Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Delegácia Hamasu pricestovala do Káhiry, na rokovaniach sa však nezúčastní

.tasr .svet

Izrael a Hamas spolu komunikujú len nepriamo. Dohodu sa usilujú sprostredkovať Egypt, Katar a USA.

Delegácia Hamasu pricestovala do Káhiry, na rokovaniach sa však nezúčastní SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana

predstavitelia militantného hnutia Hamas pricestovali v sobotu do Káhiry. Na rokovaniach o prímerí v Pásme Gazy sa však priamo nezúčastnia, píše TASR podľa agentúr AFP, DPA a Reuters.

Delegácia Hamasu do egyptskej metropoly (Káhira) priletela z Kataru, kde sídli politický úrad hnutia, píše DPA s odvolaním sa na zdroje z prostredia letiska v Káhire.

Cieľom rokovaní je prímerie a výmena rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Pásme Gazy za palestínskych väzňov v Izraeli. Ďalšie kolo rozhovorov sa má začať v nedeľu, uviedol pre AFP egyptský zdroj oboznámený so situáciou.

Sprostredkovatelia z Egypta a Kataru plánujú delegáciu Hamasu oboznámiť so stavom rokovaní, píše DPA. Predstaviteľ hnutia Hamas, ktorý však chcel zostať v anonymite, pre AFP uviedol, že toto oboznámenie neznamená účasť hnutia na rokovaniach.

Hamas podľa vyjadrení svojho predstaviteľa bude trvať na tom, aby Izrael z Pásma Gazy stiahol všetky svoje sily - vrátane územia na hraniciach s Egyptom, ktoré je označované ako Filadelfský koridor.

Pod týmto približne 14-kilometrov dlhým koridorom sa podľa izraelskej armády nachádza viacero tunelov hnutia Hamas. Izrael trvá na udržaní svojej vojenskej prítomnosti v tejto oblasti s cieľom zabrániť pašovaniu zbraní do Pásma Gazy.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite