Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gaza: Izraelský útok na humanitárnu zónu v Chán Júnise si vyžiadal vyše 40 obetí

.tasr .svet

Izraelská armáda tvrdí, že v oblasti zasiahla veliace stredisko palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

Gaza: Izraelský útok na humanitárnu zónu v Chán Júnise si vyžiadal vyše 40 obetí sita/AP Photo/Amr Nabil

najmenej 40 obetí na životoch si podľa tamojšej civilnej ochrany vyžiadal pondelkový izraelský útok na humanitárnu zónu v oblasti al-Mawásí v meste Chán Júnis na juhu pásma Gazy. Zranenia utrpelo ďalších vyše 60 ľudí. Izraelská armáda tvrdí, že v oblasti zasiahla veliace stredisko palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Civilná ochrana v oblasti v utorok v skorých ranných hodinách stále pátrala po 15 nezvestných „po útoku na stany vysídlencov“ v al-Mawásí v Chán Júnise, povedal pre AFP jej predstaviteľ Muhammad Mugajr. Zranených podľa neho previezli do najbližších nemocníc.

Zdroje z civilnej ochrany separátne uviedli, že po izraelskom útoku zostali na mieste rozsiahle krátery.

„Počas masakry v al-Mawásí v Chán Júnise zmizli pod pieskom v hlbokých otvoroch celé rodiny,“ uviedlo ministerstvo pre civilnú ochranu prostredníctvom svojho hovorcu.

Izraelská armáda v utorok skoro ráno vo vyhlásení uviedla, že jej lietadlo „zaútočilo na vysokopostavených teroristov Hamasu, ktorí operovali z veliaceho a kontrolného strediska vo vnútri humanitárnej zóny v Chán Júnise“.

Hamas naopak vo vyhlásení z utorka označil tvrdenia o prítomnosti jeho bojovníkov v spomínanej oblasti za „do očí bijúce klamstvo“, píše AFP.

Oblasť al-Mawásí je Izraelom označená bezpečná humanitárna zóna, do ktorej utiekli tisícky Palestínčanov po spustení izraelského pozemného útoku na mesto Rafah na juhu palestínskej enklávy.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite