Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo Ursula na GLOBSEC-u nepovedala

.mária Papšová .svet

„Bude to stačit, myslíš?“, spýtal sa strejda Václav vo filme Pelíšky na význam plastových lyžičiek v boji so západným imperializmom.

Čo Ursula na GLOBSEC-u nepovedala SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

ursula von der Leyen minulý piatok predniesla prvý veľký prejav po svojom opätovnom zvolení za predsedníčku Európskej komisie (EK) na bezpečnostnej konferencii Globsec 2024 v Prahe. Ohlásila novú orientáciu na Strednú Európu, ktorú označila za kľúčovú pre politickú a strategickú budúcnosť EÚ.  „Pivot k Strednej Európe“ odznel ako jasná kompenzácia arogantnej francúzskej poznámky na adresu Strednej Európy, že „prepásla príležitosť byť ticho“. 

Jej slová boli jednoznačným potvrdením podpory Ukrajiny, nielen počas prebiehajúceho vojnového konfliktu, ale aj jej budúceho členstva v EÚ. Definitívne odmietla predchádzajúcu európsku politiku voči Rusku. Prejav zožal obrovský úspech, a bol jednoznačne označovaný za silný. Čo Ursula von der Leyen vo svojom prejave nepovedala?

európska obrana

Ursula  von der Leyen spomenula obranu. Ona sama, ako nemecká ministerka obrany, pred prvým zvolením za predsedníčku EK, bola zapletená do početných korupčných škandálov, a nemeckú armádu zanechala v stave, ktorú nemeckí politici hodnotili ako zlyhanie či katastrofu. Za jej predsedníctva prijala EK balík opatrení pod názvom Udržateľné financie – Systém klasifikácie EÚ pre zelené investovanie, takzvanú taxonómiu. Európska taxonómia vníma obranný priemysel ako špinavý a rozhodne nie udržateľný. Dnes nikto nemá odpoveď, ako bez uhlíkovej stopy vyrobiť a hlavne používať bojovú stíhačku alebo tank Leopard. Taxonómia odrádza európske banky aj inštitucionálnych investorov, ako penzijné fondy a poisťovne, od investovania do obranného priemyslu. Európske zbrojárske firmy bez prístupu k finančným zdrojom nedokážu vyrábať ani bojové stíhačky, ani tanky Leopard ani muníciu pre Ukrajinu.

Ruský prezident Vladimír Putin ohlásil svoj balík opatrení na obnovenie Sovietskeho zväzu a jeho satelitov financovaný členmi EÚ cez nákup ruských fosílnych palív priamo v Nemecku, na bezpečnostnej konferencii v Mníchove v roku 2007. Dnes si už nikto nespomenie, akí európski politici tam vtedy boli, a čo hovorili. Ursulina odpoveď na Mníchov 2007 bolo zlyhanie pri riadení nemeckej obrany a zavedenie taxonómie pri regulovaní financií na európsku obranu.

O dva mesiace budú americké prezidentské voľby. Ursula nepovedala, aký je obranný plán EÚ, ak vo voľbách uspeje Donald Trump a republikánmi ovládaný Kongres zastaví pomoc Ukrajine a USA radikálne znížia mieru svojej účasti v NATO. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite