Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko zmení svoju jadrovú doktrínu vzhľadom na konanie Západu

.tasr .svet

Súčasná ruská jadrová doktrína hovorí, že k použitiu jadrových zbraní na strane Ruska môže prísť v prípade jadrového útoku nepriateľa alebo v prípade konvenčného útoku, ktorý by ohrozoval existenciu ruského štátu.

Rusko zmení svoju jadrovú doktrínu vzhľadom na konanie Západu SITA/The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

rusko urobí zmeny vo svojej jadrovej doktríne v reakcii na konanie Západu v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Vyhlásil to v nedeľu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, informuje TASR podľa správ agentúry Reuters.

Riabkov podľa ruskej agentúry TASS uviedol, že toto rozhodnutie je „spojené s eskalačným kurzom“ západných protivníkov Ruska, ktorý súvisí s tzv. „špeciálnou vojenskou operáciou“ na Ukrajine. Nešpecifikoval, pritom presne o aké zmeny by mohlo ísť, a ani kedy budú prijaté.

Súčasná ruská jadrová doktrína hovorí, že k použitiu jadrových zbraní na strane Ruska môže prísť v prípade jadrového útoku nepriateľa alebo v prípade konvenčného útoku, ktorý by ohrozoval existenciu ruského štátu. Rusko pritom obviňuje Západ z toho, že využíva Ukrajinu, aby mohol proti nemu viesť zástupnú vojnu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore zverejnenom v nedeľu uviedol, že Západ zašiel priďaleko a Rusko spraví všetko pre ochranu svojich záujmov.

Ruskí predstavitelia už skôr hovorili o tom, že uvažujú o zmene jadrovej doktríny. Riabkovove nedeľňajšie vyhlásenie o zmene je však podľa agentúry Reuters najjednoznačnejšie. „Táto práca je v pokročilom štádiu a existuje jasný zámer spraviť úpravy,“ uviedol Riabkov podľa agentúry TASS.

Aj samotný ruský prezident Vladimir Putin v júni uviedol, že jadrová doktrína je „živý nástroj“, ktorý je možné vzhľadom na vývoj situácie vo svete meniť.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite