Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vučić: Srbsko vstúpi do EÚ najskôr v roku 2030

.sita .svet

Srbsko sa musí podľa Vučića pred vstupom do EÚ určitým spôsobom zmeniť a zaviesť určité reformy.

Vučić: Srbsko vstúpi do EÚ najskôr v roku 2030 SITA/AP Photo/Darko Vojinovic

srbský prezident Aleksandar Vučić na bezpečnostnej konferencii Globsec v Prahe vyjadril pochybnosti, že sa jeho krajina čoskoro stane súčasťou Európskej únie. Rozdiely v mnohých oblastiach sú podľa neho momentálne príliš veľké. Akokoľvek je začlenenie do bloku strategickým cieľom Belehradu, teraz sa chce sústrediť na ekonomiku a zlepšovanie životnej úrovne Srbov.

Podľa Vučića proces integrácie Srbska do roku 2028 nie je príliš optimistický a poznamenal, že neverí, že sa tak dovtedy stane. Podotkol, že podľa jeho názoru Srbsko nevstúpi do EÚ skôr ako v roku 2030. Podobne vníma aj integráciu ostatných krajín západného Balkánu do EÚ.

„Všetci chceme byť súčasťou EÚ, nie sme si však istí, ako bude vyzerať situácia v členských krajinách EÚ. Je zrejmé, že ohľadne Ukrajiny a Moldavska to naberá na obrátkach, čo je pochopiteľné, no zároveň v rámci EÚ dochádza k únave z témy rozširovania,“ povedal srbský prezident.

Srbsko sa musí podľa Vučića pred vstupom do EÚ určitým spôsobom zmeniť, zaviesť určité reformy, no zároveň konštatuje, že EÚ bude musieť akceptovať fakt, že „na niektoré otázky máme rozdielne názory, čo by nemalo ohrozovať jednotu v EÚ“.

„Je pre nás dôležité, aby sme čo najskôr získali jednotný európsky platobný priestor, aby sme získali zelené koridory, pre naše kamióny, pre náš priemysel, keď niečo vyvážame do EÚ a naopak. Získať viac investorov, implementovať procesy a reformy, pokiaľ ide o súdne systémy, prilákanie priamych zahraničných investícií,“ vymenoval Vučić niektoré priority Srbska v súvislosti s integráciou do EÚ.

Vučić sa v Prahe na okraji konferencie stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Poďakoval jej za pochopenie a osobnú angažovanosť, pokiaľ ide o pokrok Srbska a celého západného Balkánu na ceste do EÚ, najmä čo sa týka sociálnej a ekonomickej integrácie. Von der Leyenová poznamenala, že „EÚ sa spolieha na Srbsko, že preukáže odhodlanie napredovať na zvolenej ceste k Únii“.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite