Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zakladateľa siete Telegram Durova zadržali vo Francúzsku – čo to znamená podľa Mariana Jaslovského

.tasr .marian Jaslovský .svet

Francúzska televízia TF1 na svojej internetovej stránke oznámila, že Durov cestoval svojím súkromným lietadlom z Azerbajdžanu a dodala, že na neho úrady vo Francúzsku vydali zatykač v rámci predbežného policajného vyšetrovania.

Zakladateľa siete Telegram Durova zadržali vo Francúzsku – čo to znamená podľa Mariana Jaslovského SITA/AP Photo/Matt Slocum, File

zakladateľ a generálny riaditeľ aplikácie Telegram Pavel Durov bol v sobotu zadržaný na francúzskom letisku Le Bourget, uviedli televízie TF1 a BFM. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Televízne stanice TF1 a BFM uviedli, že vyšetrovanie sa zameriava na nedostatočné moderovanie obsahu na Telegrame. Polícia sa údajne domnieva, že táto situácia umožňuje, aby trestná činnosť v aplikácii pokračovala bez zábran. Stanica CNN tvrdí, že nedostatočné moderovanie vedie k využívaniu sociálnej siete na pranie špinavých peňazí, obchodovanie s drogami a zdieľanie pedofilného obsahu. 

Durov sa podľa AFP mal v nedeľu dostaviť na súd. Podnikateľ je podozrivý, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy.

Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku, avšak krajinu v roku 2014 opustil po tom, ako odmietol splniť požiadavky na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte, ktorú predal, píše Reuters. Podľa ruských a francúzskych médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo.

Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu. 

Ruská tlačová agentúra TASS uviedla, že ruské veľvyslanectvo vo Francúzsku podniká „okamžité kroky“ na objasnenie situácie v súvislosti so zadržaním podnikateľa. Viacerí ruskí blogeri vyzvali na protesty pred francúzskymi veľvyslanectvami po celom svete.

vysvetlenie Mariana Jaslovského

Ruský Telegram je taký obľúbený stokou, ktorej zablokovali účty na Facebooku, YouTube a podobne, lebo mal nulovú kontrolu a nulové moderovanie obsahu priamo v definícii. Je to svet, ktorý ťa priamo pozýva, že tu môžeš robiť (uverejniť) čokoľvek a nič sa ti nestane. Žiadne moderovanie, žiadne vymazávanie obsahu. Preto sa stal útočiskom nielen extrémistov, ale odborníci nepochybne vystopovali aj ďalšie skupiny, ktoré sa tam „prechádzali“ úplne slobodne a ktoré sa v civilizovanej spoločnosti ukrývajú do temnoty deep webu. Samozrejme, putinofili už vrieskajú o nezávislosti médií, ale my sa naozaj bavíme o svete, kde človeka zavrú za to, že sa postaví na Červené námestie s prázdnym papierom v ruke (veď my vieme, čo ste tam chceli napísať) alebo za to, že poslal pár peňazí na podporu mimovládky.

Nevravím, že Facebook je etalón demokracie, to je jasné, je to zlo. Ale Durovov Telegram je priamo nepriateľom slobodného sveta, účinnou batériou striel proti demokracii. A tak, ako sa nemôže len tak špacírovať po európskych letiskách Putin alebo Lavrov, nemôže sa ani jeho zakladateľ.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite