Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lídri EÚ zvažujú bojkot Orbánovho samitu EPC

.tasr .svet

Má ísť o reakciu na Orbánovu letnú „mierovú misiu“ počas ktorej bez konzultácie s EÚ vycestoval za ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Lídri EÚ zvažujú bojkot Orbánovho samitu EPC sita/Hollie Adams/Pool via AP

viacerí lídri Európskej únie zvažujú bojkot novembrového samitu Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Budapešti, ktorý je pre maďarského premiéra Viktora Orbána najvýznamnejším podujatím predsedníctva jeho krajiny v Rade EÚ. S odvolaním sa na stredoeurópsky investigatívny portál VSquare.org to v piatok konštatoval server 24.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Budapeštianske podujatie má poslúžiť aj ako neformálne stretnutie lídrov EÚ so zameraním na západný Balkán.

Viaceré štáty EÚ na čele so severskými a pobaltskými krajinami zvažujú bojkot dvoch podujatí v Budapešti v reakcii na Orbánovu letnú „mierovú misiu“, počas ktorej okrem iného bez konzultácie s EÚ vycestoval za ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Niekoľkí diplomati EÚ pre VSquare.org uviedli, že vlády členských krajín pozorne sledujú ďalšie kroky maďarského premiéra, kým sa nerozhodnú o účasti na stretnutiach v maďarskej metropole. 

Okrem koordinácie medzi severskými a pobaltskými krajinami o bojkote sa špekuluje aj o tom, že prinajmenšom neformálny samit EÚ v Maďarsku budú bojkotovať aj Poľsko a Česká republika.

Podľa anonymného zdroja to všetko bude závisieť najmä od toho, čo Orbán urobí v oblasti svojej rusko-ukrajinskej politiky, ktorú odsudzujú takmer všetci spojenci Budapešti. Orbán podľa VSquare.org pozval na stretnutie aj amerického republikánskeho prezidentského kandidáta a exprezidenta Donalda Trumpa, ten však zrejme pošle na samit EPC len videoodkaz.

EPC je medzivládna platforma pre politickú a strategickú diskusiu o budúcnosti Európy, ktorej vznik inicioval v roku 2022 po invázii Ruska na Ukrajinu francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite