Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Durov kritizuje Francúzsko za svoje zadržanie

.tasr .svet

Francúzske úrady sa mali so svojimi sťažnosťami obrátiť na jeho spoločnosť, a nie zadržať jej riaditeľa, uviedol.

Durov kritizuje Francúzsko za svoje zadržanie unsplash/Christian Wiediger

zakladateľ a generálny riaditeľ platformy Telegram Pavel Durov kritizoval vo štvrtok francúzske úrady za to, že ho v auguste zadržali a obvinili v súvislosti so zverejňovaním extrémistického a nezákonného obsahu na jeho platforme. V dlhom príspevku na Telegrame, ktorý bol jeho prvým vyjadrením od zadržania, označil za „prekvapivé“, že má byť práve on zodpovedný za obsah zdieľaný inými, informuje agentúra AFP.

„Používanie zákonov z obdobia pred existenciou smartfónov na obvinenie generálneho riaditeľa z trestných činov spáchaných tretími stranami na platforme, ktorú spravuje, je pomýlený prístup,“ napísal Durov. Ohradil sa tiež voči tvrdeniam, že Telegram je „akýmsi anarchistickým rajom“ a označil ich za absolútne nepravdivé. Pripustil, že platforma nie je dokonalá, no dodal, že „každý deň odstraňujeme milióny škodlivých príspevkov a kanálov“.

Francúzske úrady sa mali so svojimi sťažnosťami obrátiť na jeho spoločnosť, a nie zadržať jej riaditeľa, uviedol. Mali využiť prístup k tzv. horúcej linke, ktorú on sám pomohol zriadiť, a kedykoľvek tak mohli kontaktovať zástupcu Telegramu pre EÚ. „Ak je krajina nespokojná s nejakou internetovou službou, bežným postupom je začať právne konanie proti samotnej službe,“ napísal.

Durova zadržali na letisku v Paríži koncom augusta po prílete súkromným lietadlom z Azerbajdžanu. Následne voči nemu vzniesli predbežné obvinenia za to, že v aplikácii Telegram umožnil údajné kriminálne aktivity. Po štyroch dňoch ho z väzby podmienečne prepustili na kauciu päť miliónov eur. V súvislosti s ďalším vyšetrovaním má zakázané opustiť územie Francúzska a musí sa dvakrát týždenne hlásiť na policajnej stanici.

Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku. Krajinu v roku 2014 opustil, pretože podľa vlastných slov odmietol splniť požiadavky Kremľa na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte a následne ju predal. Podľa médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo aj občianstvo Spojených arabských emirátov.

Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa agentúry Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite