Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 132. týždeň vojny (26. 8. 2024 - 1. 9. 2024)

.redakcia .tasr .sita .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 132. týždeň vojny (26. 8. 2024 - 1. 9. 2024) SITA/AP Photo/Michael Shtekel

Správy z predchádzajúceho dňa 1. 9. 2024:

13:00 Ruské útoky v Sumskej oblasti si vyžiadali jedného mŕtveho a zranených

Jeden civilista zahynul a štyria utrpeli v noci na nedeľu zranenia pri ruskom ostreľovaní ukrajinskej Sumskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ruskom, oznámili miestne úrady. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinské miestne úrady uviedli, že ruským útokom a ostreľovaniu čelilo v noci v Sumskej oblasti deväť okresov. Miestna prokuratúra neskôr priblížila, že Rusko podniklo aj raketový útok na konvoj nákladných áut prevážajúcich obilie na ceste medzi mestami Sumy a Charkov. Pri útoku pritom zahynul 23-ročný vodič kamióna. V dôsledku útoku tiež začal jeden z kamiónov horieť a 20 ich bolo poškodených.  

Sumská oblasť leží pri hraniciach s ruskou Kurskou oblasťou, kam začiatkom augusta prenikli ukrajinské sily, pripomína Reuters.

V susednej Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny utrpeli pri ruskom ostreľovaní zranenia piati ľudia, oznámil v nedeľu podľa agentúry AP tamojší oblastný gubernátor Oleh Synehubov. 

Ukrajinské vzdušné sily v samostatnom vyhlásení uviedli, že v noci zostrelili osem z 11 dronov, ktoré na územie Ukrajiny vypustilo Rusko. „Tentokrát sa okupanti zamerali na ukrajinské obilie a logistiku poľnohospodárskeho priemyslu, a to predovšetkým v Mykolajivskej a Sumskej oblasti,“ uviedli ukrajinské vzdušné sily na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko použilo len minulý týždeň pri útokoch na ukrajinské mestá a vojakov 160 rakiet, 780 riadených bômb a 400 dronov. Zároveň opäť vyzval na to, aby Ukrajina dostala povolenie používať zbrane dodávané Západom pri útokoch cielených hlboko na územie Ruska.

11:00 Umerov dal Američanom zoznam cieľov v Rusku, ktoré chce Kyjev zasiahnuť americkými raketami ATACMS

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov potvrdil, že počas stretnutia s vysokými americkými predstaviteľmi odovzdal zoznam cieľov v Rusku, ktoré chce Kyjev zasiahnuť raketami dlhého doletu ATACMS dodanými USA. Umerov to povedal v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN.

„Vysvetlili sme, aké schopnosti potrebujeme na ochranu našich občanov pred ruským terorom, ktorý nám Rusi spôsobujú, takže dúfam, že sme boli vypočutí,“ vyhlásil Umerov.

Poznamenal, že USA dostali zoznam cieľov, ktoré chce Kyjev zasiahnuť raketami ATACMS, čo bol krok, ktorý americké médiá avizovali pred niekoľkými dňami. „Ukazujeme, že letiská, ktoré (Rusi) používajú na zasiahnutie našich miest, sú v dosahu 'hlbokých' úderov," dodal Umerov.

Zdôraznil, že Ukrajina bude naďalej trvať na zrušení obmedzení v záujme ochrany ukrajinských civilistov a infraštruktúry.

„Oni (Rusi) zabíjajú našich občanov. Preto ich chceme odradiť, chceme ich zastaviť, nechceme dovoliť, aby sa ich letectvo priblížilo k našim hraniciam a bombardovalo mestá,“ vysvetlil Umerov.

SITA/John Hamilton/U.S. Army via AP

8:30 Ukrajina útočila na Rusko dronmi, hlásia požiar v rafinérii a elektrárni

Ukrajina podnikla viaceré útoky dronmi na elektrárne a rafinérie v Moskovskej a v Tverskej oblasti. Cieľom útokov však boli aj ďalšie ruské oblasti, uviedli v nedeľu tamojší predstavitelia a médiá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Trosky dronov údajne spôsobili požiar v moskovskej ropnej rafinérii a elektrárni Konakovo v Tverskej oblasti, ktorá je jedným z najväčších výrobcov energie v strednom Rusku.

Spravodajský kanál Baza, ktorý je blízky ruským bezpečnostným službám, na platforme Telegram predtým oznámil, že v blízkosti Konakovskej elektrárne zazneli hlasné výbuchy. Gubernátor oblasti ozrejmil, že tu došlo k zničeniu piatich dronov. K zničeniu ukrajinského dronu došlo aj v blízkosti ropnej rafinérie na juhovýchode Moskvy, oznámili tamojšie úrady.

Ukrajina sa pokúsila tromi dronmi zasiahnuť aj Kaširskú elektráreň, uviedol na Telegrame miestny zastupiteľ a dodal, že tu nedošlo k požiaru, škodám ani stratám na životoch.

V Moskve a v okolitých oblastiach bolo zničených aspoň deväť dronov, uviedol Sobjanin na Telegrame. Najmenej 26 ďalších dronov zničilo Rusko aj nad pohraničnou Brianskou oblasťou na juhozápade krajiny a vyše desať ich zneškodnilo nad Voronežskou oblasťou. Niekoľko ďalších bezpilotných lietadiel zasiahli aj nad Kurskou, Lipeckou, Riazanskou a Tulskou oblasťou, uviedli gubernátori týchto oblastí v príspevkoch na Telegrame.

Agentúra Reuters zdôrazňuje, že tieto správy nemohla nezávisle overiť. Ruskí predstavitelia iba zriedkavo zverejňujú úplný rozsah škôd, ktoré spôsobia letecké útoky Kyjeva, najmä pokiaľ ide o zásahy vojenskej či dopravnej infraštruktúry krajiny.

8:00 Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska

Washington poskytol Ukrajine od roku 2022 vojenskú pomoc v hodnote viac ako 50 miliárd dolárov, ale obmedzil použitie svojich zbraní výhradne na ukrajinské územie, poprípade na obranné cezhraničné operácie. „Vyčistenie ukrajinskej oblohy od ruských riadených leteckých bômb je rázny krok, ktorý prinúti Rusko hľadať spôsob, ako ukončiť vojnu a dosiahnuť spravodlivý mier“, povedal Zelenskyj vo svojom nočnom príhovore. 

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková v príspevku na platforme X zas uviedla, že s partnermi diskutovala o krokoch potrebných na obnovu ukrajinskej energetiky. Ruské nálety podľa nej zasiahli viac ako polovicu ukrajinskej energetickej infraštruktúry. 

Správy z predchádzajúceho dňa 31. 8. 2024:

18:00 Útok na Časiv Jar neprežilo najmenej päť civilistov

Najmenej päť civilistov prišlo o život v dôsledku sobotňajšieho útoku Rusov na ukrajinské mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti. Ako na Telegrame uviedol vedúci vojenskej správy v Doneckej oblasti Vadym Filaškin, zosnulými sú muži vo veku od 24 do 48 rokov. „Časiv Jar už viac ako dva roky nemôže zažiť normálny život. Nerobte zo seba ruský cieľ! Evakuujte sa!“ vyzval Filaškin miestnych obyvateľov.

Počas uplynulej noci ukrajinské letectvo zostrelilo 24 útočných bezpilotných lietadiel Šáhid a dovedna 25 dronov sa zrútilo. Dva drony odleteli naspäť do Ruska a jeden do Bieloruska. Podľa ukrajinského letectva Rusi tiež odpálili raketu Iskander a štyri protilietadlové riadené strely. Na odrazení ruského leteckého útoku sa podieľali lietadlá, protilietadlové raketové jednotky, jednotky elektronického boja a mobilné palebné skupiny ukrajinských obranných síl.

14:00 Rusko oznámilo, že dobylo obec Kirove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

Ruské sily dobyli obec Kirove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ruský rezort vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedol, že jeho sily „oslobodili“ východoukrajinskú obec Kirove a pokračujú v postupe hlbšie do obrany protivníka.

Ministerstvo pritom aj v piatok hlásilo dobytie niekoľkých obcí v Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Donecká a Luhanská oblasť patria pritom medzi štyri ukrajinské oblasti, ktoré Rusko anektovalo po sporných referendách na jeseň 2022 aj napriek tomu, že nad nimi nemalo plnú kontrolu. Ukrajina aj Západ túto anexiu odsúdili ako protiprávnu.

Ruské sily v poslednom čase hlásili dobytie viacerých obcí na východe Ukrajiny. Deje sa tak pritom v čase, keď sa zároveň ukrajinská armáda snaží dobývať územie v ruskej pohraničnej Kurskej oblasti, do ktorej ukrajinské sily prenikli začiatkom augusta.

13:00 Vzdušná obrana zostrelila v noci 24 ruských dronov

Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 24 z 52 dronov vypustených Ruskom. Útoky boli pritom zamerané na osem ukrajinských oblastí, oznámili ukrajinské vzdušné sily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Vzdušné sily vo vyhlásení uviedli, že 25 dronov Šáhid sa zrútilo a tri odleteli späť do Ruska a Bieloruska. Ukrajinské úrady pritom po ruských útokoch nehlásili nijaké obete a ani veľké škody. Ruské sily počas nočného útoku vypálili smerom na Ukrajinu aj päť rakiet, uviedli ukrajinské vzdušné sily.

Sirény varujúce pred vzdušným útokom zneli v noci vo viacerých ukrajinských mestách vrátane hlavného mesta Kyjev, kde trval poplach asi štyri hodiny. Išlo pritom tento týždeň už o štvrtý ruský útok zameraný na ukrajinskú metropolu. Všetky drony útočiace na Kyjev však boli zostrelené, uviedli miestni predstavitelia.

Ukrajinské vzdušné sily okrem toho zostrelili v noci na sobotu ruské drony aj nad Poltavskou, Čerkaskou, Kirovohradskou, Dnepropetrovskou oblasťou v strednej časti Ukrajiny, nad Černihivskou a Sumskou oblasťou na severe a Mykolajivskou oblasťou na juhu Ukrajiny. Regionálne úrady v Čerkaskej oblasti pritom uviedli, že pri útoku bolo poškodených niekoľko domov.

V sobotu tiež stúpol na sedem počet obetí na životoch piatkového ruského útoku na 12-poschodový bytový dom v Charkove na východe Ukrajine. Počet ranených sa takmer zdvojnásobil na 97. Medzi mŕtvymi je pritom aj 14-ročné dievča a zranenia utrpelo tiež vyše 20 maloletých, uviedol podľa agentúry DPA gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Charkov, 30. 8. 2024SITA/AP Photo/Andrii MarienkoCharkov, 30. 8. 2024

9:00 Ruský útok na Charkov si vyžiadal najmenej sedem obetí a 77 zranených

Pri piatkovom útoku Rusov na ukrajinské mesto Charkov prišlo o život najmenej sedem civilistov a 77 utrpelo zranenia. Ako referuje web Ukrajinská pravda, medzi zranenými je aj 18 detí. Ruská armáda zaútočila modifikovanými kĺzavými bombami UMPB D-30.

Správy z predchádzajúceho dňa 30. 8. 2024:

20:20 Zelenskyj odvolal veliteľa vzdušných síl Mykolu Oleščuka 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal Mykolu Oleščuka z postu veliteľa ukrajinských vzdušných síl. Vyplýva to z dekrétu zverejneného v piatok na oficiálnej webovej stránke kancelárie ukrajinského prezidenta, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Zelenskyj odvolanie Oleščuka oznámil aj na sociálnych sieťach. Vo zverejnenom videopríhovore uviedol, že k tomu pristúpil v snahe „posilniť“ ukrajinské vojenské vedenie. „Rozhodol som sa nahradiť veliteľa vzdušných síl... Som nekonečne vďačný všetkým vojenským pilotom,“ uviedol Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore zverejnenom krátko po dekréte. 

Mykola Oleščukwikimedia commonsMykola Oleščuk

Prezident nešpecifikoval presný dôvod odvolania. Povedal však, že je potrebné chrániť ľudí a vojakov a posilniť veliteľskú úroveň armády.

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že povinnosti veliteľa vzdušných síl bude dočasne vykonávať generálporučík Anatolij Kryvonožka, veliteľ vzdušných síl operačnej jednotky Stred.

Tlačové agentúrý poukazujú na to, že k odvolaniu Oleščuka prišlo niekoľko dní po nehode stíhačky F-16 od západných spojencov pri odrážaní ruského útoku. Stíhačka havarovala v pondelok, pričom  pilot zahynul. Ukrajinská armáda neuviedla presnú príčinu nehody, no uviedla, že k nej prišlo, keď sa stíhačka blížila k ruskému cieľu.

Oleščuk nedávno oznámil, že s vyšetrovaním nehody pomáhajú Ukrajine aj partneri zo Spojených štátov. Nemenovaný americký predstaviteľ pre agentúru Reuters uviedol, že sa nezdá, že by nehodu zapríčinila ruská paľba. Možnými príčinami, ktoré sa prešetrujú, sú pritom podľa neho chyba pilota alebo mechanické zlyhanie.

Dodávku prvých stíhačiek F-16 od západných spojencov na Ukrajinu oznámil Zelenskyj začiatkom augusta. Ich dodanie bolo považované za veľký míľnik v boji Ukrajiny proti invázii Ruska, pripomína agentúra Reuters.

19:00 Ruský útok na Charkov si vyžiadal viacero obetí a desiatky zranených 

Pri ruských útokoch v piatok v meste Charkov na východe Ukrajiny zahynulo najmenej šesť ľudí a 55 ďalších utrpelo zranenia. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov ozrejmil, že približne 20 z nich je v kritickom stave. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a Reuters.

„Okupanti zabili dieťa priamo na detskom ihrisku,“ napísal na platforme Telegram primátor Charkova Ihor Terechov. Podľa ukrajinských úradov Rusi počas útoku na mesto vypustili päť riadených bômb.

„Potrebujeme rázne rozhodnutia od našich partnerov, aby sme zastavili túto hrôzu,“ uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti. „K útoku... by nedošlo, keby naše obranné sily mali možnosť zničiť ruské vojenské lietadlá tam, kde sú umiestnené,“ uviedol prezident a zdôraznil, že sú potrebné „kapacity dlhého doletu“. Vyzval preto spojencov, aby zrušili obmedzenia na používanie rakiet dodávaných Západom na ruskom území. „Potrebujeme uplatnenie dohôd o protivzdušnej obrane Ukrajiny. Ide o záchranu životov,“ dodal. 

sita/AP Photo/Andrii Marienko

Ruské útoky si v piatok v susednej Sumskej oblasti vyžiadali najmenej dve obete a osem zranených, informovali miestne úrady.

Charkov je druhé najväčšie mesto Ukrajiny a leží približne 40 kilometrov od ruských hraníc. Jednotky Ruska ho bombardujú už od začiatku invázie vo februári 2022. Rusi sa v počiatočných fázach vojny pokúsili dobyť Charkov, ale vojaci boli zatlačení späť. V máji preto začali v Charkovskej oblasti novú pozemnú ofenzívu. 

Moskva napriek všetkému popiera, že by sa zámerne zameriavala na civilistov, no počas dva a pol roka trvajúcej invázie na Ukrajine po jej útokoch zahynuli alebo utrpeli zranenia už tisíce ľudí.

17:30 V ruskej Kurskej oblasti Kyjev ovládol ďalších päť kilometrov štvorcových územia 

Ukrajinskí vojaci za uplynulý deň v ruskej Kurskej oblasti postúpili o dva kilometre a pod svoju kontrolu dostali päť kilometrov štvorcových ruského územia. Ako informuje web Ukrajinská pravda, povedal to v piatok hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj.

„Operácia na kurskom fronte pokračuje. Za uplynulý deň naše jednotky postúpili v niektorých oblastiach až o dva kilometre," uviedol Syrskyj. Operáciu v ruskej Kurskej oblasti ukrajinská armáda začala 6. augusta prekročením hraníc neďaleko ruského mesta Sudža.

16:30 Pri ruskom bombovom útoku na Charkov zahynuli najmenej 4 ľudia 

Počas ruských útokov v piatok v meste Charkov na východe Ukrajiny zahynuli najmenej štyria ľudia a 28 ďalších utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Charkov je druhé najväčšie mesto Ukrajiny a leží približne 40 kilometrov od ruských hraníc. Jednotky Ruska ho bombardujú už od začiatku invázie vo februári 2022.

„Okupanti zabili dieťa priamo na detskom ihrisku,“ napísal na platforme Telegram primátor Charkova Ihor Terechov. Dodal, že najmenej traja ďalší ľudia zahynuli pri zásahu a následnom požiari výškovej budovy v inej štvrti mesta.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov ozrejmil, že pri útokoch bolo zranených najmenej 28 ľudí a na mieste zasahujú zdravotníci.  

Prezident Volodymyr Zelenskyj po útoku opätovne vyzval západných spojencov, aby povolili útoky ich zbraňami vojenské letecké základne na území Ruska. „K útoku... by nedošlo, keby naše obranné sily mali možnosť zničiť ruské vojenské lietadlá tam, kde sú umiestnené,“ uviedol Zelenskyj na Telegrame.

Moskva popiera, že by sa zámerne zameriavala na civilistov, no počas počas dva a pol roka trvajúcej invázie na Ukrajine po jej útokoch zahynuli alebo utrpeli zranenia už tisíce ľudí.

12:20 Rusko sa pokúša obkľúčiť Ukrajincov pred Pokrovskom 

Ruská armáda v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny podniká dve taktické operácie v rámci ofenzívy na dobytie mesta Pokrovsk. Cieľom operácii je podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) obkľúčenie ukrajinských pozícií medzi mestom Myrnohrad a obcou Hrodivka. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Prvá taktická operácia je na línii Novohrodivka - Hrodivka východne od Pokrovska s cieľom dobyť mesto Myrnohrad a postúpiť na predmestia Pokrovska. Druhá taktická operácia prebieha na línii Selydove-Ukrajinsk-Hirnyk juhovýchodne od Pokrovska. 

Pokrovsksita/AP Photo/Evgeniy MaloletkaPokrovsk

Ruské vojenské velenie podľa ISW pravdepodobne vníma obe tieto taktické operácie ako predpoklady na začatie ofenzívy proti samotnému mestu Pokrovsk. „Zostáva však nejasné, či sa ruským silám podarí udržať relatívne rýchle tempo postupu cez relatívne veľké mesto Myrnohrad a jeho predmestia," dodal inštitút. Myrnohrad mal pre vojnou takmer 50-tisíc obyvateľov.

10:10 Zostrelili 12 dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ruské sily v noci na piatok zaútočili na Ukrajinu 18 dronmi Šáhid a jednou balistickou strelou Iskander-M. Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zostrelili 12 bezpilotných lietadiel. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram veliteľ Vzdušných síl Ukrajiny generálporučík Mykola Oleščuk, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Oleščuk dodal, že nepriateľ vypálil balistickú raketu Iskander-M z okupovaného Krymu, zatiaľ čo drony vyštartovali z ruských miest Primorsko-Achtarsk a Kursk. Ukrajinské vzdušné sily zničili drony nad piatimi ukrajinskými oblasťami.

9:30 Pri nočných ruských útokoch sa zranilo deväť osôb 

Pri nočných ruských útokoch na ukrajinskú Sumskú oblasť sa v noci zranilo najmenej deväť ľudí. Moskva pri útoku použila najmä drony, pričom sa zamerala na viaceré ukrajinské regióny. V piatok o tom informovali miestne úrady a ukrajinské vzdušné sily. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters a vyhlásenia na účte ukrajinských vzdušných síl na sociálnej sieti Telegram.

Letecký útok na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny okrem viacerých zranení spôsobil aj požiar. Regionálne úrady obyvateľov vyzvali, aby zostali vnútri a zatvorili okná.

Drony zasiahli priemyselný objekt aj v susednej Poltavskej oblasti. Miestny gubernátor Filip Pronin uviedol, že na mieste nie sú žiadni zranení.

Ukrajinské vzdušné sily taktiež ozrejmili, že v noci zostrelili 12 ruských dronov. Celkovo ich Rusko vypustilo 18, pričom štyri sa podľa Ukrajiny zrútili samy. 

Protivzdušná obrana zasahovala v piatich ukrajinských oblastiach. Okrem bezpilotných lietadiel Rusko pri útoku použilo aj balistickú raketu Iskander-M.

Rusko útočí dronmi a raketami na ukrajinskú infraštruktúru pravidelne od začiatku celoplošnej invázie vo februári 2022. V pondelok ruské sily podnikli najväčší útok na Ukrajinu za uplynulé týždne, čo spôsobilo rozsiahle výpadky elektrickej energie. Útok sa uskutočnil krátko po vyhláseniach Kyjeva, že Ukrajina dosiahla nové úspechy pri svojom vpáde do ruskej Kurskej oblasti.

8:15 Ruskí okupanti prišli o ďalších 1 200 vojakov a až 84 dronov 

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 613 590 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas štvrtka prišli Rusi o 1 200 vojakov, tri tanky, 23 bojových obrnených vozidiel, 23 delostreleckých systémov, 57 vozidiel a autocisterien a až 84 dronov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 574 tankov, 16 722 bojových obrnených vozidiel, 23 763 vozidiel a autocisterien, 17 572 delostreleckých systémov, 1 175 odpaľovacích raketových systémov, 940 systémov protivzdušnej obrany, 328 vrtuľníkov, 368 lietadiel, 14 453 dronov, 2 556 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 967 kusov špeciálnej techniky. 

Správy z predchádzajúceho dňa 29. 8. 2024:

17:45 WSJ: Ukrajina prišla o stíhačku F-16, bola zničená pri havárii 

Ukrajinská stíhačka F-16 americkej výroby bola v pondelok zničená pri havárii. Uviedol to vo štvrtok denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním na nemenovaného amerického predstaviteľa, píše TASR.

Prvotné informácie naznačujú, že stíhačku nezostrelila ruská armáda, haváriu pravdepodobne zapríčinila chyba pilota, povedal americký predstaviteľ.

Ukrajinské vzdušné sily správu o havárii stíhačky bezprostredne nekomentovali. 

sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

Dodávku prvých stíhačiek F-16 od západných spojencov na Ukrajinu oznámil začiatkom augusta ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Celkový počet týchto strojov, ktorými Kyjev v súčasnosti disponuje, nie je známy. Týždenník The Economist začiatkom augusta uviedol, že Ukrajina zatiaľ dostala desať stíhačiek F-16. 

15:15 Rusko hovorí o dobytí ďalších dvoch dedín na východe Ukrajiny 

Ruské vojská dobyli ďalšie dve dediny na východe Ukrajiny, uviedlo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Mykolajivka leží približne 15 kilometrov od mesta Pokrovsk, kľúčového dopravného uzla v Doneckej oblasti. Stelmachivka sa nachádza v susednej Luhanskej oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruské sily v posledných mesiacoch stabilne postupujú smerom k strategickému Pokrovsku, kde kedysi žilo približne 60.000 ľudí. Ukrajincom, ktorí čakajú na ďalšiu vojenskú pomoc zo Západu, sa tam nedarí odrážať ruské útoky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uznal, že situácia v okolí Pokrovska je mimoriadne zložitá. Podľa neho tam Moskva sústreďuje svoje najväčšie úsilie aj počet síl. 

Ruiny Pokrovska v Doneckej oblasti na Ukrajine.sita/AP Photo/LibkosRuiny Pokrovska v Doneckej oblasti na Ukrajine.

Ukrajinské jednotky začiatkom augusta spustili prekvapivý cezhraničný vpád do ruskej Kurskej oblasti, kde obsadili už približne 100 obcí. Podľa AFP dúfali, že táto ofenzíva odláka ruskú armádu od východoukrajinského mesta Doneck, avšak Rusi napriek tomu v tejto oblasti ďalej postupujú.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak medzičasom hlásil jednu obeť a piatich zranených v dôsledku ruského ostreľovania mesta Nikopol na juhu Ukrajiny. Poškodené podľa neho bolo obchodné centrum, vežiaky, obytné budovy aj plynovod.

Rusko začiatkom tohto týždňa zintenzívnilo bombardovanie Ukrajiny. V noci na štvrtok vypustilo ďalších päť rakiet a 74 dronov, väčšinu z nich podľa Kyjeva zachytili systémy protivzdušnej obrany. V dôsledku ruského bombardovania zahynulo tento týždeň už najmenej 11 ľudí. 

13:00 Pokračujeme v rozširovaní územia pod našou kontrolou, vraví Zelenskyj o operácii v Kurskej oblasti 

Ukrajinské obranné sily naďalej preberajú kontrolu nad niektorými ruskými územiami a zvyšujú počet zajatých ruských vojakov. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Pokračujeme v rozširovaní územia pod našou kontrolou v určitých oblastiach pri hraniciach s Ukrajinou. Dnes, ako každý deň, bol doplnený aj náš výmenný fond. Ďakujeme, bojovníci! Toto je niečo, čo pomôže k tomu, aby sme priviezli domov mnohých našich ľudí z ruského zajatia. Teraz musíme tiež pochopiť, že všetok tlak, ktorý sme preniesli na Rusko, znamená, že oni nemôžu vyvinúť ešte väčší tlak na našu Doneckú oblasť,“ skonštatoval Zelenskyj.

Ukrajinský líder tiež uviedol, že ako obvykle si vypočul pravidelnú hodnotiacu správu Oleksandra Syrského, vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl. Poznamenal, že situácia je mimoriadne zložitá v spomenutej Doneckej oblasti, kde sa sústreďuje väčšina ruských síl, a to konkrétne na pokrovskom fronte.

„Odolnosť každej našej jednotky a naša schopnosť zničiť okupanta sú teraz veľmi dôležité. Chcem poďakovať každému vojakovi a každému veliteľovi, ktorý zastáva svoje pozície,“ zakončil ukrajinský prezident.

9:30 Ruskí okupanti prišli o ďalších 1 200 vojakov a 27 delostreleckých systémov 

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 612 390 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas stredy prišli Rusi o 1 200 vojakov, tri tanky, 18 bojových obrnených vozidiel, 27 delostreleckých systémov a 52 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 571 tankov, 16 699 bojových obrnených vozidiel, 23 706 vozidiel a autocisterien, 17 549 delostreleckých systémov, 1 174 odpaľovacích raketových systémov, 939 systémov protivzdušnej obrany, 328 vrtuľníkov, 368 lietadiel, 14 369 dronov, 2 556 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 965 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 28. 8. 2024:

21:00 Zelenskyj: Situácia v okolí Pokrovsku je mimoriadne zložitá

Situácia v okolí východoukrajinského mesta Pokrovsk je v súčasnosti mimoriadne zložitá. Vyhlásil to v stredu vo svojom pravidelnom večernom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Pokrovsk je kľúčovým logistickým centrom a leží v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ruským silám sa v poslednom čase darí postupovať smerom k tomuto mestu a pravidelne hlásia, že dobyli okolité obce.

„Pokrovsk a iné oblasti v Doneckej oblasti sú mimoriadne zložité, sústreďujú sa tam kľúčové ruské snahy a najväčšie (ruské) sily,“ uviedol Zelenskyj s odvolaním sa na správu hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Olexandra Syrského.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej stredajšej správe o situácii na bojisku uviedol, že situácia je momentálne„ najhorúcejšia v pokrovskom sektore.“ Podľa generálneho štábu prebiehajú v niekoľkých obciach v okolí mesta kruté boje. „Nepriateľ zatiaľ podnikol 38 snáh o útok na ukrajinské pozície. Boje stále prebiehajú v 14 lokalitách,“ uviedol generálny štáb.

Zelenskyj vo svojom stredajšom príhovore tiež povedal, že Západ by mal zrušiť obmedzenia spojené s používaním zbraní dlhého dosahu. „Naďalej trváme na rozhodnosti. Odstránenie obmedzení na ukrajinské útoky dlhého dosahu nám pomôže ukončiť túto vojnu tak rýchlo, ako sa dá, spravodlivým spôsobom pre Ukrajinu a celý svet,“ citovala Zelenského agentúra Reuters.

19:40 Ruský útok riadenou bombou na Kupiansk zranil najmenej 14 ľudí

Najmenej 14 ukrajinských civilistov utrpelo zranenia po tom, ako ruská armáda v stredu riadenou leteckou bombou zaútočila na mesto Kupiansk v Charkovskej oblasti. Uviedla to prokuratúra oblasti, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Medzi zranenými sú aj dvaja policajti, dodala prokuratúra. Podľa miestnych úradov ruský útok poškodil budovu mestskej správy v Kupiansku, hotel, obytné budovy, autá, obchody a ďalšiu civilnú infraštruktúru.

15:20 Ruský raketový útok na Kryvyj Rih zranil najmenej osem civilistov

Najmenej osem ukrajinských civilistov utrpelo zranenia v dôsledku raketového útoku, ktorý ruská armáda podnikla v stredu predpoludním proti mestu Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správy miestnych úradov.

Gubernátor oblasti Serhij Lysak uviedol, že s rôznymi zraneniami hospitalizovali šesť mužov vo veku od 29 do 64 rokov. Rusi zasiahli budovu garážového družstva a poškodili 12 áut.

SITA/AP Photo/Andriy AndriyenkoZáporožie, 27. 8 . 2024

12:00 Ruskí vojaci sa o viac ako dva kilometre priblížili k Pokrovsku

Ruskí vojaci dosiahli výrazné taktické zisky pri meste Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ako konštatuje americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW), geolokované zábery zverejnené v utorok potvrdzujú, že ruské sily postúpili o viac ako dva kilometre z predchádzajúcich pozícií do severozápadnej časti obce Novohrodivka, ktorá leží juhovýchodne od Pokrovska. Ďalšie geolokované zábery naznačujú, že Rusi dosiahli malé zisky aj v juhovýchodnej časti obce Hrodivka, ktorá sa nachádza východne od Pokrovska. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

To, že mesto Pokrovsk je pre Moskvu naďalej úplnou prioritou, podľa ISW pravdepodobne ovplyvní celkové bojové schopnosti Ruska na Ukrajine bez ohľadu na to, aký bude výsledok bojov o mesto.

8:30 V Doneckej oblasti zostrelili ďalšie ruské lietadlo Su-25

Ukrajinské sily zostrelili na kramatorskom fronte ruské bojové lietadlo Su-25. Ukrajinská operačná strategická skupina Chortycia uviedla, že sa tak stalo, keď sa stroj pokúšal zaútočiť na pozície ukrajinských jednotiek. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Lietadlo Su-25 v Doneckej oblasti údajne zostrelili protilietadloví strelci z 28. samostatnej mechanizovanej brigády za použitia prenosného protilietadlového systému.

Khortytsia Operational Strategic Group of Forces

8:20 V Rostovskej oblasti horí sklad palív po nálete ukrajinských dronov

Po nálete ukrajinských dronov sa vznietili cisterny v sklade palív v Rostovskej oblasti na západe Ruska, informovali v stredu podľa agentúry Reuters viaceré kanály na sociálnej sieti Telegram. Požiar následne potvrdil aj gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev. Ukrajina sa k správam doposiaľ nevyjadrila, píše TASR.

Podľa vyjadrení ruského ministerstva obrany a gubernátora Rostovskej oblasti Golubeva na Telegrame zneškodnila ruská protivzdušná obrana v noci štyri drony, vo vyjadreniach však nezmienili útok na sklad palív Glubokinskaja v okrese Kamenskij. Kanál Baza, blízky ruským bezpečnostným službám, uviedol, že po páde dvoch dronov na sklad palív horia tri cisterny. 

Na ruských sociálnych sieťach boli zverejnené nočné zábery horiacich objektov. Agentúra Reuters dokázala lokalizovať jedno z videí v okrese Kamenskij v Rostovskej oblasti. 

K útoku na sklad palív v tomto okrese došlo aj začiatkom augusta. Moskva spravidla nezverejňuje plný rozsah škôd spôsobených ukrajinskými útokmi, dodáva Reuters.

Správy z predchádzajúceho dňa 27. 8. 2024:

20:30 MAAE: Situácia v Kurskej jadrovej elektrárni je vážna 

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi vyjadril obavy z bojov v ruskej Kurskej oblasti, ktoré predstavujú hrozbu pre tamojšiu jadrovú elektráreň. Šéf MAAE v utorok navštívil zariadenie v oblasti, kde ukrajinské sily od začiatku augusta vedú ofenzívu operáciu, a na sociálnej sieti X uviedol, že „situácia je vážna“. Útok na akúkoľvek jadrovú elektráreň je neprijateľný, zdôraznil.

„Teraz tu hrozí nebezpečenstvo jadrového incidentu. Dnes som sa dozvedel o niekoľkých prípadoch útokov dronov na toto územie, na zariadenia elektrárne. V elektrárni som videl stopy týchto útokov,“ vyjadril sa Grossi. Elektráreň však podľa neho funguje „v režime veľmi blízkom normálu“. 

16:55 Zelenskyj: Pri obrane proti ruskému útoku sme použili aj stíhačky F-16 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyhlásil, že ukrajinské vzdušné sily použili dodané stíhačky F-16 pri obrane proti pondelkovému masívnemu ruskému útoku. TASR o tom píše podľa agentúr AFP a Reuters.

„Pomocou F-16 sme už zničili niekoľko rakiet a dronov,“ uviedol Zelenskyj na tlačovej konferencii v Kyjeve. Viac podrobností odmietol poskytnúť. Zdôraznil však, že tieto lietadlá doteraz preukázali veľmi dobré výsledky.

Rusko v pondelok zaútočilo na Ukrajinu s pomocou vyše 100 rakiet a približne 100 dronov iránskej výroby. Podľa ukrajinského prezidenta išlo o jeden z najväčších kombinovaných útokov. Útoky podľa neho cielili najmä na civilnú kritickú infraštruktúru.

Prvé bojové lietadlá F-16 od západných spojencov na Ukrajinu dorazili začiatkom augusta. Celkový počet týchto strojov, ktorými Kyjev v súčasnosti disponuje, nie je známy. Týždenník The Economist začiatkom augusta uviedol, že Ukrajina zatiaľ dostala desať stíhačiek F-16.

Do konca roka má prísť dodávka ďalších 20 lietadiel. Zvyšné stroje, ktoré prisľúbili dodať Dánsko, Holandsko a ďalšie krajiny, dorazia postupne v roku 2025. Celkovo dostanú ukrajinské ozbrojené sily 79 lietadiel F-16. 

16:00 Rusi v Kurskej oblasti nasadili 30-tisíc vojakov 

Rusko nasadilo v Kurskej oblasti 30-tisíc vojakov a každý deň ich počet zvyšuje. Povedal to hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj. „Jedným z cieľov ofenzívy na kurskom fronte bolo odkloniť významné nepriateľské sily z iných oblastí. V prvom rade ide o pokrovský a kurachovský front," uviedol o zámeroch Kyjeva Syrskyj. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. 

sita/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Moskva sa však podľa hlavného veliteľa ukrajinskej armády snaží zvyšovať svoju prítomnosť aj na pokrovskom fronte. Na tomto fronte je podľa Syrského situácia dosť komplikovaná. „Nepriateľ postupuje za veľmi vysokú cenu... Každý deň naši vojaci zabijú alebo zrania na tomto fronte až 300 útočníkov," dodal. 

15:00 Ruské vzdušné útoky zabili štyroch civilistov 

Štyria ukrajinskí civilisti zahynuli a 16 utrpelo zranenia v noci na utorok v dôsledku ďalšieho rozsiahleho ruského vzdušného útoku na Ukrajinu. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda. 

Policajti stoja pri obetiach ruského raketového útoku v Záporoží.sita/National Police of Ukraine via APPolicajti stoja pri obetiach ruského raketového útoku v Záporoží.

Zelenskyj pripomenul, že Rusi podnikli viac ako 90 vzdušných úderov proti civilistom a infraštruktúre. Použili 81 dronov Šáhid ale aj strely s plochou dráhou letu, balistické rakety a strely odpaľované zo vzduchu.

„Rusko zaplatí za tento a všetky ďalšie útoky. Zločiny proti ľudskosti nemožno páchať beztrestne,“ napísal Zelenskyj. 

13:00 Ukrajinci zostrelili 60 z 81 ruských dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila 

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zostrelila väčšinu z 81 dronov, ktorými ruská armáda zaútočila, a zlikvidovala aj päť z desiatich ruských rakiet. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram veliteľ Vzdušných síl Ukrajiny generálporučík Mykola Oleščuk, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Do 9-tej rána protivzdušná obrana zostrelila 5 riadených striel Ch-101 a 60 útočných bezpilotných lietadiel Šáhid-131/136," konštatoval Oleščuk. Rusi útočili na celkovo 16 ukrajinských oblastí.

11:00 Belgorodský gubernátor: Ukrajinské sily sa pokúšajú o prienik do Belgorodskej oblasti 

Ukrajinské sily podnikajú útok na hranicu s Belgorodskou oblasťou na západe Ruska. V utorok to tvrdili ruské kanály na platforme Telegram napojené na bezpečnostné zložky, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters. Oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov medzičasom potvrdil, že ide o pokus o cezhraničný prienik, píše TASR.

Kanál Mash uviedol, že zhruba 500 ukrajinských vojakov útočí na dve kontrolné stanovištia v pohraničných mestách Nechotejevka a Šebekino v Rusku. Na území oboch zároveň podľa neho prebiehajú boje.

Reuters pôvodne napísala, že Ukrajinci sa pokúšajú o ďalší prienik na územie Ruska. Gladkov v tejto súvislosti s odvolaním sa na ministerstvo obrany povedal, že situácia je zložitá, ale pod kontrolou. Ruská armáda podľa neho podniká plánovanú akciu. Ľudí vyzval, aby zostali pokojní a dôverovali iba „oficiálnym zdrojom informácií“. Kyjev sa k situácii bezprostredne nevyjadril.

Belgorodská oblasť susedí s Kurskou oblasťou, kde ukrajinské jednotky 6. augusta podnikli nečakaný vpád a odvtedy zabrali časť ruského územia vrátane desiatok dedín.

Na území Belgorodskej oblasti je od 15. augusta v platnosti režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni v dôsledku pretrvávajúcich útokov ukrajinských síl. Úrady taktiež nariadili evakuáciu časti tohto regiónu. 

8:30 Rusko opäť útočilo raketami a dronmi na Kyjev a ďalšie oblasti 

Rusko podniklo v noci na utorok niekoľko raketových a dronových útokov na Kyjev a ďalšie oblasti, informovala ukrajinská armáda. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

V hlavnom meste Ukrajiny sa počas noci ozývali silné výbuchy, informovali svedkovia agentúry Reuters a tamojšie médiá. Ukrajinské úrady vyhlásili letecký poplach na väčšine územia.

Najmenej jedna osoba zahynula pri ruskom raketovom útoku na budovu civilnej infraštruktúry v stredoukrajinskom meste Kryvyj Rih. Úrady informovali aj o ďalších štyroch zranených, pričom piati ľudia môžu byť stále pod troskami budovy.

Rozsah utorkových útokov nie je bezprostredne známy. Ukrajinské vzdušné sily však uviedli, že zaznamenali štart niekoľkých dronov a strategických bombardérov Tu-85 a bojových stíhačiek MiG-31 z ruských letísk. Agentúra Reuters nemohla tieto správy nezávisle overiť. Rusko sa k útokom bezprostredne nevyjadrilo.

V pondelok vyslala Moskva na územie Ukrajiny viac ako 200 rakiet a dronov, pričom prišlo o život najmenej sedem ľudí. Útoky výrazne poškodili aj energetickú infraštruktúru a americký prezident Joe Biden ich označil za poburujúce. Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk tvrdí, že išlo o najväčší letecký útok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022.

8:00 Ruská raketa zničila budovu, pod troskami sú pravdepodobne ľudia 

Pri ruskom raketovom útoku na budovu civilnej infraštruktúry v stredoukrajinskom meste Kryvyj Rih zahynul najmenej jeden človek. Pod troskami sa môžu nachádzať ešte piati ľudia, oznámili v utorok tamojší predstavitelia. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

Útok si vyžiadal aj štyroch zranených, ktorých hospitalizovali v nemocnici, oznámili miestne úrady v aplikácii Telegram. Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak dodal, že budova je po útoku úplne zničená.

Agentúra Reuters nemohla tieto správy nezávisle overiť. Rusko sa k incidentu bezprostredne nevyjadrilo. Kremeľ viackrát uviedol, že ruské sily sa pri svojich útokoch na Ukrajinu nezameriavajú na civilné objekty.

Rusko podniklo na Ukrajinu masívny útok aj v pondelok, pričom vypustilo vyše 200 rakiet, striel a dronov. Moskva zasiahla až 15 ukrajinských oblastí a zamerala sa na energetickú infraštruktúru. 

Správy  z predchádzajúceho dňa 26. 8. 2024:

20:30 USA odsúdili masívny ruský útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru 

Biely dom v pondelok odsúdil masívny útok ruskej armády na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Zároveň prisľúbil Kyjevu trvalú podporu. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry AFP.

„Čo najdôraznejšie odsudzujeme pokračujúcu vojnu Ruska proti Ukrajine a snahu uvrhnúť ukrajinský ľud do tmy, keď sa blíži jeseň,“ povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Najnovší útok Ruska na Ukrajinu označil za „strašný“. 

sita/AP Photo/Evan Vucci

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondelok počas masívneho útoku ruskej armády zachytila 102 zo 127 rakiet a 99 zo 109 dronov, oznámil podľa agentúry Reuters veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk. Vo vyhlásení zverejnenom na platforme Telegram označil kombinovaný úder za „najväčší letecký útok“ od začiatku ruskej invázie. 

Oleščuk informoval, že Moskva útočila na ukrajinskú kritickú infraštruktúru, najmä na palivový a energetický sektor. 

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v pondelok povedal, že údery ruských síl, ktoré sa začali krátko po pondelkovej polnoci a pokračovali až do ranných a dopoludňajších hodín, zasiahli 15 oblastí Ukrajiny. Útoky si vyžiadali päť obetí.

Vo viacerých regiónov vrátane Kyjevskej oblasti boli po útoku hlásené výpadky dodávok elektriny a vody. 

16:45 Ruská Saratovská oblasť sa stala terčom útoku dronmi 

Najmenej štyria ruskí civilisti utrpeli zranenia v dôsledku útoku dronmi na Saratovskú oblasť v noci na pondelok. Útoky poškodili budovy a spôsobili obmedzenia letov v regióne. „Jednu ženu hospitalizovali vo vážnom stave,“ uviedol na komunikačnej platforme Telegram gubernátor Saratovskej oblasti Roman Busargin. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Drony údajne útočili na metropolu oblasti Saratov a na susedné mesto Engeľs, v ktorom sa nachádza ruská vojenská letecká základňa. Nijaké správy o prípadných škodách na tejto základni, ktorú Rusko často využíva na útoky proti Ukrajine, sa hneď neobjavili.

15:00 Do vzdušného priestoru Poľska počas útoku Ruska vletel neidentifikovaný objekt 

Počas ruského pondelkového útoku na Ukrajinu vletel neidentifikovaný objekt, s najväčšou pravdepodobnosťou dron, do vzdušného priestoru Poľska a zrejme dopadol na jeho územie. S odvolaním sa na operačné veliteľstvo poľských ozbrojených síl o tom informovala agentúra PAP, píše TASR.

Rusko počas masívneho útoku vypustilo na Ukrajinu vyše 200 rakiet, striel a bezpilotných lietadiel. Pri úderoch zahynulo najmenej päť osôb, zasiahnuté boli podľa predstaviteľov aj ukrajinské energetické zariadenia.

Neznámy objekt prenikol do poľského vzdušného priestoru približne o 06.43 h. Na území Poľska ho potvrdili najmenej tri radarové stanice, uviedol Maciej Klisz, šéf operačného veliteľstva poľskej armády. Vlastnosti objektu podľa neho ukazujú, že nešlo o raketu.

Dodal, že nad objektom mal plnú kontrolu a bol pripravený ho zostreliť, zastavili ho však poveternostné podmienky. Objekt zmizol asi po 25 kilometroch na poľskom území.

Armáda po danom objekte momentálne pátra v oblasti pohraničného mesta Tyszowce, Klisz však nevylúčil, že už mohol opustiť územie Poľska. Do akcie je zapojených 75 vojakov aj vrtuľníky. 

13:45 Zelenskyj: Rusko pri útoku na Ukrajinu použilo vyše 200 striel a dronov 

Rusko v pondelok zaútočilo na Ukrajinu s pomocou vyše 100 rakiet a približne 100 dronov iránskej výroby, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho išlo o jeden z najväčších kombinovaných útokov. Vyzval preto spojencov v Európe, aby vo vzdušnom priestore Ukrajiny pomohli zostreľovať zbrane vypustené Ruskom, informuje agentúra AFP.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ predtým povedal, že útoky ruských síl, ktoré sa začali krátko po pondelkovej polnoci a pokračovali až do ranných a dopoludňajších hodín, zasiahli 15 oblastí Ukrajiny. V najmenej troch regiónoch boli zasiahnuté aj energetické zariadenia. Počet obetí sa medzičasom zvýšil na najmenej päť.

Zelenskyj dodal, že energetický sektor utrpel veľké škody. Rusko, podobne ako pri predošlých útokoch, podľa neho aj tentokrát cielilo na kritickú civilnú infraštruktúru. Výpadky dodávok elektriny aj vody hlásili z viacerých miest Ukrajiny vrátane niekoľkých častí Kyjeva.

Rusko ešte v marci výrazne zintenzívnilo zásahy na ukrajinskú energetickú sieť. Kyjev to podľa agentúry Reuters považuje za koordinovaná snahu o poškodenie systému ešte pred zimou, keď ľudia najviac potrebujú elektrinu a kúrenie.

Najnovšie salvo rakiet a bezpilotných lietadiel Moskva vypustila v čase, keď ukrajinské sily hovoria o svojom ďalšom postupe do vnútra ruskej Kurskej oblasti, kde od 6. augusta podnikajú prekvapivú ofenzívu. Rusi zas napredujú smerom k ukrajinskému mestu Pokrovsk, dôležitému dopravnému uzlu v Doneckej oblasti.

Ruské ministerstvo obrany, citované agentúrou Interfax, uviedlo, že jeho sily v pondelok použili zbrane s vysokou presnosťou na zasiahnutie energetickej infraštruktúry na Ukrajine, zabezpečujúcej chod vojenského-priemyselného komplexu.

Ukrajinské letectvo uviedlo, že Rusko pri pondelkovom útoku použilo 11 strategických bombardérov TU-95. Poľska armáda pre útoky, ktoré zasiahli aj oblasti na západe Ukrajiny susediace s Poľskom, uviedla do pohotovosti svoje stíhačky. Podobné opatrenia podľa Varšavy prijali aj jej spojenci.

Ukrajina tvrdí, že vyvinula svoju vlastnú zbraň dlhého dosahu, ktorá jej umožní zasahovať ciele aj hlboko v Rusku bez toho, aby si pýtala povolenie od spojencov. Zbraň zvaná „paľanyca“ má podľa agentúry AP vlastnosti rakety a dronu. Jej existenciu v nedeľu potvrdil aj Zelenskyj.

Paľanyca je istý druh ukrajinského chleba. Zároveň ide o tak ťažko vysloviteľné slovo, že ho Ukrajinci využívali na odhalenie podozrivých špiónov ešte v začiatkoch ruskej invázie, vysvetlila AP.

Zelenskyj však v pondelok opäť vyzval západných spojencov Kyjeva, aby dovolili ukrajinským silám útočiť zbraňami ďalekého dosahu na ciele v Rusku. 

12:00 Šmyhaľ: Útoky ruských síl zasiahli 15 ukrajinských oblastí 

Energetické zariadenia v najmenej troch ukrajinských regiónoch boli v pondelok ráno zasiahnuté pri masívnych útokoch ruských síl. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa miestnych predstaviteľov.

Poškodenie energetickej infraštruktúry bolo hlásené v Záporožskej oblasti ležiacej na juhovýchode, ako aj v Rivnenskej a Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ na Telegrame informoval, že terčom útokov ruských síl bolo 15 ukrajinských regiónov. „Nepriateľ použil rôzne druhy zbraní: drony, riadené strely a kinžaly (nadzvukové rakety). Sú tam zranení a mŕtvi,“ uviedol Šmyhaľ.

Kombinované ruské útoky zamerané na energetickú infraštruktúru sa začali v pondelok krátko po polnoci a podľa webu Defense Express sú najrozsiahlejšie od  8. júla, keď Rusko použilo 38 rakiet rôznych typov. Na celom území Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach. Podľa predbežných údajov si pondelňajšie útoky vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych a 12 zranených.

Najmenej sedem mohutných  explózií otriaslo aj hlavným mestom Kyjev, kde v dôsledku náletov v niektorých jeho častiach prerušili aj dodávky vody a elektriny, oznámil starosta Vitalij Kličko. Najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK po útokoch ohlásila núdzové prerušenie dodávok elektriny. 

sita/Brendan Smialowski/Pool photo via AP

Ruské ministerstvo obrany neskôr vydalo vyhlásenie, podľa ktorého ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnili v pondelok masívny útok na kritické zariadenia energetickej infraštruktúry Ukrajiny, zabezpečujúce chod jej vojensko-priemyselného komplexu. Do útoku nasadili vysoko presné rakety s ďalekým dosahom a drony. "Všetky určené ciele boli zasiahnuté," konštatovalo ministerstvo citované agentúrou TASS.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v tejto súvislosti opäť vyzval spojencov Kyjeva, aby dovolili ukrajinským silám útočiť zbraňami ďalekého dosahu na ciele v Rusku. „Takéto rozhodnutie urýchli koniec ruského teroru,“ napísal Jermak na svojom účte na Telegram. 

8:35 Kyjevom otriasli mohutné explózie, prerušili dodávky vody a elektriny 

Najmenej sedem mohutných explózií otriaslo v pondelok ráno ukrajinskou metropolou Kyjev vrátane jej centra. V celej krajine platil letecký poplach v súvislosti s ruskými vzdušnými útokmi, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

Na účtoch na platforme Telegram sa objavili informácie o explóziách aj v iných častiach krajiny vrátane mesta Luck vo Volynskej oblasti na severozápade Ukrajiny, kde podľa tamojších predstaviteľov došlo v dôsledku leteckého útoku k poškodeniu obytnej budovy.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko medzitým uviedol, že po ruskom vzdušnom útoku na ukrajinskú metropolu došlo v niektorých jej častiach k prerušeniu dodávok vody a elektriny.

Najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK po útokoch ohlásila núdzové prerušenie dodávok elektriny.

8:30 Zelenskyj ohlásil postup ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že jednotkám Kyjeva sa podaril menší postup do vnútra územia ruskej Kurskej oblasti a ovládli tam ďalšie dve obce. Došlo k tomu viac než dva týždne po začiatku prekvapivej ofenzívy na ruské územie, informuje TASR podľa agetúry AFP.

„Práve som hovoril s vrchným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Oleksandrom Syrským, a je tu postup našich vojakov v Kurskej oblasti. Od jedného do troch kilometrov. Dve ďalšie obce boli prevzaté pod našu kontrolu,“ povedal Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve.

Ako zároveň dodal, v spomenutej oblasti na západe Ruska prebiehajú „aktívne akcie v ďalšej obci“ a ukrajinská armáda zajala ďalších vojnových zajatcov, citujú agetúry AFP a DPA.

Ukrajinské sily vpadli na územie Kurskej oblasti 6. augusta a podarilo sa im získať pod kontrolu už desiatky obcí. Kurská jadrová elektráreň pri meste Kurčatov sa nachádza približne 60 kilometrov od mesta Sudža, ktoré v súčasnosti ovládajú ukrajinské jednotky. Agentúra Reuters informuje, že tvrdé boje zúria približne 30 kilometrov od elektrárne.

7:30 Ukrajinské drony podnikli útok na ruskú Saratovskú oblasť 

Trosky zo zničených ukrajinských dronov v ruskej Saratovskej oblasti poškodili niekoľko domov v mestách Saratov a Engels. V noci na pondelok to na sociálnej sieti Telegram uviedol gubernátor oblasti Roman Busargin. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Busargin uviedol, že drony zostrelila protivzdušná obrana. Na zasiahnutých miestach zasahujú záchranné zložky.

Pri meste Engels sa nachádza vojenské letisko, na ktorom sú umiestnené ruské strategické bombardéry. V piatok Ukrajina dronmi útočila aj v susednej Voronežskej oblasti.

Kyjev tento rok zintenzívnil svoje útoky na rôzne ciele na území Ruska. Zameral sa hlavne na infraštruktúru podporujúcu ruské invázne sily, ako sú sklady paliva či ropné rafinérie.

Ukrajinské sily navyše 6. augusta vpadli do ruskej Kurskej oblasti a podarilo sa im tam získať pod kontrolu desiatky obcí. Ruské úrady tvrdia, že z regiónu muselo z dôvodu ukrajinskej ofenzívy ujsť viac ako 120.000 civilistov. Cieľom vpádu ukrajinskej armády na ruské územie je podľa Kyjeva vytvorenie nárazníkovej zóny. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite