Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 133. týždeň vojny (2. 9. 2024 – 8. 9. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 133. týždeň vojny (2. 9. 2024 – 8. 9. 2024) SITA/AP Photo/Vasilisa Stepanenko Kyjev, 2. 9. 2024

Informácie z predchádzajúceho dňa 8. 9. 2024:

17:30 Ruské ostreľovanie na východe Ukrajiny si vyžiadalo tri obete

Pri ruskom ostreľovaní na východe Ukrajiny zahynuli v nedeľu v obci Čerkaske tri ženy, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruské ozbrojené sily ráno podľa Filaškina zasiahli dedinu Čerkaske kazetovou muníciou a zabili tri ženy vo veku 43, 45 a 53 rokov. Pri útoku bol zranený jeden muž, ktorého previezli do nemocnice. Poškodených bolo najmenej deväť domov a áut.

Filaškin v správe na sociálnej sieti Telegram uviedol, že nebezpečenstvo hrozí v celej Doneckej oblasti a vyzval ľudí, aby sa včas evakuovali. 

14:00 Počet obetí ruského útoku na Poltavu sa zvýšil na 58

Počet obetí ruského raketového útoku, ktorý v utorok zasiahol vojenský vzdelávací inštitút v ukrajinskom meste Poltava, sa zvýšil na 58, oznámil v nedeľu gubernátor Poltavskej oblasti Filip Pronin. Gubernátor uviedol, že v nemocnici zomreli na následky zranení ďalší traja ľudia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Ruský útok z 3. septembra na centrum mesta bol jedným z najsmrtiacejších ruských útokov za posledné mesiace. Ukrajinskí predstavitelia neuviedli, koľko obetí bolo z radu vojakov alebo civilistov, píše AFP.

Útok vyvolal pobúrenie na ukrajinských sociálnych sieťach, keďže podľa nepotvrdených správ ruských vojenských blogerov, ale aj niektorých Ukrajincov k nemu došlo počas nástupu vojakov pred budovou inštitútu. Podľa mnohých používateľov sociálnych médií bolo nezodpovedné, že velitelia takýto nástup vojakov napriek hrozbe ruských útokov umožnili. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po incidente povedal, že nariadil „kompletné a rýchle vyšetrenie všetkých okolností“ útoku. Podľa Zelenského v Poltave dopadli dve ruské balistické strely. Okrem vojenského inštitútu poškodili aj nemocnicu. Zelenskyj po útoku znova zopakoval svoje výzvy, aby Západ dodal viac systémov protivzdušnej obrany.

13:40 Ukrajina tvrdí, že zneškodnila 15 z 23 bezpilotných lietadiel vypálených z Ruska

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na nedeľu zneškodnila 15 z 23 bezpilotných lietadiel a jednu zo štyroch rakiet vyslaných proti Ukrajine ruskou armádou. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a DPA. 

Cieľom ruských útokov boli podľa DPA Odeská, Charkovská a Dnepropetrovská oblasť. Dve z bezpilotných lietadiel a tri riadené strely Ch-59 nedosiahli svoje ciele, uviedlo letectvo v aplikácii Telegram. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ráno povedal, že Rusko za uplynulý týždeň vypálilo smerom na Ukrajinu viac ako 800 riadených leteckých bômb, takmer 300 bezpilotných lietadiel a viac ako 60 rakiet.

„Teror sa dá spoľahlivo zastaviť len jedným spôsobom: úderom na ruské vojenské letiská, ich základne a logistiku ruského teroru. Musíme to dosiahnuť,“ napísal ukrajinský líder na sieti X.

11:45 Rusko tvrdí, že obsadilo dedinu Novohrodivka v blízkosti Pokrovska

Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho sily obsadili dedinu Novohrodivka v Doneckej oblasti, vzdialenú približne 20 kilometrov od dopravného uzla Pokrovsk na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters. 

Pokrovsk leží na križovatke kľúčovej cesty, ktorá zásobuje ukrajinské jednotky a mestá na celom východnom fronte a dlhodobo je cieľom ruskej armády.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho vojenské jednotky „oslobodili dedinu Novohrodivka“ v Doneckej oblasti. 

10:00 Ruský nálet na mesto Sumy si vyžiadal dve obete, zranené sú aj deti

V dôsledku ruského nočného náletu na ukrajinské mesto Sumy zahynuli dvaja ľudia a ďalšie štyri osoby vrátane dvoch detí utrpeli zranenia. V nedeľu ráno o tom informovala vojenská správa Sumskej oblasti hraničiacej s Ruskom, uvádza TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Zraneným sa podľa vyhlásenia poskytuje potrebná lekárska starostlivosť.

Pri ruskom útoku boli zničené domy aj vozidlá, dodal starosta mesta Sumy Oleksij Drozdenko. Na mieste podľa neho zasahujú všetky služby. Agentúra Reuters nemohla tvrdenia o nočnom útoku nezávisle overiť.

Informácie z predchádzajúceho dňa 7. 9. 2024

17:40 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Kalynove na východe Ukrajiny

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Obec Kalynove sa nachádza juhovýchodne od mesta Pokrovsk a podľa ukrajinských údajov sčítania obyvateľstva z roku 2001 mala približne 200 obyvateľov. Počas uplynulých týždňov zabrala Moskva viacero dedín v okolí.

15:15 Rusko za uplynulý deň prišlo o ďalších 1 270 vojakov

Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa podľa Kyjeva počas uplynulých 24 hodín zvýšil o 1 270. Ako uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ruské straty na personále predstavujú už 623 990 ľudí. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu predošlého dňa prišlo aj o jeden tank, 29 delostreleckých systémov, jeden systém protivzdušnej obrany, 52 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, jednu strelu s plochou dráhou letu a 55 vozidiel a cisterien.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú 8 632 tankov, 17 774 delostreleckých systémov, 942 systémov protivzdušnej obrany, 14 784 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 2 588 striel s plochou dráhou letu a 24 171 vozidiel a cisterien.

13:40 Pri ruskom útoku v Kosťantynivke zahynuli traja ľudia

Traja ľudia zahynuli a traja ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní v meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil v sobotu tamojší gubernátor Vadym Filaškin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Filaškin v aplikácii Telegram uviedol, že obeťami ruského ostreľovania sú traja muži vo veku 24 až 69 rokov. „Tri osoby boli ľahko zranené a bola im poskytnutá potrebná lekárska starostlivosť,“ napísal gubernátor Doneckej oblasti. Pri ostreľovaní došlo k poškodeniu niekoľkých budov a šiestich áut.

10:40 Z Voronežskej oblasti hlásia požiar a výbuchy

V dôsledku útoku dronom vypukol v Ostrogožskom okrese ruskej Voronežskej oblasti požiar a hlásia aj detonácie výbušných zariadení. Ako informuje portál Ukrajinská pravda, voronežský gubernátor Alexander Gusev na platforme Telegram napísal, že obyvateľov jednej obce dočasne evakuujú do neďalekých dedín. Na mieste zasahujú záchranné služby a sú tam aj miestne orgány.

Gusev zároveň vyzval ľudí, aby dodržiavali bezpečnostné opatrenia, nechodili k požiaru a nahlásili akékoľvek podozrivé objekty.

V okrese vyhlásili mimoriadny stav. Ruské úrady tvrdia, že „neboli postihnutí žiadni civilisti“.

Podľa miestnych obyvateľov sa útok zameral na sklad munície v obci Soldatskoje.

10:00 Ukrajina tvrdí, že v noci zostrelila 58 zo 67 ruských bezpilotných lietadiel

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 58 zo 67 bezpilotných lietadiel vypálených ruskými silami. Oznámili to v sobotu ukrajinské vzdušné sily. Trosky zostreleného dronu objavili aj pri budove parlamentu v Kyjeve. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

V aplikácii Telegram ukrajinské sily uviedli, že jednotky protivzdušnej obrany boli nasadené do akcie vo Vinnyckej, Rivnenskej, Chmeľnyckej, Kyjevskej, Kirovohradskej, Mykolajivskej, Černihivskej, Čerkaskej, Sumskej, Chersonskej a Poltavskej oblasti.

Kyjevské vzdušné sily vyhlásili, že drony Šáhid boli vypustené z dvoch pohraničných oblastí v Rusku, ako aj z Ruskom okupovaného polostrova Krym.

Podľa agentúry Reuters bolo v ukrajinskej metropole Kyjev v sobotu ráno po tretej hodine počuť sériu výbuchov. Ukrajinský parlament vo svojom vyhlásení v Telegrame uviedol, že po ruskom nočnom útoku našli trosky zostreleného dronu pred budovou parlamentu.

Informácie z predchádzajúceho dňa 6. 9. 2024:

19:30 Estónsko: Rusko napriek zvýšenému úsiliu v ostatných dňoch na Ukrajine príliš nepokročilo 

Napriek zvyšovaniu počtu denných útokov na ukrajinské pozície sa Rusku nepodarilo dosiahnuť výrazný pokrok na bojisku. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na estónskeho vysielateľa ERR, povedal to šéf estónskeho vojenského spravodajstva Ants Kiviselg.

Na tohtotýždňovej tlačovej konferencii estónskeho ministerstva obrany Kiviselg poznamenal, že v júli a auguste Rusko uskutočnilo 140 až 160 útokov denne a začiatkom septembra tento počet dosiahol 190. Povedal, že ruské ozbrojené sily naďalej pokračujú v iniciatíve na operačnej úrovni, pričom ich primárne ofenzívne zameranie je stále sústredené na Doneckú oblasť, najmä na mesto Pokrovsk. Zdôraznil, že na frontovej línii na Ukrajine za ostatný týždeň zároveň nenastali žiadne výrazné zmeny.

„Ukrajincom sa podarilo spomaliť ruský postup na pokrovskom fronte. Kým v predchádzajúcich mesiacoch Rusi postupovali na tomto fronte sedem až osem kilometrov za mesiac, teraz vidíme, že v posledných dňoch sa tempo ich postupu výrazne spomalilo,“ poznamenal Kiviselg.

18:00 Operácia v Kurskej oblasti vyradila z boja už viac ako 6-tisíc ruských vojakov 

V priebehu prvého mesiaca operácie ukrajinskej armády v ruskej Kurskej oblasti Moskva stratila viac ako 6-tisíc vojakov. Ide o mŕtvych alebo zranených. Povedal to v piatok na stretnutí kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na leteckej základni Ramstein v Nemecku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Dnes je to už mesiac od začiatku operácie našej armády v Kurskej oblasti Ruska. Je to pohraničná oblasť, z ktorej sa Putin pripravoval na rozšírenie vojny na ukrajinské územie. Pripravoval sa na začatie novej ofenzívy proti nášmu mestu Sumy. Obrátili sme však karty a našou protiofenzívou posúvame vojnu do Ruska," uviedol Zelenskyj. Prezident dodal, že ukrajinskí vojaci v Kurskej oblasti v súčasnosti kontrolujú 1 300 kilometrov štvorcových územia a viac ako sto obcí.

16:30 Nemecko poskytne Ukrajine ďalších 12 samohybných húfnic 

Nemecko dodá Ukrajine ďalších 12 samohybných húfnic v hodnote 150 miliónov eur, oznámil v piatok nemecký minister obrany Boris Pistorius. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters, DPA a AFP.

Šesť húfnic dorazí na Ukrajinu do konca tohto roka a zvyšné prídu potom v roku 2025. Pistorius zároveň spresnil, že Nemecko neposkytne húfnice zo svojho vojenského inventára, ale budú pochádzať od zbrojárskeho priemyslu. 

„Som veľmi vďačný Nemecku, jeho vláde a občanom za ich podporu,“ uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach po rokovaniach s Pistoriusom.

Nemecký minister obrany o novej pomoci pre Ukrajinu informoval na okraj stretnutia Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na nemeckej leteckej základni Ramstein, na ktorom sa zúčastnil aj Zelenskyj. 

sita/Christian Charisius/dpa via AP

O novej americkej pomoci v hodnote 250 miliónov dolárov pre Ukrajinu informoval na začiatku zasadnutia kontaktnej skupiny v piatok aj americký minister obrany Lloyd Austin.

Ďalšiu pomoc pre Ukrajinu v piatok okrem toho oznámil aj kanadský minister obrany Bill Blair, podľa ktorého plánuje Ottawa Ukrajine poslať vyše 80.000 malých rakiet vzduch-zem bez hlavíc plus 1300 bojových hlavíc a inú vojenskú pomoc.

Zelenskyj pritom v piatok na začiatku zasadnutia na Ramsteine žiadal spojencov Ukrajiny o viac zbraní. „Potrebujeme viac zbraní, aby sme vyhnali ruských vojakov z nášho územia, predovšetkým z Doneckej oblasti,“ povedal. 

14:00 Ruský útok na Pavlohrad zabil jedného civilistu a 55 zranil 

Najmenej jeden ukrajinský civilista zomrel a ďalších 55 utrpelo zranenia pri útoku, ktorý Rusko v piatok podniklo proti mestu Pavlohrad v Dnepropetrovskej oblasti. Podľa gubernátora oblasti Serhija Lysaka sú dvaja z hospitalizovaných vo vážnom stave. Medzi zranenými sú dvaja chlapci vo veku 11 a štyri roky a deväťročné dievča. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ruské sily na Pavlohrad pravdepodobne odpálili päť rakiet Iskander-M alebo severokórejské balistické strely KN -23 z Voronežskej a Rostovskej oblasti, uviedlo ukrajinské letectvo.

9:15 Padlo ďalších takmer 1 200 ruských vojakov 

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 170 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 622 720, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o sedem tankov, deväť obrnených bojových vozidiel pechoty, 20 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 631 tankov, 16 878 obrnených bojových vozidiel pechoty, 17 745 delostreleckých systémov a 1 178 raketometov. 

Správy z predchádzajúceho dňa 5. 9. 2024:

14:30 Rusko presunulo do Kurskej oblasti 60-tisíc vojakov

Pre úspech operácie ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti tam Rusko presunulo z vojnovej zóny na Ukrajine 60-tisíc vojakov, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ako informuje portál Ukrajinská pravda, v rozhovore pre NBC News sa vyjadril, že jedným z cieľov operácie v Kurskej oblasti bolo priviesť ruských vojakov späť na ich územie a sťahujú sa z oblastí, kde mali Ukrajinci ťažkosti v dôsledku nedostatku balíkov vojenskej pomoci.

Zelenskyj poukázal na to, že sa situácia so zásobami dostala do takého bodu, že Ukrajina mohla odpovedať len jedným delostreleckým granátom na 12 ruských. Po tom, ako sa niektoré ruské jednotky stiahli z okupovaných častí Záporožskej a Chersonskej oblasti, pomer munície sa zmenil z 1 ku 12 na 1 ku 3.

13:10 Rusko oznámilo dobytie ďalšej obce na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že jeho sily dobyli obec Zavitne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ukrajinské vzdušné sily zároveň oznámili, že Rusko v noci na štvrtok zaútočilo na územie Ukrajiny 78 dronmi. Ukrajinská obrana zostrelila 60 z nich, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a DPA.

Rusko v uplynulých dňoch pravidelne hlási dobytie nových obcí na východe Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin pritom vo štvrtok uviedol, že ukrajinským silám sa nepodarilo cezhraničným prienikom do Kurskej oblasti na západe Ruska spomaliť postup ruskej armády na Donbase a ruským silám sa darí postupovať smerom na mesto Pokrovsk.

V noci na štvrtok bol spustený v hlavnom meste Kyjev protiletecký poplach a pre neustálu dronovú hrozbu znel približne deväť hodín. Oblohu nad Kyjevom chránila vzdušná obrana a miestne úrady nehlásili nijaké škody.

Ukrajinské vzdušné sily informovali, že sa im v noci na štvrtok podarilo zničiť 60 zo 78 ruských dronov útočiacich na rôzne oblasti Ukrajiny. Ďalších 15 sa ukrajinskej obrane podarilo vďaka prostriedkom elektronického boja vychýliť z kurzu. Zostávajúce dva drony sa vrátili späť do Ruska a jeden odletel do Bieloruska.

Podľa ukrajinských vzdušných síl vypustili ruské sily z polostrova Krym aj jednu raketu Iskander. Ukrajinské úrady po tomto útoku nehlásili nijaké škody ani obete.

Ukrajina sa bráni ruskej invázii už vyše dva a pol roka. Kyjev pritom opakovane žiada Západ o modernejšie systémy vzdušnej obrany, aby jeho sily dokázali lepšie brániť ukrajinské mestá, pripomína DPA.

7:40 Ohňom poškodenú chladiacu vežu elektrárne v Záporoží bude asi treba zbúrať

Chladiacu vežu ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), ktorá bola v auguste vážne poškodená pri požiari, bude pravdepodobne treba zbúrať. S odvolaním sa na vyhlásenie generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho o tom v noci na štvrtok informovala agentúra Reuters.

Grossi prišiel s týmto vyhlásením v stredu, počas návštevy elektrárne, ktorej areál ruské jednotky obsadili krátko po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022. Odvtedy sa Moskva a Kyjev  pravidelne navzájom obviňujú z útokov na elektráreň. Táto situácia vyvoláva aj obavy z jadrovej havárie.

Po svojej návšteve v ZAES Grossi zverejnil na platforme X video zachytávajúce poškodenie vnútri chladiacej veže.

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Požiar v chladiacej veži vypukol 11. augusta. Zo zodpovednosti za konanie, ktoré požiar spôsobilo, sa Rusko a Ukrajina  obviňujú navzájom. Grossi daný incident svojho času označil za jeden z mnohých „bezohľadných útokov“, ale vinu zaň nepripísal nikomu. Grossi sa počas návštevy na Ukrajine v utorok v Kyjeve stretol aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému tlmočil, že situácia v Záporoží je „veľmi krehká“. Minulý týždeň Grossi navštívil aj Kurskú jadrovú elektráreň na juhu európskej časti Ruska, kde sa od začiatku augusta odohráva operácia jednotiek ukrajinskej armády. Keďže v blízkosti tejto elektrárne prebiehajú boje, Grossi upozornil, že aj tam hrozí jadrová havária.

Správy z predchádzajúceho dňa 4. 9. 2024:

19:15 Pri ostreľovaní v Doneckej oblasti zahynuli podľa Moskvy najmenej traja ľudia 

Najmenej traja ľudia prišli o život a päť ďalších utrpelo zranenia pri ostreľovaní trhoviska ukrajinskou armádou v separatistickej časti ukrajinskej Doneckej oblasti, informovali v stredu ruskí predstavitelia, píše TASR na základe informácií od agentúry DPA.

Obeťami útoku sú dvaja muži a jedna žena. Ostreľovanie zasiahlo aj autobus hromadnej dopravy, uviedla hlava samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin na sieti Telegram. 

Na záberoch, ktoré zverejnili ruské štátne médiá, vidno spustošené trhovisko. Informácie sa nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.  

Donecká oblasť bola miestom pravidelného ostreľovania od roku 2014, keď tam proruskí separatisti po páde prezidenta Viktora Janukovyča a ovládnutí oblastného hlavného mesta Doneck vyhlásili samostatnosť. Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo celú Doneckú oblasť na jeseň 2022 - pol roka po spustení invázie na Ukrajinu - a to napriek tomu, že ju celú neovládalo a kontrolu nad ňou nemá ani doteraz. 

17:00 Rusi popravili troch ukrajinských zajatcov v Doneckej oblasti 

Rusko popravilo troch ukrajinských vojnových zajatcov neďaleko Torecka v Doneckej oblasti. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na utorňajšie vyhlásenie ukrajinskej generálnej prokuratúry. Tá uviedla, že začína vyšetrovanie zločinu. Už dávnejšie sa na Telegrame objavilo video, ktoré ukazovalo troch ukrajinských vojakov vychádzajúcich z podzemia so zdvihnutými rukami. Ukrajincov potom zadržali ruskí vojaci, položili ich tvárou na zem a zastrelili.

Prokuratúra uviedla, že vyšetruje prípady, keď Rusko popravilo najmenej 54 ukrajinských zajatcov. Prípadov však môže byť omnoho viac. Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v júni uviedol, že ruskí velitelia vydali rozkazy „nezajímať ukrajinských vojakov, ale namiesto toho ich zabíjať neľudskou krutosťou“. Vyhlásil to po zverejnení záberov, na ktorých bol ukrajinský vojak sťatý ruskými jednotkami. „Toto je strašné barbarstvo, ktoré v 21. storočí nemá miesto,“ povedal Kostin.

13:00 Rusko tvrdí, že cieľom útoku v Poltave boli vojaci a zahraniční inštruktori 

Rusko sa zameralo pri svojom útoku na ukrajinské mesto Poltava na vojakov a zahraničných vojenských inštruktorov, ktorí boli zapojení do útokov na civilné ciele v Rusku. Uviedlo to v stredu ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Podľa ukrajinských predstaviteľov si utorkový útok na vojenský inštitút v Poltave vyžiadal najmenej 50 obetí na životoch a 271 zranených. 

„Ozbrojené sily Ruskej federácie podnikli 3. septembra presný útok na 179. spojené výcvikové centrum v ukrajinskom meste Poltava,“ uviedol ruský rezort na sociálnej sieti Telegram. Podľa ministerstva tam prebiehala pod vedením zahraničných inštruktorov príprava špecialistov na komunikáciu a elektronický spôsob boja pre celú ukrajinskú armádu a tiež operátorov dronov zapojených do útokov na civilné objekty v Rusku. 

Ruský rezort obrany v príspevku uviedol, že pri nočnom útoku na západoukrajinské mesto Ľvov použila ruská armáda aj hypersonický raketový systém Kinžal. Podľa Ukrajiny si tento útok vyžiadal najmenej sedem mŕtvych vrátane troch detí, pričom bol zameraný predovšetkým na energetickú infraštruktúru. Ruské ministerstvo v príspevku však uviedlo, že cieľom útoku boli zariadenia obranného priemyslu.

Rusko i Ukrajina popierajú, že by sa počas vojny zameriavali na civilné ciele.

Ruský rezort obrany v príspevku tiež oznámil, že jeho sily dobyli na východe Ukrajiny ďalšie dve obce - Prečystivku a Karlivku v Doneckej oblasti. 

11:05 Rusko zareaguje v prípade útoku Ukrajiny zbraňami s dlhým dosahom na jeho územie 

Rusko bude okamžite a „veľmi bolestivým spôsobom“ reagovať v prípade, že Ukrajina podnikne útok na ruské územie zbraňami s dlhým dosahom. Vyhlásila to v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Chceli by sme varovať nezodpovedných politikov v EÚ, NATO a v zámorí - v prípade náležitých agresívnych krokoch Kyjeva, bude Rusko okamžite reagovať,“ vyhlásila Zacharovová. Podľa hovorkyne pritom západní politici „strácajú zmysel pre realitu, vôbec nemyslia na riziká spojené s ďalšou nebezpečnou eskaláciou konfliktu, a to ani v kontexte vlastných záujmov“.

Ukrajine žiada opakovane od Západu povolenie, aby mohla použiť zbrane s dlhým dosahom, ktoré jej dodal, pri svojich útokoch cielených hlboko na územie Ruska.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova je očividné, že Ukrajina pristúpi k podnikaniu útokov so západnými zbraňami hlboko na území Ruska. Peskov zároveň v stredu vyhlásil, že Rusko musí prehodnotiť svoju jadrovú doktrínu, pretože Spojené štáty a ich západní spojenci podľa neho ohrozujú Rusko eskaláciou vojny na Ukrajine.

9:45 Počet obetí ruského útoku na Ľvov stúpol na sedem 

Na sedem sa zvýšil počet obetí nočného ruského útoku na mesto Ľvov na západe Ukrajiny. Medzi obeťami sú tri deti, uviedol v stredu ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, informuje TASR s odvolaním na správu agentúry AFP.

Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj predtým hlásil tri obete a 25 zranených. Podľa neho boli pri útoku poškodené obytné budovy a zranenia utrpelo aj niekoľko detí. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil úder za teroristický útok. V príspevku na sociálnej sieti dodal, že útok zasiahol aj mesto Kryvyj Rih, zranenia tam utrpelo päť osôb. Zároveň požiadal spojencov o ďalšiu podporu na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.        

Sirény varujúce pred útokom sa vo Ľvove rozozvučali v noci na stredu pred východom slnka, informoval tamojší starosta Andrij Sadovyj.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na stredu zneškodnila štyri strely Ch-101, tri rakety Iskander-K a 22 dronov, uviedli ukrajinské vzdušné sily. Spresnili, že zaznamenali celkovo 42 vzdušných cieľov, 29 dronov a 13 rakiet, napísala agentúra Reuters.

9:00 Biden odsúdil ruský útok na mesto Poltava; Ukrajine prisľúbil ďalšiu pomoc 

Americký prezident Joe Biden v utorok ostro odsúdil ruský raketový útok na ukrajinské mesto Poltava, pri ktorom prišlo o život najmenej 51 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia, a prisľúbil poskytnúť Kyjevu ďalšie systémy protivzdušnej obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ukrajina tvrdí, že útok zasiahol vojenský vzdelávací inštitút a nemocnicu. Úrady však nespresnili, koľko obetí bolo z radov civilistov a koľko pochádzalo z armády. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že na Poltavu dopadli dve ruské balistické strely a okolnosti útoku nariadil vyšetriť. V Poltavskej oblasti úrady vyhlásili trojdňový smútok.

„Čo najdôraznejšie odsudzujem tento poľutovaniahodný útok,“ uviedol Biden vo vyhlásení. Washington bude podľa neho pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine, a to „vrátane poskytovania systémov protivzdušnej obrany a kapacít, ktoré Ukrajinci potrebujú na ochranu svojej krajiny“.

Ruský útok predtým vyvolal pobúrenie na ukrajinských sociálnych sieťach, keďže podľa nepotvrdených správ ruských vojenských blogerov, ale aj niektorých Ukrajincov k nemu došlo počas nástupu vojakov pred budovou inštitútu. Podľa mnohých používateľov sociálnych médií bolo nezodpovedné, že velitelia takýto nástup vojakov napriek hrozbe ruských útokov umožnili.

Vzdušné sily ukrajinskej armády medzičasom v noci na stredu varovali, že k východoukrajinskému Ľvovu sa blížia ruské bezpilotné lietadlá a v meste je vyhlásený letecký poplach. Výbuchy sa ozývali v mestách Sumy a Kyjev, kde proti dronom zasahovala protivzdušná obrana, uviedla stanica BBC. 

8:45 Pri ruskom útoku na Ľvov zahynuli najmenej traja ľudia 

Najmenej tri obete a 25 zranených si vyžiadal nočný útok ruskej armády na Ľvov na západe Ukrajiny. Uviedol to v stredu gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj, píše TASR s odvolaním na správu agentúry AFP.

Medzi obeťami je podľa predbežných informácií 14-ročné dievča, napísal gubernátor v príspevku na sociálnej sieti X. Podľa neho boli pri útoku poškodené obytné budovy a zranenia utrpelo aj niekoľko detí.

Sirény varujúce pred útokom sa vo Ľvove rozozvučali v noci na stredu pred východom slnka, informoval tamojší starosta Andrij Sadovyj.        

Mesto Ľvov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu februári 2022 zväčša nebolo priamych útokov Moskvy. Minulý týždeň sa však ruská armáda zamerala na tamojšiu energetickú infraštruktúru, čo spôsobilo výpadky elektriny.

Správy z predchádzajúceho dňa 3. 9. 2024:

21:00 Zelenskyj: Územie zabraté v Rusku mienime držať na neurčito

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok pre americkú televíznu stanicu NBC News povedal, že Kyjev si plánuje udržať zabraté ruské územia na bližšie neurčený čas. 

„Teraz ho potrebujeme,“ povedal Zelenskyj o zabratom území v prvom exkluzívnom rozhovore vo formáte moderátor-respondent, odkedy Kyjev po prekvapivom augustovom vpáde ovládol 1300 štvorcových kilometrov územia Ruska, informuje TASR.

„My ich územie nepotrebujeme. Nechceme tam priniesť náš ukrajinský spôsob života,“ vysvetlil ukrajinský prezident. Ukrajina si podľa neho udrží toto územie, pretože je neoddeliteľnou súčasťou jej „víťazného plánu“ na skončenie vojny. Zelenskyj chce podľa vlastných slov tento plán predstaviť zahraničným partnerom vrátane USA. 

Najvyšší predstaviteľ Ukrajiny ďalej povedal, že nemôže uviesť, či jeho armáda má v úmysle pokúsiť sa zabrať viac ruského územia. „Nemôžem o tom hovoriť, myslím si, že prekvapenie je sprievodcom úspechu,“ povedal. Ukrajinská armáda podnikla nečakaný vpád do ruskej pohraničnej Kurskej oblasti pred takmer mesiacom.  

Zelenskyj pre stanicu NBC News taktiež povedal, že administratíva amerického prezidenta Bidena o operácii nebola vopred informovaná. „Nie je to otázka nedostatku dôvery,“ dodal Zelenskyj s tým, že minuloročná protiofenzíva bola v mnohých smeroch neúspešná práve preto, že sa o nej toľko hovorilo, čo Rusom umožnilo sa na ňu pripraviť. 

18:50 USA sú blízko k dohode o poskytnutí rakiet dlhého doletu Ukrajine

Spojené štáty sú „blízko k dohode“ o dodaní okrídlených riadených striel stredného dlhého doletu typu vzduch-zem AGM-158 JASSM Ukrajine, ktoré by mohli zasiahnuť ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Konečné rozhodnutie ešte nepadlo, no v prípade súhlasu Kyjev bude musieť počkať niekoľko mesiacov, kým USA vyriešia „technické problémy“ súvisiace s presunom rakiet. Uviedla to v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje v USA, ktoré nechceli byť menované.

Rakety JASSM môžu byť nesené iba lietadlami vyrobenými v USA, najmä stíhačkami F-16, ktoré postupne dostane Ukrajina, pričom každá je schopná niesť dve rakety. Podľa jedného zo zdrojov agentúry Reuters existujú snahy, aby boli tieto rakety použiteľné aj s inými bojovými lietadlami. Zdroj sa nevyjadril k tomu, ktoré lietadlo z arzenálu ukrajinskej armády by bolo na to vhodné. Tá používa lietadlá MiG-29, Su-24 a Su-27 ešte zo sovietskej éry.

Vojenskí analytici a experti poznamenávajú, že dodanie  rakiet AGM-158 JASSM Ukrajine by mohlo výrazne zmeniť priebeh konfliktu, keďže v dosahu presne navádzaných striel by bola väčšia časť Ruska ako doteraz. To by mohlo prinútiť ruskú armádu presunúť odstavné plochy a zásobovacie sklady stovky kilometrov do vnútrozemia. Rakety odpálené z miest v blízkosti severnej hranice Ukrajiny by mohli umožniť zasiahnuť vojenské ciele vzdialené stovky kilometrov napríklad vo Voroneži alebo Briansku.

AGM-158 JASSMwikipediaAGM-158 JASSM

Portál Politico v auguste informoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena je „otvorená“ dodávkam rakiet dlhého doletu Ukrajine, podľa jej predstaviteľa je však „potrebné vykonať ešte veľa práce“ predtým, než sa tak stane.

Zároveň stále zostáva v platnosti zákaz útokov americkými zbraňami na ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Bidenova administratíva sa obáva, že zrušenie tohto obmedzenia vyprovokuje Rusko k ešte agresívnejším krokom voči Ukrajine. Domnieva sa tiež, že by to neprinieslo strategickú výhodu, pretože Rusko by presunulo svoje najdôležitejšie ciele vrátane lietadiel ďalej od hraníc.

13:50 Ruský raketový útok zabil v meste Poltava 41 ľudí

Najmenej 41 ľudí zahynulo a ďalších vyše 180 utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na mesto Poltava v strednej časti Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Zelenskyj vo videu na sociálnej sieti uviedol, že mesto zasiahli dve balistické strely, ktoré podľa neho dopadli na areál vojenského vzdelávacieho inštitútu a susednej nemocnice.

11:50 Otvorili prvú podzemnú nemocnicu neďaleko frontovej línie, kde ošetrujú zranených vojakov

Neďaleko frontovej línie na Ukrajine uviedli do prevádzky prvú podzemnú nemocnicu v krajine, kde vojaci po zranení dostávajú potrebnú lekársku pomoc. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany.

Táto nemocnica je súčasťou veľkého projektu, ktorý realizuje ministerstvo obrany spolu so zdravotníckymi silami na východe krajiny. Plánuje sa vybudovať viac ako dvadsať takýchto podzemných zariadení na pomoc pri stabilizácii zranených.

Nemocnica je postavená na základe šiestich pevných oceľových bunkrov, z ktorých každý má dĺžku 7,6 metra a priemer 2,5 metra. Má vetranie, zásobovanie vodou, kanalizáciu a alternatívne zdroje energie. Pre dodatočnú bezpečnosť je nemocnica vybavená systémami elektronického boja.

Nemocnica má dve operačné sály, dve jednotky intenzívnej starostlivosti, pracovný priestor a oddychovú zónu pre zdravotnícky personál. Je vybavená najmodernejšími medicínskymi zariadeniami, vrátane kyslíkových koncentrátorov, pľúcnych ventilátorov, srdcových monitorov a defibrilátorov.

Nemocnica dokáže denne ošetriť viac ako 100 zranených ľudí a súčasne vykonať až štyri operácie.

Ukrajinské Ministerstvo obrany

Dnetropetrovsk, 2. 9. 2024SITA/AP Photo/Evgeniy MaloletkaDnetropetrovsk, 2. 9. 2024Dnetropetrovsk, 2. 9. 2024

Správy z predchádzajúceho dňa 2. 9. 2024:

19:30 ISW: Územné zisky Ruska na Ukrajine sú najväčšie od októbra 2022 

Rusko v auguste získalo ďalších 477 štvorcových kilometrov ukrajinského územia, čo predstavuje najväčší mesačný prírastok od októbra 2022, vyplýva z údajov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktoré analyzovala agentúra AFP, píše TASR. 

Ukrajinská armáda medzičasom začiatkom augusta za dva týždne dobyla vyše 1100 štvorcových kilometrov ruského územia po prekvapivom vpáde do pohraničnej Kurskej oblasti. Tento nový front sa za posledných 15 dní ustálil na územnom zisku medzi 1150 až 1300 štvorcovými kilometrami, vyplýva z údajov o deklarovaných a potvrdených pohyboch ukrajinských jednotiek. 

Ruská armáda v auguste napredovala na Ukrajine rýchlosťou 15 štvorcových kilometrov za deň, a to najmä v Doneckej oblasti, pričom sa približovala predovšetkým k logistickému centru Pokrovsk.  

Moskva zabrala také veľké územie ako v auguste 2024 naposledy v októbri 2022 v reakcii na rozsiahlu ukrajinskú protiofenzívu pri meste Charkov v čase, keď bola frontová línia oveľa pohyblivejšia. 

Od začiatku roka 2024 Moskva získala 1730 štvorcových kilometrov ukrajinského územia, čo je trikrát viac ako v roku 2023, keď jej zisky do značnej miery neutralizovali ukrajinské protiofenzívy. 

Ukrajinská armáda dosiaľ v roku 2024 dokázala získať len počas ôsmich dní viac územia, ako stratila - a aj v týchto prípadoch išlo len o niekoľko štvorcových kilometrov. 

Rusko k 1. septembru okupovalo 66.266 štvorcových kilometrov ukrajinského územia. Spolu s polostrovom Krym, ktoré anektovalo ešte v roku 2014, a časťami východnej Ukrajiny, ktoré proruskí separatisti ovládali ešte pred inváziou v roku 2022, teraz pokrývajú ruské územné zisky 18 percent územia Ukrajiny. 

12:35 Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo ďalšiu dedinu 

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho sily dobyli dedinu Skučne, ktorá leží v okrese Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správu agentúry Reuters.

Ruskej armáde sa v súčasnosti darí postupovať smerom k mestu Pokrovsk, ktoré je kľúčovým logistickým centrom ukrajinskej armády. Kyjev priznal, že situácia v okolí tohto mesta je zložitá.

Moskva hlásila v uplynulých týždňoch dobytie viacerých dedín na východe Ukrajiny aj napriek ukrajinskému vpádu do ruskej Kurskej oblasti, ktorý Kyjev spustil 6. augusta. 

12:00 Ukrajinská armáda zajala v Kurskej oblasti sedem ruských tankov, ktoré teraz používa proti Rusom 

Ukrajinským výsadkárom 80. brigády sa od začiatku ukrajinského prieniku do ruskej Kurskej oblasti podarilo zajať sedem ruských tankov. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie brigády, v rámci skonfiškovaného ruského vybavenia ide o tank T-90M, štyri stroje T-80 BVM a dva tanky T-72.

„Vždy som sníval o dobytí ruského tanku,“ povedal servisný technik Bohdan. Spolu so svojimi kamarátmi a predstaviteľmi Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) sa mu v prvých dňoch bojov v Kurskej oblasti podarilo zajať niekoľko nových T-80 BVM na okraji mesta Sudža. Tankový dôstojník Dmytro z 80. leteckej útočnej brigády uviedol, že zajaté tanky výrazne posilnia možnosti ľvovských výsadkárov v budúcich bojoch s Rusmi.

11:00 Putin: Provokácia v Kurskej oblasti nezastavila postup Ruska na východe Ukrajiny 

Ukrajinská „provokácia“ v ruskej Kurskej oblasti nezastavila postup ruskej armády v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Vyhlásil to v pondelok prezident Vladimir Putin, informovala agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

Putin počas návštevy Tuvianskej republiky na juhu Sibíri uviedol, že ruská armáda získava späť územie v Kurskej oblasti „po štvorcových kilometroch“ a s ukrajinskými silami sa „vysporiada“.

„Ich cieľom bolo zastaviť naše útočné akcie v kľúčových častiach Donbasu. Výsledok je známy... Nedosiahli zastavenie nášho postupu,“ povedal ruský prezident školákom. „Samozrejme, musíme sa vysporiadať s týmito banditmi, ktorí vstúpili do Ruskej federácie,“ citovala jeho slová agentúra AFP. 

sita/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajinskí vojaci prekvapivo prenikli cez hranice do Kurskej oblasti 6. augusta. Podľa Kyjeva sa im podarilo obsadiť približne 100 obcí.

Ruským silám sa v uplynulých týždňoch darí postupovať smerom k mestu Pokrovsk, ktoré je kľúčovým logistickým centrom ukrajinskej armády. Kyjev priznal, že situácia v okolí tohto mesta je zložitá. 

10:45 Ukrajina v noci zostrelila 22 rakiet a 20 dronov pri útokoch na viaceré oblasti 

Ukrajinské vzdušné sily zostrelili 22 z 35 rakiet a 20 z 23 drononv, ktoré smerom na Ukrajinu vypálili v noci na pondelok ruské sily. Útoky boli cielené predovšetkým na hlavné mesto Kyjev a Sumskú a Charkovskú oblasť na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters, AFP a AP.

Vzdušné sily uviedli, že sa im celkovo podarilo zničiť deväť balistických rakiet a 13 striel s plochou dráhou letu. Sirény varujúce pred vzdušným útokom zneli po celej Ukrajine takmer dve hodiny a boli vypnuté asi o 6.30 h ráno miestneho času.

Po vzdušnom útoku na ukrajinské hlavné mesto hlásili miestne úrady troch zranených. Poškodená bola aj kotolňa kyjevských vodární i vstup do stanice metra v mestskej časti Sviatošinskyj, ktorá slúži aj ako protiletecký úkryt, uviedol starosta starosta Vitalij Kličko.

SITA/AP Photo/Vasilisa StepanenkoKyjev, 2. 9. 2024

Vo východoukrajinskom meste Sumy bolo pri raketovom útoku v nedeľu večer poškodené centrum sociálnej starostlivosti pre deti a sirotinec. Zranenia utrpelo 13 ľudí vrátane štyroch detí, uviedol starosta Olexandr Lysenko.

Výbuchy bolo počuť aj v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov, uviedli ukrajinské média. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov potvrdil, že cieľom útoku bola mestská časť Industriaľnyj, pričom poškodená bola obytná budova a v niekoľkých ďalších vypukol požiar.

Rusko útok podnikol deň po tom, čo jeho ministerstvo obrany hlásilo, že zostrelilo 158 ukrajinských dronov, ktoré útočili v noci na nedeľu na viacero ruských regiónov. Išlo pritom o jeden z najväčších ukrajinských útokov od začiatku vojny na Ukrajine, konštatuje AP.

Rozsiahly vzdušný útok minulý pondelok podniklo na Ukrajinu aj Rusku, keď jej smerom vypustilo vyše 200 rakiet a dronov. Pri útoku boli zasiahnuté viaceré objekty energetickej infraštruktúry a zomrelo sedem ľudí, pripomína Reuters.

9:30 Ukrajinský útok na Belgorod narušil začiatok školského roka, tvrdí gubernátor 

V ruskom meste Belgorod ležiacom neďaleko hraníc s Ukrajinou zatvoria na týždeň materské školy a vo viacerých školách zavedú online vyučovanie po pondelkovom ukrajinskom útoku, pri ktorom bola poškodená škôlka. Oznámil to v pondelok oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Pre Belgorodskú oblasť to bolo zlé ráno,“ uviedol Gladkov na sociálnej sieti VKontakte v prvý školský deň. „Škôlka v meste Belgorod bola takmer úplne zničená,“ dodal.

Miestne úrady sa po útoku rozhodli, že v niekoľkých školách v najväčšej mestskej časti zavedú online vyučovanie a škôlky budú týždeň zavreté, uviedol Gladkov.

Ruská vzdušná obrana zostrelila v noci na pondelok na Belgorodskou oblasťou jeden ukrajinský dron, uviedlo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram.

Reuters upozorňuje, že nedokázal tieto tvrdenia nezávisle overiť. Ukrajinské sily však už dlhšie ostreľujú a podnikajú útoky na Belgorod a jeho priľahlé oblasti. Kyjev tvrdí, že jeho útoky sú zamerané na infraštruktúru, ktorá je dôležitá pre ruské vojnové snahy. Obe strany konfliktu pritom popierajú, že by sa počas vojny zameriavali na civilistov.

Gladkov v nedeľu oznámil, že v dôsledku ukrajinského ostreľovania zomrel jeden človek a vyše desiati utrpeli zranenia.

8:45 Rusko raketami zaútočilo na Kyjev, Poľsko aktivovalo letectvo 

Ukrajinská vzdušná obrana v noci na pondelok odrážala ruský raketový útok na Kyjev, uviedli prostredníctvom sociálnej siete Telegram zástupcovia ukrajinskej armády. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters. Na celom území Ukrajiny bola vyhlásená výstraha pred vzdušným útokom.

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko prostredníctvom služby Telegram uviedol, že útok čiastočne zničil kotolňu vodárne v štvrti Holosiivskij na juhozápade kyjeva. V štvrti zasahujú záchranári. V štvrti Ševčenkivskij, ktorá je sídlom niekoľkých univerzít, vypukol požiar. Zdravotníci tu ošetrovali najmenej jednu zranenú osobu. Záchranári zasahovali aj v štvrtiach Svjatošinskij a Solomjanskij, dodal Kličko. V štvrti Solomjanskij sa nachádza veľká vlaková stanica a hlavné kyjevské letisko, nachádza sa na západnom okraji mesta.

Svedkovia pre agentúru Reuters uviedli, že v Kyjeve sa ozvalo niekoľko hlasných výbuchov pripomínajúcich prácu protivzdušnej obrany.

Ruský raketový útok na Kyjev bol v pondelok skoro ráno dôvodom aktivácie stíhačiek poľského letectva a spojeneckých vzdušných síl, uviedlo vo vyhlásení Operačné centrum poľských ozbrojených síl. „Na juhovýchode krajiny môže byť zvýšená hladina hluku z dôvodu operovania poľských a spojeneckých lietadiel v našom vzdušnom priestore,“ uviedlo centrum prostredníctvom sociálnej platformy X. Poľsko na juhovýchode svojho územia zdieľa s Ukrajinou štátnu hranicu.

 Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite