrov

Nórsko poskytlo Ukrajine licenciu na výrobu munície kalibru 155 milimetrov a zaviazalo sa projekt financovať. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje portál nórskej vlády.

„Nórsko v súčasnosti prispieva muníciou z vlastných zásob a priamo z výroby. Teraz chce firma Nammo zdieľať svoju licenciu s Ukrajinou. Znamená to, že ukrajinská armáda bude dodávky dostávať rýchlejšie," uviedol nórsky minister obrany Bjørn Arild Gram.

11:20 Vo Voronežskej oblasti po útoku dronmi horí sklad munície a je počuť výbuchy

Detonáciu výbušných predmetov spôsobili padajúce trosky ukrajinských dronov, keďže vyvolali požiar v ruskej Voronežskej oblasti, uviedol na komunikačnej platforme Telegram jej gubernátor Alexander Gusev. Ruský telegramový kanál Astra konštatoval, že vo Voronežskej oblasti horí muničný sklad v meste Ostrogožsk a je počuť výbuchy. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

10:40 ISW: Ukrajinskí vojaci stále napredujú pri meste Sudža

Ukrajinskí vojaci stále napredujú pri meste Sudža v ruskej Kurskej oblasti, uviedol vo svojej najnovšej správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa geolokačných záberov Ukrajinci postúpili východne od Sudže v južnej časti obce Ruskaja Konopeľka a podľa ruského vojenského blogera pokročili aj severne od obce Martynovka, ktorá leží severovýchodne od Sudže.

Zástupkyňa tlačového tajomníka Pentagonu Sabrina Singhová, uviedla, že USA lepšie chápu ukrajinské ciele v Kurskej oblasti a poznamenala, že Ukrajina tam chce vytvoriť nárazníkovú zónu. Dodala však, že USA stále zisťujú, ako nárazníková zóna zapadá do strategických cieľov Ukrajiny.

9:10 Moskva za uplynulý deň stratila ďalších takmer 1 200 vojakov

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 160 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 606 490 ľudí, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o 9 tankov, 21 obrnených bojových vozidiel pechoty, 42 delostreleckých systémov a 2 raketomety.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 542 tankov, 16 620 obrnených bojových vozidiel pechoty, 17 349 delostreleckých systémov a 1 169 raketometov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 23. 8. 2024: 

19:15 Pre Ukrajinu chystá Lotyšsko dodávku 1 400 dronov

Lotyšsko pripravuje doteraz najväčšiu dodávku dronov pre Ukrajinu od lotyšských výrobcov. Oznámil to v piatok na mikroblogovacej sieti X lotyšský minister obrany Andris Sprūds. Podľa jeho slov ide o 1 400 bezpilotných lietadiel. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Najväčšia dodávka od lotyšských výrobcov, 1 400 dronov, je pripravená na odoslanie na Ukrajinu,“ uviedol Sprūds. „Spolu s lotyšskými spoločnosťami budeme pokračovať v poskytovaní podpory až do víťazstva Ukrajiny," dodal minister.

14:05 Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal dve obete

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku na ukrajinskú Charkovskú oblasť. Uviedol to tamojší gubernátor Oleh Synjehubov, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Útok zasiahol obec Kupjansk-Vuzlovyj, ktorá je od frontovej línie vzdialená asi 16 kilometrov, napísal Synjehubov v príspevku na platforme Telegram. Gubernátor nespresnil, o aký typ úderu išlo.

10:55 Armáda vytláča Rusov z okupovaného územia Charkovskej oblasti

Ukrajinskí vojaci v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny vytlačili Rusov z časti okupovaného územia a pod kontrolu dostali takmer dva štvorcové kilometre územia. Oznámila to na komunikačnej platforme Telegram 3. samostatná útočná brigáda ukrajinskej armády. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Veliteľ 3. samostatnej útočnej brigády Andrij Bileckyj uviedol, že brigáda splnila svoju hlavnú úlohu, a to podkopať útočný potenciál ruskej 20. armády. Pri protiútoku brigáda získala kontrolu nad oblasťou, ktorú predtým ovládal ruský prápor. Za ostatné tri dni stratili ruské sily v oblasti do 300 príslušníkov, dodala brigáda.

8:55 Ukrajinská armáda v noci zneškodnila 14 zo 16 ruských bezpilotných lietadiel

Ukrajinská protivzdušná obrana zachytila 14 zo 16 dronov, ktorými v noci na piatok útočila ruská armáda. Oznámili to ukrajinské vzdušné sily, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

„Systémy protivzdušnej obrany operovali v Čerkaskej, Kirovohradskej, Poltavskej a Sumskej oblasti,“ uviedli ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram. Dodali, že zatiaľ nemajú informácie o možných škodách spôsobených dvoma dronmi, ktoré sa nepodarilo zneškodniť.

Ruská armáda podľa ukrajinských vzdušných síl v noci vypálila z Voronežskej oblasti aj dve balistické strely Iskander-M.

8:30 USA pošlú Ukrajine ďalší balíček vojenskej pomoci v hodnote 125 miliónov dolárov

Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalší balíček vojenskej pomoci v hodnote 125 miliónov amerických dolárov, zatiaľ čo sa Washington snaží lepšie pochopiť ako ukrajinská ofenzíva v Kursku pomáha napĺňať širšie bojové ciele, uviedli v noci na piatok nemenovaní predstavitelia amerických úradov. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough

Najnovší balíček obsahuje protivzdušné rakety, muníciu pre raketomety HIMARS, protitankové strely Javelin a množstvo ďalších striel určených na ničenie obrnených cieľov, dronov a elektronických systémov a zariadení, delostrelecké granáty pre delá s priemerom 155 a 105 milimetrov, vozidlá a ďalšie vybavenie.

Balíček pomoci zatiaľ nebol oficiálne oznámený. Mohlo by sa tak však stať už v piatok, deň pred ukrajinským sviatkom dňa nezávislosti.

8:00 Rusko na fronte na východe Ukrajiny podniklo desiatky útokov

Ruské jednotky vo štvrtok na východe Ukrajiny v okolí mesta Pokrovsk podnikli 53 útokov na pozície ukrajinských ozbrojených síl, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Dobytie mesta Pokrovsk, na ktoré postupujú ruské ozbrojené sily, je hlavným cieľom ruského postupu na Ukrajine, uvádza vyhlásenie generálneho štábu ukrajinskej armády. Mesto je dôležitým logistickým centrom ukrajinskej armády.

V Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zaútočila ruská armáda na ukrajinské pozície neďaleko dediny Niu-Jork. Rusko začiatkom týždňa vyhlásilo, že dedinu dobylo, Kyjev to však oficiálne nepotvrdil, uvádza Reuters.

Informácie z predchádzajúceho dňa 22. 8. 2024:

20:50 Ukrajina tvrdí, že pri útoku v Kurskej oblasti použila bombu americkej výroby

Ukrajinské vzdušné sily vo štvrtok oznámili, že na zasiahnutie veliteľského stanovišťa ruskej jednotky v Kurskej oblasti použili bombu typu GBU-39 americkej výroby. TASR o tom informovali podľa správy agentúry Reuters. 

Spojenci Ukrajiny, vrátane Spojených štátov, dodávajú Kyjevu zbrane, avšak zaviedli obmedzenia týkajúce sa spôsobu ich použitia v Rusku. Dôvodom sú obavy, že takéto údery by mohli vyvolať odplatu zo strany Ruska, ktorá by vtiahla krajiny NATO do rusko-ukrajinskej vojny, píše Reuters.  

Ukrajinské sily 6. augusta vpadli do Kurskej oblasti a podarilo sa im získať pod kontrolu desiatky obcí. Ruské úrady tvrdia, že z regiónu muselo z dôvodu ukrajinskej ofenzívy ujsť viac ako 120.000 civilistov. Cieľom vpádu ukrajinskej armády na ruské územie je podľa Zelenského vytvorenie nárazníkovej zóny. Rusko by podľa neho malo pocítiť následky toho, že na Ukrajinu prinieslo vojnu. 

19:40 Železničný trajekt, ktorý horel v prístave Kavkaz, sa potopil

V prístave Kavkaz v ruskom Krasnodarskom kraji sa vo štvrtok potopil železničný trajekt určený na prevoz palivových cisterien, na ktorý predtým podľa miestnych úradov zaútočili ukrajinské sily. Informovala o tom agentúra AFP.

„V dôsledku škôd sa trajekt vo vodách prístavu Kavkaz potopil, “ uviedol operačný štáb Krasnodarského kraja na platforme Telegram.

Podľa miestnych úradov sa na trajekte v čase útoku nachádzalo 30 cisterien s palivom a päť osôb. K útoku došlo o 16.30 h moskovského času (15.30 h SELČ). Na mieste požiaru zasahovalo 101 ľudí a 34 kusov techniky.

Ukrajinskí ani ruskí vojenskí predstavitelia sa k útoku bezprostredne nevyjadrili. Prístav Kavkaz leží na polostrove Čuška nachádzajúcom sa na východnej strane Kerčského prielivu. S protiľahlým polostrovom Krym, ktorý Rusko v marci 2014 protiprávne anektovalo, ho spája trajektová linka. Prístav Kavkaz je považovaný za dôležitý prekládkový prístav pre Krym a ruské sily pri ich invázii na Ukrajinu.

17:50 V prístave Kavkaz horí železničný trajekt, za útokom je údajne Ukrajina

Ukrajinské sily zaútočili vo štvrtok v prístave Kavkaz v ruskom Krasnodarskom kraji na železničný trajekt určený na prevoz palivových cisterien. Na mieste vypukol požiar, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters odvolávajúcej sa na ruské médiá.

Operačný štáb Krasnodarského kraja na platforme Telegram označil udalosť za ďalší pokus „kyjevského režimu“ o teroristický útok na území tohto regiónu. „Na mieste sú pohotovostné a špeciálne služby. Oblasť požiaru a informácie o obetiach sa objasňujú,“ uvádza sa vo vyhlásení štábu citovaného agentúrou TASS.

Ako prvé informovali o ostreľovaní prístavu ruské a ukrajinské telegramové kanály. Zverejnili aj fotografie a videá zachytávajúce stúpajúci dym v oblasti Kerčského prielivu i požiar v prístave Kavkaz.

Podľa telegramového kanála Shot zasiahla trajekt raketa Neptun, odpálená pravdepodobne z Odeskej oblasti.  Ukrajinskí ani ruskí vojenskí predstavitelia sa k útoku bezprostredne nevyjadrili.

17:20 Drony zasiahli sklady ruského vojenského letiska vo Volgogradskej oblasti

Na sklady s navádzanými leteckými bombami a palivom na vojenskom letisku Marinovka v ruskej Volgogradskej oblasti zaútočili dronmi príslušníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a Síl pre špeciálne operácie. Pre web Ukrajinská pravda to povedal zdroj z SBU, podľa ktorého miestni obyvatelia označili scény na letisku po útoku za apokalyptické. Explodovali totiž sklady s bombami, palivom a mazivami.

„Každý úder zmenšuje ruskú vzdušnú prevahu a významne redukuje kapacity ich letectva," dodal zdroj z SBU.

13:20 Zelenskyj navštívil pohraničie pri Kurskej oblasti, kde prebieha ofenzíva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spolu s veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Olexandrom Syrským vo štvrtok navštívil Sumskú oblasť na severe Ukrajiny. Tá hraničí s ruskou Kurskou oblasťou, kde ukrajinské sily už viac ako dva týždne vedú ofenzívu. TASR informácie prevzala z agentúr Reuters a AFP.

„Navštívil som pohraničie v Sumskej oblasti a stretol som sa s hlavným veliteľom Syrským a šéfom Sumskej oblastnej vojenskej správy,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram a dodal, že ukrajinským silám sa v Kurskej oblasti podarilo dobyť ďalšiu dedinu.

Zelenskyj zverejnil video, na ktorom Syrskému podáva ruku a objíma ho. Operácia v Kurskej oblasti významne posilnila morálku ukrajinskej armády po mesiacoch pomalých, ale stabilných ruských úspechov na východe, pripomína Reuters.

Útočná operácia ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti prebieha od 6. augusta. Ide o prvú ofenzívu tohto druhu od začiatku vojny Ruska proti Ukrajine vo februári 2022.

Ukrajinský prezident v nedeľu uviedol, že cieľom ukrajinskej operácie je vytvoriť nárazníkovú zónu a tým ochrániť pohraničné obce pred ruským ostreľovaním. Na štvrtkovom stretnutí uviedol, že od začiatku ofenzívy v Kursku ruské útoky na Sumskú oblasť klesli a hlásia menej civilných obetí.

13:00 Rusko obsadilo dedinu Mežove v Doneckej oblasti

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že ruské sily dobyli dedinu Mežove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ide o ďalšiu ukrajinskú obec, nad ktorou ruské sily prevzali kontrolu v uplynulých dňoch. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters a AFP, ktoré nedokázali informáciu nezávisle overiť.

Dedinka Mežove sa nachádza medzi Avdijivkou, ktorú Rusi dobyli vo februári, a mestom Pokrovsk, na ktoré ruské sily postupujú a je dôležitým logistickým centrom ukrajinskej armády, pripomína AFP.

Počas uplynulých týždňov zabrala Moskva viacero dedín v okolí. Začiatkom týždňa ruské jednotky obsadili i mestečká Zalizne a Niu-Jork v Doneckej oblasti. Obe sa nachádzajú na predmestí mesta Toreck, ktoré je cieľom ruskej ofenzívy spolu s Pokrovskom.

 Rusko sa stále snaží ovládnuť celý Donbas a v tamojšej ofenzíve pokračuje aj navzdory pretrvávajúcej cezhraničnej operácii ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti, ktorá sa začala 6. augusta. Za ten čas sa ukrajinským silám podarilo dobyť viac ako 1000 štvorcových kilometrov ruského územia.

10:00 Holandsko dodá Ukrajine mobilné radary na detekciu dronov

Holandsko plánuje kúpiť pre Ukrajinu 51 mobilných radarov na detekciu dronov. Oznámilo to holandské ministerstvo obrany, informuje web Ukrajinská pravda. Ide o drony z produkcie firmy Robin Radar Systems, ktorá vyrába techniku na detekciu malých lietajúcich objektov.

„Keďže je systém mobilný, pre nepriateľa je ťažšie nájsť radar, a preto je ťažšie ho zneškodniť. To umožňuje neustále odhaľovanie a ničenie nepriateľských dronov," uviedlo holandské ministerstvo obrany. Radary bude Holandsko Kyjevu dodávať postupne, pričom predpokladá, že vo štvrtom kvartáli tohto roka ich dodá 51.

8:00 Po dronovom útoku vypukol v ruskom vojenskom zariadení požiar

Požiar vypukol vo štvrtok po ukrajinskom dronovom útoku vo vojenskom zariadení vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska. Uviedol to tamojší gubernátor Andrej Bočarov, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Bočarov v príspevku na platforme Telegram dodal, že neboli hlásené obete ani zranení. Nešpecifikoval, o aké vojenské zariadenie išlo, no priblížil, že k útoku došlo v oblasti dediny Marinovka, kde sa nachádza letecká základňa.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že protivzdušná obrana v noci na štvrtok zostrelila 28 dronov – 13 vo Volgogradskej, sedem v Rostovskej a štyri v Belgorodskej oblasti. Ruská protivzdušná obrana zneškodnila ďalšie dva drony vo Voronežskej a po jednom v Brianskej a Kurskej oblasti.

Ukrajina tento rok zintenzívnila svoje útoky na rôzne ciele na území Ruska. Zamerala sa hlavne na infraštruktúru podporujúcu ruské invázne sily, ako sú sklady paliva či ropné rafinérie.

7:00 Ruská armáda údajne odrazila pokus Ukrajincov o prienik do Brianskej oblasti

Ruské jednotky v stredu večer prekazili pokus skupiny ukrajinských ozbrojencov prekročiť hranicu do Brianskej oblasti ležiacej na západe európskej časti Ruska. Na platforme Telegram o tom podľa agentúry AFP informovala oblastný gubernátor Alexandr Bogomaz, ktorý potvrdil lokálny boj.

Podľa Bogomaza boje vyvolala ukrajinská prieskumno-sabotážna skupina, ktorá sa pokúsila preniknúť na územie Brianskej oblasti v okrese Klimov. Ten sa podľa britskej stanice BBC nachádza na styku hraníc Ruska, Ukrajiny a Bieloruska. Zóna bojov v ruskej Kurskej oblasti je od tohto územia vzdialená asi 150 kilometrov. Bogomaz deklaroval, že tento pokus o prienik bol odrazený a„ situácia na mieste bojov je stabilizovaná.“

O bojoch v okrese Klimov informovali predtým aj ruskí provojnoví blogeri - tvrdili, že nejde o veľkú ofenzívu: z ukrajinskej strany vstúpila do boja iba „sabotážna a prieskumná skupina podporovaná niekoľkými ľahkými obrnenými autami.“

Z ukrajinskej strany nateraz o vývoji v Brianskej oblasti nie sú k dispozícii žiadne informácie, ani potvrdenie - napr. vo forme správ od miestnych obyvateľov na sociálnych sieťach.

Správy z predchádzajúceho dňa 21. 8. 2024:

19:00 Rusi v Kurskej oblasti bombardujú vlastné dediny

Ruskí vojaci v boji proti ukrajinským jednotkám, ktoré obsadili časť Kurskej oblasti, aktívne využívajú letectvo. Od stredajšieho rána proti vlastným ruským obciam podnikli 17 leteckých útokov s použitím 27 riadených bômb. Ako informuje web Ukrajinská pravda, uviedol to na Facebooku ukrajinský generálny štáb v rámci informácie o priebehu bojov do 16-tej hodiny.

Rusko zároveň v stredu delostrelectvom ostreľovalo ukrajinské pohraničné obce v Sumskej oblasti, a to konkrétne dediny Porozok a Požňa.

17:40 Ruské útoky v Doneckej oblasti zabili dvoch civilistov

Dvoch ukrajinských civilistov v stredu ráno zabili ruské útoky na Doneckú oblasť na východe krajiny. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy oblasti Vadym Filaškin,informuje web Ukrajinská pravda.

Filaškin dodal, že jedna žena prišla o život pri ruskom útoku na mesto Ukrajinsk a ďalší civilista zomrel pri údere a mesto Siversk. Predošlý deň ruské bombardovanie Doneckej oblasti zabilo 36-ročného muža v meste Toreck.

15:30 Rusko v Kurskej oblasti nasadzuje aj vojakov, ktorých necvičili pre úlohy pechoty

Rusko v Kurskej oblasti nasadzuje vojakov, ktorí pôvodne neboli vycvičení na to, aby bojovali ako pechota. Uviedlo to vo svojej najnovšej správe o ruskej vojne proti Ukrajine britské obranné spravodajstvo. Podľa neho by to mohlo znížiť schopnosť Moskvy získať späť ruské územia obsadené ukrajinskou armádou. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Britské ministerstvo obrany cituje správu nezávislého ruského média Važnyje istorii, podľa ktorej jednou z jednotiek nasadených proti ukrajinskej ofenzíve v Kurskej oblasti je špecializovaný motostrelecký pluk vytvorený z personálu ruských Vzdušných a kozmických síl. Tento motostrelecký pluk pozostáva z vojakov, ktorí mali špecializované úlohy. Ide napríklad o operátorov radarov včasného varovania čí členov posádok bombardérov s dlhým doletom.

9:00 Ukrajina v noci údajne zasiahla ruský systém protivzdušnej obrany S-300

Ukrajinské sily v noci údajne zasiahli systém protivzdušnej obrany S-300 v ruskej Rostovskej oblasti. V stredu o tom informoval ukrajinský generálny štáb, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Podľa ukrajinskej armády systém zasiahli neďaleko mesta Novošachtinsk pri hraniciach s okupovanými časťami ukrajinskej Luhanskej oblasti. Následky ukrajinského zásahu sa stále preverujú a v súčasnosti nie je jasné, do akej miery S-300 poškodili. Na mieste zásahu však spozorovali explózie.

Ruské orgány o úspešnom zásahu svojho systému protivzdušnej obrany zatiaľ neinformovali. Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev však už skôr uviedol, že nad regiónom v noci zostrelili ukrajinskú raketu.

V Rostovskej oblasti Kyjev útočil aj v nedeľu, keď ukrajinské drony spôsobili rozsiahly požiar v sklade ropných látok, ktorý sa využíval aj pre potreby ruskej armády. Hasičom sa oheň nedarilo uhasiť a s plameňmi bojovali ešte aj v stredu ráno.

7:30 Rusko v noci zostrelilo 45 ukrajinských dronov, viacero v blízkosti Moskvy

Ruská protivzdušná obrana v noci zničila 45 ukrajinských dronov, ktoré útočili na Moskvu a ďalšie ruské regióny. V stredu to uviedlo ruské ministerstvo obrany. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Jedenásť dronov sa ruským silám podarilo zostreliť nad Moskovskou oblasťou. Starosta hlavného mesta Sergej Sobianin už skôr uviedol, že „išlo o jeden z najväčších pokusov o útok na Moskvu prostredníctvom dronov v histórii.“ Sobianin tvrdí, že nedošlo k žiadnym škodám.

Ruský Federálny úrad pre leteckú dopravu (Rosaviacija) však uviedol, že pre dronové útoky dočasne obmedzili prílety a odlety na moskovských letiskách Vnukovo, Domodedovo a Žukovskij. Obmedzenie trvalo približne štyri hodiny a v súčasnosti už letiská fungujú v bežnom režime.

Ďalších 23 bezpilotných lietadiel ruská protivzdušná obrana zostrelila nad Brianskou oblasťou medzi Ukrajinou a Bieloruskom, šesť nad Belgorodskou oblasťou, tri nad Kalužskou oblasťou a dve nad Kurskou oblasťou.

Gubernátor Tulskej oblasti uviedol, že dva drony sa podarilo zostreliť aj v tomto ruskom regióne. V Rostovskej oblasti miestny gubernátor ohlásil zostrelenie ukrajinskej rakety. Ministerstvo obrany sa však o útokoch v týchto oblastiach nezmienilo.

Útoky ukrajinských dronov sa dejú v čase, keď sily Kyjeva vedú ofenzívu v ruskej Kurskej oblasti, kde podľa vlastných slov kontrolujú viac ako 1000 štvorcových kilometrov územia.

Správy z predchádzajúceho dňa 20. 8. 2024:

20:35 V Kurskej oblasti už Kyjev kontroluje viac ako 1 260 štvorcových kilometrov

Ukrajinská armáda v ruskej Kurskej oblasti kontroluje už viac ako 1 260 štvorcových kilometrov územia a 93 obcí. Ako informuje web Ukrajinská pravda, povedal to v utorok hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj.

Ukrajinskí vojaci podľa Syrského počas ofenzívnej operácie v Kurskej oblasti postúpili o 28 až 35 kilometrov do hĺbky ruského územia a obsadili 1 263 štvorcových kilometrov. „Ďalšie kroky našich síl na tomto fronte budú závisieť od vývoja operatívnej situácie," dodal hlavný veliteľ ukrajinskej armády.

20:20 Ruský úder zasiahol detskú reštauráciu, tri deti utrpeli zranenia

Úder ruskej armády na Záporožskú oblasť na juhu Ukrajiny v utorok zasiahol detskú reštauráciu, pričom zranenia utrpeli tri deti. Uviedol to šéf vojenskej administratívy Záporožskej oblasti Ivan Fedorov, informuje web Ukrajinská pravda.

„Zranené sú tri deti, jedno z nich je v kritickom stave. Takéto sú následky ruského útoku na obec Malokaterynivka v Záporožskej oblasti,“ povedal Fedorov.

17:00 Rusi stratili ďalší most cez rieku Sejm v Kurskej oblasti, tentoraz pontónový

Pontónový most ruskej armády cez rieku Sejm v Kurskej oblasti v okrese Gluškovskij je podľa ruského vysielania rozhlasovej stanice Slobodná Európa zničený. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Satelitné zábery nasnímané 19. augusta systémom FIRMS amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír, ktorý deteguje požiare, ukazujú, že pontónový most cez rieku Sejm v Kurskej oblasti zmizol. V blízkosti miesta, kde sa nachádzal most, je viditeľný dym, pravdepodobne z výbuchu, konštatuje Slobodná Európa.

Ruská armáda začala stavať pontónové mosty cez rieku Sejm po tom, ako ukrajinské jednotky zasiahli tri pevné mosty v oblasti. Slobodná Európa poznamenáva, že zničenie mostov komplikuje zásobovanie ruských jednotiek v relatívne malej časti Kurskej oblasti medzi riekou Sejm a rusko-ukrajinskou hranicou. Navyše to výrazne znižuje možnosti ústupu pre ruské jednotky, ktoré sú pravdepodobne v tejto regióne sústredené.

SITA/Planet Labs PBC via AP

16:25 Ruské útoky v Doneckej oblasti zabili piatich civilistov

Piatich ukrajinských civilistov zabili ruské útoky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny za uplynulý deň. Na komunikačnej platforme Telegram to uviedol gubernátor oblasti Vadym Filaškin, informuje web Ukrajinská pravda.

Ruskí vojaci podľa Filaškina počas uplynulého dňa zabili troch civilistov v obci Zarične, jedného v meste Toreck a jedného v meste Siversk. Okrem toho sedem civilistov utrpelo zranenia. „Celkovo bolo za uplynulý deň deň z frontovej oblasti evakuovaných 3 426 ľudí vrátane 302 detí,“ uviedol Filaškin.

Ruské útoky napáchali aj rozsiahle materiálne škody, keďže zničili desiatky rodinných domov a viacposchodových obytných budov, administratívnych budov a poľnohospodárskych firiem.

14:20 Ukrajinská vláda vyčlenila 24 miliárd hrivien na nákup dronov

Na nákup bezpilotných lietadiel pre bezpečnostné sily a armádu ukrajinská vláda vyčlenila 24 miliárd hrivien. Ako informuje web Ukrajinská pravda, uviedol to na zasadaní vlády jej predseda Denys Šmyhaľ.

Ukrajinský premiér zároveň uviedol, že Kyjev urobil „skutočný prielom“ vo výrobe a používaní dronov. Vláda Ukrajiny už podpísala kontrakty na nákup milión dronov. Bezpilotné lietadlá pritom vyrába už zhruba 500 ukrajinských spoločností.

10:30 Moskva za jeden deň stratila viac ako 1 300 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 330 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 601 800, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, 26 obrnených bojových vozidiel pechoty, 52 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 518 tankov, 16 521 obrnených bojových vozidiel pechoty, 17 156 delostreleckých systémov a 1 166 raketometov.

8:25 V Ternopile vypukol počas leteckého poplachu rozsiahly požiar

V západoukrajinskom Ternopile vypukol počas leteckého poplachu v noci na utorok rozsiahly požiar, oznámili tamojšie úrady. Ľudí vyzvali, aby zostali vo svojich domovoch, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Zbytočne nevychádzajte z domu, čo najviac obmedzte pobyt detí vonku, zatvárajte okná,“ napísali úrady v aplikácii Telegram. Dodali, že záchranné zložky pracujú na uhasení požiaru. Bezprostredne nie je jasné, čo ho spôsobilo a kde horí.

8:15 Ukrajina: Rusko podniklo ďalší raketový útok na Kyjev

Rusko v noci na pondelok opäť – tento mesiac už piatykrát – podniklo raketový útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev, uviedla vo vyhlásení ukrajinská armáda. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Ukrajinské ozbrojené sily ďalej uviedli, že podľa počiatočných správ bola protivzdušná obrana Kyjeva pri odrazení útoku úspešná.

Raketový úder na ukrajinskú metropolu prišiel po dronovom útoku, ktorý Rusko podniklo ešte v pondelok neskoro večer. Vojenská správa Kyjeva na platforme Telegram uviedla, že k škodám ani zraneniam nedošlo ani pri jednom z útokov.

8:00 Ruské jednotky na východe Ukrajiny intenzívne útočia, tvrdí ukrajinská armáda

Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že jej jednotky boli vystavené desiatkam útokov zo strany ruských síl v okolí miest Toreck a Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde Moskva v súčasnosti dosahuje územné zisky. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

V okolí Torecka zaútočili ruské jednotky na ukrajinských vojakov v priebehu pondelka 21-krát, spresnili ukrajinské ozbrojené sily. Niektoré z útokov pritom pokračovali aj po zotmení.

Vo vyhlásení ukrajinskej armády sa tiež uvádza, že pri meste Pokrovsk došlo v priebehu pondelka k 63 potýčkam. Front pri Pokrovsku je oblasťou najintenzívnejších bojov na východe Ukrajiny s rekordným počtom stretov, ktoré zaznamenali v priebehu uplynulého týždňa, píše Reuters.

Informácie z predchádzajúceho dňa 19. 8. 2024:

14:30 Ukrajina v Kurskej oblasti zasiahla tretí most

Ukrajinskí vojaci zasiahli tretí most cez rieku Sejm v ruskej Kurskej oblasti. Uviedol to predstaviteľ ruského Vyšetrovacieho výboru vo videozázname zverejnenom v pondelok. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Predstaviteľ Vyšetrovacieho výboru, ktorého vyhlásenie vo videozázname zdieľa telegramový kanál ruského propagandistu Vladimira Solovjova, tvrdí, že Ukrajina v nedeľu raketami a delostrelectvom zasiahla most v obci Karyž. Ak sa táto informácia potvrdí, pôjde o úspešný útok na posledný pevný most cez rieku Sejm v okrese Gluškovskij, ktorý leží na hranici so Sumskou oblasťou.

Ukrajinské vzdušné sily sa k týmto správam odmietli vyjadriť. Veliteľ vzdušných síl Mykola Oleščuk však predtým uviedol, že Ukrajina zničila dva mosty v Kurskej oblasti, čo obmedzuje možnosť Ruska zásobovať jednotky, ktoré sa snažia zastaviť ukrajinskú ofenzívu.

14:00 Rusko obsadilo mestečko Zalizne neďaleko Torecka v Doneckej oblasti

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho jednotkám sa podarilo obsadiť mestečko Zalizne v ukrajinskej Doneckej oblasti. Ofenzíva Ruska smerom na mesto Toreck preto ďalej postupuje, hoci ruské jednotky musia odolávať ukrajinskej invázii na vlastnom území v Kurskej oblasti. TASR o tom píše podľa agentúr Reuters, AFP a DPA.

Mestečko Zalizne sa nachádza na predmestí Torecka. Rusko pri informovaní o jeho dobytí použilo názov Arťomovo, ktorý obec niesla v sovietskych časoch. Pred začatím celoplošnej invázie na územie Ukrajiny malo približne 5000 obyvateľov.

Reuters poukazuje, že dobytím Zalizneho sa frontová línia posúva ďalej na Toreck, ktorý je jedným z dôležitých centier ukrajinskej obrany na Donbase. Pred vypuknutím celoplošnej vojny v meste žilo 30.000 ľudí.

Banícke mesto Toreck sa nachádza neďaleko pôvodnej frontovej línie medzi Ukrajinou a územiami bývalej neuznanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky. Prvé dva roky od začiatku invázie v roku 2022 zaznamenalo Rusko v tejto oblasti postup iba o niekoľko kilometrov. Od pádu kľúčovej obce Avdijivka vo februári tohto roka sa však ruským silám darí prelamovať ukrajinskú obranu a postupujú smerom do Torecka, ako aj neďalekého Pokrovska, pripomína Reuters.

DPA uvádza, že Rusko sa stále snaží ovládnuť celý Donbas a v tamojšej ofenzíve pokračuje aj navzdory pretrvávajúcej cezhraničnej operácii ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti, ktorá sa začala 6. augusta. Za ten čas sa ukrajinským silám podarilo dobyť viac ako 1000 štvorcových kilometrov ruského územia.

13:20 Rodiny s deťmi z Pokrovska povinne evakuujú

Príkaz na povinnú evakuáciu rodín s deťmi z mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vydali v pondelok miestne úrady. V Pokrovsku, na ktoré ruská armáda útočí už niekoľko mesiacov, stále žije 53-tisíc ľudí.

Podľa miestnych ukrajinských úradov ruská armáda postupuje k mestu Pokrovsk tak rýchlo, že rodiny musia toto mesto a ďalšie susedné mestá opustiť.

8:15 Zneškodnili všetkých 11 ruských dronov, cieľom bol aj Kyjev

Ukrajinské sily odrazili v noci na pondelok ruské údery vrátane útoku na Kyjev. Podarilo sa im zneškodniť všetkých 11 dronov, vyhlásili tamojšie úrady. TASR píše na základe správy agentúry Reuters.

Drony boli zlikvidované nad Mykolajivskou, Čerkaskou, Vinnickou, Kyjevskou, Dnepropetrovskou, Charkovskou, Sumskou a Doneckou oblasťou, uviedli ukrajinské vzdušné sily v aplikácii Telegram.

Svedkovia agentúry Reuters počuli v pondelok skoro ráno na predmestí Kyjeva výbuchy, ktoré pripomínali činnosť jednotiek protivzdušnej obrany. Bezprostredne nehlásili žiadne škody spôsobené útokom alebo padajúcimi úlomkami dronov.

Útoky dronmi sú pravidelnou súčasťou vojny, ktorú Rusko rozpútalo vo februári 2022 pri invázii na ukrajinské územie. Moskva útočí na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, ako aj na mestá a prístavy.

7:40 Zelenskyj: Cieľom operácie v Kurskej oblasti je vytvorenie nárazníkovej zóny

Cieľom vpádu ukrajinskej armády do ruskej Kurskej oblasti je vytvorenie nárazníkovej zóny. Vyhlásil to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše TASR s odvolaním na správu agentúry AP.

„Našou hlavnou úlohou v obranných operáciách je teraz celkovo: zničiť čo najviac ruského vojnového potenciálu a viesť maximálne protiútočné akcie. To zahŕňa aj vytvorenie nárazníkovej zóny na území agresora - našu operáciu v Kurskej oblasti,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident tak podľa agentúry AP prvýkrát jasne definoval cieľ operácie v Kurskej oblasti, ktorá začala 6. augusta. V uplynulých dňoch naznačil, že cieľom vpádu na ruské územie je chrániť obce v pohraničnej Sumskej oblasti pred neustálym ostreľovaním.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinské sily tento víkend zničili kľúčový most v Kurskej oblasti a ďalší poškodili, uviedol Kyjev. Prokremeľskí vojenskí blogeri priznali, že zničenie mosta cez rieku Sejm neďaleko obce Gluškovo naruší logistické schopnosti ruských síl, Moskva však podľa nich bude môcť použiť pontóny či menšie mosty. 

V Kurskej oblasti momentálne platí režim mimoriadnej situácie, ktorej bol priradený stupeň celoštátnej - federálnej - závažnosti, čo umožňuje zjednodušiť rozhodovanie o financovaní a realizácii rôznych druhov činností potrebných na zaistenie bezpečnosti civilného obyvateľstva a zapojenie síl a zdrojov federálnych výkonných orgánov vrátane ministerstva pre mimoriadne situácie, ministerstva obrany, ministerstva vnútra a ďalších. Ukrajina tvrdí, že jej sily majú v oblasti pod kontrolou desiatky obcí.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite