Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéfom ukrajinskej diplomacie by mohol byť doterajší Kulebov námestník

.tasr .svet

Poslanci parlamentu v stredu schválili demisie Maľusku, Stefanišynovej, Kamyšina a Ruslana Striľca.

Šéfom ukrajinskej diplomacie by mohol byť doterajší Kulebov námestník ukrinform.ne Andrii Sybiha

poslanecký klub vládnej strany Sluha ľudu v ukrajinskom parlamente navrhuje na post ministra zahraničných vecí Ukrajiny Andrija Sybihu, ktorý doteraz zastával funkciu prvého námestníka odstupujúceho šéfa diplomacie Dmytra Kulebu. 

Podľa britskej stanice BBC o tom na svojich sociálnych sieťach v stredu večer informoval predseda poslaneckého klubu vládnej strany Davyd Arachamija. 

Doplnil, že na post ministerky spravodlivosti bola frakciou navrhnutá odstupujúca podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanišynová.Ministerstvo pre záležitosti veteránov Ukrajiny by mohla viesť Natalija Kalmykovová, ktorá nateraz pôsobí na poste námestníčky ministra obrany.

Na ministerstvo kultúry a informačnej politiky bol vládnou stranou Sluha ľudu nominovaný Mykola Točyckyj. Arachamija v súvislosti s ním objasnil, že "v tejto fáze musíme posilniť boj proti dezinformáciám. Na túto úlohu potrebujeme kandidáta s medzinárodnými skúsenosťami".

Očakáva sa, že podpredsedníčka vlády a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková prejde do kancelárie prezidenta Ukrajiny, kde sa bude venovať sociálnej politike.

Arachamija dodal, že na zasadnutí frakcie, konanom v prítomnosti prezidenta Volodymyra Zelenského, sa diskutovalo aj o vytvorení novej inštitúcie s pracovným názvom ministerstvo pre návrat Ukrajincov. „Diskutujeme o kandidátoch, ktorí by ju mohli viesť,“ dodal Arachamija.

Do Najvyššej rady boli v utorok doručené demisie viacerých členov vlády - okrem Stefanišynovej a Vereščukovej požiadali o uvoľnenie z funkcie aj minister strategického priemyslu Olexandr Kamyšin, minister spravodlivosti Denis Maľuska, minister ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov Ruslan Striľec a šéf Fondu štátneho majetku Vitalij Kovaľ. V utorok prezident Zelenskyj odvolal Rostyslava Šurmu z z postu zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie.

Poslanci parlamentu v stredu schválili demisie Maľusku, Stefanišynovej, Kamyšina a Ruslana Striľca. Zároveň chýbalo niekoľko hlasov na prijatie demisie ministerky Vereščukovej a Kovaľa. Žiadosťou ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu o uvoľnenie z postu sa budú poslanci zaoberať vo štvrtok.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite