Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kennedy pozastavil prezidentskú kampaň, podporil Trumpa

.tasr .svet

Kennedy bol donedávna demokratom, ale podľa prieskumov s ním viac sympatizujú voliči republikána Trumpa než demokratickej kandidátky Kamaly Harrisovej.

Kennedy pozastavil prezidentskú kampaň, podporil Trumpa SITA/AP Photo/Evan Vucci

nezávislý kandidát na funkciu amerického prezidenta Robert F. Kennedy junior v piatok oznámil, že pozastavuje svoju volebnú kampaň a v desiatich nerozhodnutých štátoch sa jeho meno na hlasovacích lístkoch neobjaví. V týchto štátoch vyjadril podporu republikánovi Donaldovi Trumpovi. V štátoch, ktoré sa považujú za jasne demokratické alebo republikánske, jeho meno na hlasovacích lístkoch ostane. Informuje o tom TASR.

„Vzhľadom na systematickú cenzúru už neverím, že mám reálnu šancu na volebné víťazstvo,“ vyhlásil Kennedy na piatkovej tlačovej konferencii v štáte Arizona. S odvolaním sa na prieskumy verejnej mienky vysvetlil, že jeho zotrvanie na volebných lístkoch v nerozhodnutých štátoch „by pravdepodobne prinieslo volebné víťazstvo demokratom“. 

Už niekoľko dní sa špekulovalo, Kennedy svoju kandidatúru tento týždeň stiahne a podporí exprezidenta Trumpa proti viceprezidentke Harrisovej.

V piatok Kennedy vyhlásil, že vo voľbách má jeho podporu Trump. Zdôvodnil to okrem iného svojimi obavami o osud slobody prejavu v Spojených štátoch. Trump si ho vraj získal aj prísľubmi o rýchlom ukončení vojny na Ukrajine. O týchto záležitostiach vraj niekoľko týždňov spolu diskutovali. Podľa svojich slov sa predtým snažil nadviazať podobný dialóg aj s Harrisovou, avšak neúspešne.

Britská stanica BBC pripomenula, že Kennedy mal spočiatku v prieskumoch dvojciferné čísla. Avšak po vyčerpaní financií na kampaň a tiež strate záujmu médií jeho preferencie výrazne poklesli. 

Kennedyho volebný tím krátko pred vystúpením v Arizone požiadal súd v štáte Pensylvánia, aby ho vyškrtol z tamojšej kandidátky. V súdnom podaní zároveň vyjadril podporu Trumpovi. Hovorkyňa volebného tímu krátko pred Kennedyho vystúpením vyhlásila, že v podaní je chyba a dodatočne ho upravia.

Robert Kennedy junior, ktorý je synovcom zavraždeného prezidenta Johna F. Kennedyho, bol do vlaňajška členom Demokratickej strany a sprvu sa chcel uchádzať o stranícku nomináciu do prezidentských volieb. Napokon však vlani na jeseň oznámil, že bude kandidovať ako nezávislý.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite