Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 134. týždeň vojny (9. 9. 2024 – 15. 9 . 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 134. týždeň vojny (9. 9. 2024 – 15. 9 . 2024) SITA/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Informácie z predchádzajúceho dňa 15. 9. 2024:

19:00 Pri raketovom útoku na ukrajinskú Odesu prišiel o život manželský pár 

Pri raketovom útoku na ukrajinské čiernomorské prístavné mesto Odesa zahynuli dvaja ľudia, informovali v nedeľu miestni predstavitelia, ktorých vyjadrenie priniesla agentúra AP citovaná agentúrou TASR.        

Ukrajinské letectvo v nedeľu uviedlo, že zostrelilo 10 zo 14 bezpilotných lietadiel a jednu z troch rakiet, ktoré ruská armáda v noci na nedeľu vypálila. Zostávajúce drony a rakety zasiahli predmestie Odesy.

Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper spresnil, že dvaja ľudia, ktorí prišli o život, boli manželský pár. Dodal, že pri útoku bola zranená ďalšia osoba.

Najmenej 35 ďalších osôb bolo zranených v nedeľu popoludní, keď ruská letecká bomba zasiahla niekoľkoposchodový bytový dom v Charkove. Primátor mesta Ihor Terechov spresnil, že riadená letecká bomba zasiahla 10. poschodie budovy, pričom oheň sa rozšíril na štyri poschodia.

Medzičasom ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na nedeľu zostrelilo nad západnými a juhozápadnými regiónmi 29 ukrajinských bezpilotných lietadiel, pričom padajúce trosky nespôsobili žiadne škody.

Uviedlo tiež, že v nedeľu ráno nad Riazanskou oblasťou na západe európskej časti Ruska armáda zostrelila ďalšie bezpilotné lietadlo vyslané z Ukrajiny.

Zatiaľ čo Ukrajina a Rusko pravidelne uskutočňujú nočné nálety dronov na územie nepriateľa, ukrajinskí predstavitelia vo všeobecnosti nepotvrdzujú ani nepopierajú útoky vykonané na území Ruska.

Séria najnovších útokov prišla po tom, čo Ukrajina v sobotu opätovne vyzvala Západ, aby jej umožnil použiť rakety dlhého doletu, ktoré poskytol, na zasiahnutie cieľov hlboko v ruskom vnútrozemí. Spojené štáty totiž doteraz povolili Kyjevu používať zbrane dodané Američanmi iba v obmedzenom priestore na hraniciach Ruska s Ukrajinou.

Predstavitelia ukrajinského vedenia argumentujú, že zbrane s dlhým doletom sú pre Ukrajinu životne dôležité v záujme oslabenia schopnosti Ruska zasiahnuť ciele na jej území. Zároveň by tak Rusko prinútili presunúť svoje úderné kapacity ďalej od hraníc s Ukrajinou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na sociálnych sieťach opäť vyzval Západ na zmenu politiky v oblasti používania zbraní s dlhým doletom. 

17:15 Pri leteckom útoku na obytnú budovu sa zranilo 33 ľudí 

Najmenej 33 ľudí vrátane troch detí sa zranilo pri ruskom útoku na výškovú obytnú budovu v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny. V nedeľu to uviedli ukrajinskí predstavitelia. TASR informuje podľa agentúr Reuters a DPA.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram napísal, že ruský letecký útok zasiahol a poškodil výškovú budovu. Dodal, že v nej vypukol aj požiar medzi 9. a 12. poschodím. Podľa Zelenského na mieste pokračujú záchranné práce.

Charkov je druhým najväčším mestom Ukrajiny, nachádza sa neďaleko ruských hraníc a pred celoplošnou inváziou ruských síl v ňom žilo 1,4 milióna ľudí. Po začiatku invázie sa ruské jednotky neúspešne pokúsili mesto obsadiť. Odvtedy je pod pravidelnou paľbou.

Reuters pripomína, že Rusko popiera úmyselné útoky na civilistov, hoci ich od invázie na Ukrajinu v roku 2022 zabilo už tisíce. 

„Svet musí pomôcť brániť Ukrajinu pred ruskými vojenskými lietadlami, pred desiatkami navádzaných bômb, ktoré každý deň pripravujú Ukrajincov o život. Tento teror sa dá zastaviť,“ napísal Zelenskyj na Telegrame.

Ukrajinský prezident v uplynulých dňoch znovu vyzval západné štáty, aby Ukrajine umožnili použiť svoje zbraňové systémy na útoky na vojenské ciele hlbšie v ruskom území, vďaka čomu by obmedzili útoky na ukrajinské ciele.

15:00 Pri ostreľovaní Pokrovska zahynula jedna osoba 

Ruské ostreľovanie západnej časti ukrajinského mesta Pokrovsk si v nedeľu vyžiadalo jednu obeť. Informovala o tom miestna vojenská správa, píše TASR podľa agentúry AFP.

Od augusta z Pokrovsku ušlo viac než 20.000 obyvateľov. Ruské údery za posledné dva týždne odrezali mnohých zostávajúcich ľudí od vody a elektriny.

Vo vyhlásení vojenskej správy sa uvádza, že Rusko počas dňa spustilo delostreleckú paľbu na budovu v blízkosti čerpacej stanice v Pokrovsku. Podrobnosti o prípadných škodách však neposkytla.

Ruské vojská už niekoľko mesiacov postupujú smerom k Pokrovsku, kľúčovému dopravnému uzlu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V súčasnosti sa podľa správy nachádzajú do vzdialenosti desiatich kilometrov od východného okraja mesta.

Pokrovsk leží na priesečníku železničných a cestných trás, cez ktoré sú zásobované ukrajinské jednotky a ďalšie mestá na východnom fronte.

Lokálne médiá v uplynulom týždni informovali, že Rusi údermi poškodili dva nadjazdy v meste. Jeden z nich spája Pokrovsk so susedným Myrnohradom.

Frontová línia na Ukrajine sa rozprestiera v dĺžke viac ako 1000 kilometrov. Niektoré jednotky ukrajinskej armády v blízkosti Pokrovska podľa portálu Politico tvrdia, že zaznamenali známky vyčerpania ruských síl v oblasti. Oproti kedysi 40 útokom za deň čelia teraz Ukrajinci zhruba jednému až dvom, uviedol hovorca 110. brigády armády Ivan Sekaš.

8:30 Rusko aj Ukrajina hlásia zostrelenie bezpilotných lietadiel 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 29 dronov, ktoré Ukrajina vypustila v noci na nedeľu smerom na sedem oblastí v Rusku, uviedlo ministerstvo obrany v Moskve. Ukrajinské vzdušné sily medzičasom informovali o zničení jednej rakety a desiatich dronov vypálených Ruskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nad ruskou Brianskou oblasťou hraničiacou s Ukrajinou bolo zničených 15 bezpilotných lietadiel. Zo zvyšných 14 dronov ruské systémy podľa ministerstva zostrelili päť nad Kurskou oblasťou, štyri nad Smolenskou oblasťou, dva nad Oriolskou a po jednom nad Belgorodskou, Kalužskou a Rostovskou oblasťou.

Z ruských regiónov bezprostredne nehlásili žiadne zranenia ani škody spôsobené pádom zničených dronov.

Gubernátor Smolenskej oblasti Vasilij Anochin podľa stanice BBC v aplikácii Telegram informoval o odrazení útoku iba dvoch ukrajinských bezpilotných lietadiel. V dôsledku padajúcich trosiek podľa neho nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

Na Telegrame sa však objavili aj správy, že po útoku v Smolenskej oblasti videli ľudia veľký požiar. Tieto informácie sa bezprostredne nedali nezávisle overiť.

Rusi v noci na nedeľu vykonali dva útoky na ukrajinské mesto Charkov, uviedol oblastný gubernátor Oleh Synehubov. Na mesto podľa neho zhodili najmenej dve riadené bomby, v dôsledku čoho vypukol požiar vo vzdelávacej inštitúcii. Po zásahu bolo poškodené aj zasklenie budovy polikliniky v jednej zo štvrtí Charkova.

Ukrajinská armáda na Telegrame uviedla, že Rusi vypustili dve balistické rakety Iskander-M a jednu leteckú raketu Ch-59 smerom na Odeskú oblasť.

Raketu Ch-59, ako aj desať zo 14 bezpilotných lietadiel, sa podľa armády podarilo zostreliť. Nespresnila, čo sa stalo s raketami Iskander-M a či v dôsledku útoku došlo k nejakým škodám. Systémy protivzdušnej obrany podľa nej fungovali v Dnepropetrovskej, Poltavskej, Sumskej aj Mykolajivskej oblasti. 

Správy z predchádzajúceho dňa 14. 9. 2024:

17:45 Pri útoku v Belgorodskej oblasti utrpeli zranenia piati ľudia 

Najmenej piati ľudia utrpeli v sobotu zranenia pri ukrajinskom útoku na juhoruskú Belgorodskú oblasť, uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Niekoľko granátov podľa Gladkova zasiahlo úsek cesty medzi mestami Belorod a Šebekino. Utrpeli pritom zranenia štyria ľudia a došlo tiež k poškodeniu viacerých vozidiel.

V neďalekej dedine Voznesenkovka utrpela údajne zranenia ďalšia žena po tom, čo dron zasiahol obytný dom. DPA pripomína, že informáciu nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Ukrajinská armáda začala na útoky na ciele pozdĺž hraníc s juhoruskou Belgorodskou oblasťou používať delostrelectvo a drony po tom, čo Moskva počas leta spustila ofenzívu na severovýchodné ukrajinské mesto Charkov.

Rusko tiež pravidelne útočí na civilné ciele na Ukrajine a Charkov, ktorý je od hraníc vzdialený len 30 kilometrov, patrí medzi mestá najčastejšie vystavené ostreľovaniu, píše DPA.

17:15 Ukrajinci získali v Kurskej oblasti niekoľko obcí, časť územia však opäť obsadili Rusi 

Ukrajinskí vojaci podľa analytického projektu DeepState v ruskej Kurskej oblasti obsadili obce Vetriano, Durovka a časť obce Žuravli. Ruská armáda však opäť získala dedinu Snagosť a okolie a postúpila smerom k dedine Ľubimovka. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) predtým uviedol, že Ukrajinci v ruskej Kurskej oblasti postúpili do okresu Gluškovo. Podľa geolokalizových záberov zverejnených v piatok napredovali južne od obce Veseloje, ktorá sa nachádza juhozápadne od mestečka Gluškovo približne tri kilometre od ukrajinsko-ruských hraníc. Aj ruské zdroje konštatovali, že ukrajinské sily podnikli útoky juhozápadne od Gluškova. 

13:30 Rusko a Ukrajina si vymenili po 103 vojnových zajatcov

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo už druhú výmenu zajatcov s Ukrajinou v priebehu dvoch dní. Rusko v rámci tejto výmeny Ukrajine vydalo 103 vojnových zajatcov a rovnaký počet ich od Ukrajiny údajne získalo. Ukrajina zatiaľ túto výmenu zajatcov neoznámila, uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) a agentúra Reuters.

RFE/RL doplnila, že Rusku boli údajne vydaní vojaci zajatí počas ofenzívy, ktorú ukrajinské jednotky spustili začiatkom augusta  v Kurskej oblasti na západe Ruska.

Prepustení ruskí vojaci sú teraz v Bielorusku a dostávajú lekársku a psychologickú pomoc a môžu kontaktovať svojich príbuzných. Všetci prepustení zajatci by čoskoro mali byť odvezení do Ruska.

Ruské ministerstvo obrany spresnilo, že k návratu ruského vojenského personálu z ukrajinského zajatia prispeli Spojené arabské emiráty.

V piatok si Ukrajina a Rusko vymenili po 49 vojnových zajatcov. Medzi tými, ktorí sa vrátili na Ukrajinu, boli aj obrancovia oceliarní Azovstaľ v momentálne Ruskom okupovanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ako i rodáčka z okupovaného a anektovaného Krymu Lenija Umerovová, ktorú zadržali v roku 2022 pri prekračovaní rusko-gruzínskych hraníc. Dievčina cestovala na Krym za chorým otcom. 

Umerovová bola najprv v Rusku odsúdená v správnom konaní, v máji 2023 bola obvinená zo špionáže a odvtedy bola vo vyšetrovacej väzbe. 

Ukrajinský ľudskoprávny ombudsman Dmytro Lubinec v poznamenal, že piatková výmena bola v poradí 56. medzi Ukrajinou a Ruskom. V rámci týchto výmen sa na Ukrajinu vrátilo viac ako 3500 ľudí.  

 

12:15 Ruské sily na východe Ukrajiny údajne dobyli ďalšiu dedinu 

Ruské jednotky údajne prevzali kontrolu nad obcou Želanne Perše v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V sobotu tu uviedla agentúra TASS s odvolaním na ruské ministerstvo obrany. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

Ruské ministerstvo obrany pri informovaní použilo ruský názov obce Želannoe Pervoe a uviedlo, že „bola oslobodená vďaka aktívnym a operáciám južných jednotiek.“ 

Dedina mala pred vypuknutím celoplošnej invázie Ruska na Ukrajinu približne 200 obyvateľov. Nachádza sa neďaleko mesta Pokrovsk, ktoré je dôležitým logistickým uzlom ukrajinskej armády na tomto úseku frontu.

Ruské sily sa k Pokrovsku približujú už niekoľko mesiacov. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj koncom augusta uviedol, že boje v okolí Pokrovska sú mimoriadne náročné.

Napriek tomu, že ukrajinské ozbrojené sily 6. augusta vtrhli do ruskej Kurskej oblasti, Moskva naďalej získava v Doneckej oblasti  nové pozície. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyhlásil, že prvoradým cieľom Ruska je oslobodenie celého Donbasu, ktorého súčasťou je aj Donecká oblasť, a ukrajinský vpád do Kurskej oblasti nespomalil postup ruských jednotiek na východe Ukrajiny. 

10:15 ISW: Ukrajinská armáda v ruskej Kurskej oblasti vstúpila do ďalšieho okresu 

Ukrajinskí vojaci podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) v ruskej Kurskej oblasti postúpili do okresu Gluškovo. Podľa geolokalizových záberov zverejnených v piatok ukrajinské sily napredovali južne od obce Veseloje, ktorá sa nachádza juhozápadne od mestečka Gluškovo približne tri kilometre od ukrajinsko-ruských hraníc. Aj ruské zdroje uviedli, že ukrajinské sily podnikli útoky juhozápadne od Gluškova. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

8:15 Biden a Starmer odložili rozhodnutie o raketách pre Ukrajinu 

Britský premiér Keir Starmer a americký prezident Joe Biden v piatok odložili rozhodnutie o tom, či dovolia Ukrajine ostreľovať vnútrozemie Ruska západnými raketami. Starmer po stretnutí v Bielom dome novinárom povedal, že mal s Bidenom „rozsiahlu diskusiu o stratégii, no stretnutie podľa neho nebolo o tomto konkrétnom povolení“. Informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Pred stretnutím sa očakávalo, že Starmer bude tlačiť na Bidena, aby podporil jeho plán poslať britské rakety Storm Shadow na Ukrajinu a povoliť jej ostreľovať nimi vnútrozemie Ruska. Líder labouristov však po stretnutí vyhlásil, že on a Biden budú teraz o pláne rokovať „so širšou skupinou jednotlivcov“ na Valnom zhromaždení OSN, ktoré sa bude konať o dva týždne v New Yorku. 

Hoci Biden na stretnutí vyhlásil, že je „jasné, že Putin v tejto vojne nezvíťazí“, zdráha sa splniť naliehavú požiadavku Ukrajiny, aby mohla použiť rakety dlhého doletu vyrobené v USA proti ruskému územiu. Americkí predstavitelia sa domnievajú, že rakety by mali len obmedzený vplyv na ukrajinské vojnové ťaženie a tiež chcú zabezpečiť, aby sa nevyčerpali vlastné zásoby munície Washingtonu, píše AFP.

Ukrajina v uplynulých mesiacoch na svojich partnerov opakovane naliehala, aby jej udelili povolenie na použitie rakiet dlhého doletu na ruskom území. Viacerí ruskí predstavitelia vrátane prezidenta však varovali, že ak Západ uvoľní pre Ukrajinu obmedzenia spojené s používaním ďalekonosných zbraní, bude to znamenať, že NATO vstúpi do priamej vojny s Ruskom.

Obaja lídri tiež na piatkovom stretnutí diskutovali o vojne v Gaze, pričom Británia nedávno pozastavila dodávky zbraní Izraelu pre obavy, že by mohli byť zneužité na porušenie medzinárodného humanitárneho práva. USA, hlavný vojenský a diplomatický podporovateľ Izraela, sa takéhoto kroku zdržal. Biden a Starmer sa zhodli na svojom záväzku voči Izraelu, zdôraznili však „naliehavú potrebu dohody o prímerí a potrebu toho, aby Izrael urobil viac pre ochranu civilistov v Gaze“.

Správy z predchádzajúceho dňa 13. 9. 2024:

16:15 Na Ukrajinu sa v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Ruskom vracia 49 ľudí

Ukrajina zaistila prepustenie 49 ľudí z ruského zajatia v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Moskvou, oznámil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„Ďalší návrat našich ľudí. Je to niečo, na čo vždy čakáme a na čom neúnavne pracujeme, aby sme to dosiahli... Musíme priviesť domov každého nášho človeka, vojaka aj civilistu,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Ukrajinský líder priblížil, že v rámci výmeny sa vracajú na Ukrajinu vojaci, ale aj príslušníci národnej gardy, polície či pohraničnej stráže a civilisti. Podľa šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka prepustili z ruského zajatie konkrétne sedem civilistov. Jermak tiež uviedol, že boli prepustení aj Ukrajinci, ktorí sa zúčastňovali na obrane Mariupola a oceliarní Azovstaľ na juhu Ukrajiny.

Najnovšiu výmenu sprostredkovali Spojené arabské emiráty, uviedol hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky. Ukrajina nešpecifikovala, koľko Rusov v rámci výmeny prepustila, a Moskva sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila.

K výmenám zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou prichádza od začiatku invázie pomerne často. Piatková výmena bola v poradí druhou od spustenia prekvapivého cezhraničného vpádu ukrajinských síl do Ruska zo začiatku augusta.

16:05 Fínsko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 118 miliónov eur

Fínsko ohlásilo, že Ukrajine poskytne ďalšiu vojenskú pomoc. Hodnotu nového balíka odhaduje na 118 miliónov eur. Ako informuje web Ukrajinská pravda, oznámilo to fínske ministerstvo obrany.

Po zarátaní najnovšej pomoci dosahuje fínska podpora Ukrajiny sumu 2,3 miliardy eur. „Vývoj vojny na Ukrajine je naďalej vážny. Fínsko bude naďalej poskytovať materiálnu pomoc. Náš odkaz partnerským krajinám je, že to nesmieme vzdať,“ povedal fínsky minister obrany Antti Häkkänen.

14:10 Pri ruskom útoku v Sumskej oblasti zahynuli dvaja ľudia

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a ďalší šiesti utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku riadenou leteckou bombou na ukrajinskú Sumskú oblasť ležiacu pri hraniciach s Ruskom, oznámili miestne úrady. Medzi zranenými je aj dieťa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ruský útok taktiež poškodil obytné domy a nemocnicu a prerušil dodávky elektrickej energie, uviedla tamojšia oblastná vojenská správa na sociálnej platforme Telegram. Rusko údajne zhodilo bombu na civilnú infraštruktúru, pričom boli zaznamenané štyri výbuchy.

11:40 Ukrajina tvrdí, že v noci zneškodnila 24 z 26 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na piatok zneškodnila 24 z 26 ruských bezpilotných lietadiel nad štyrmi ukrajinskými oblasťami, oznámili tamojšie vzdušné sily. Najmenej jedna osoba utrpela zranenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinské vzdušné sily na sociálnej platforme Telegram uviedli, že Rusko útočilo bezpilotnými lietadlami na Mykolajivskú, Odeskú, Chmeľnickú a Ivano-Frankivskú oblasť.

V Odeskej oblasti padajúce trosky spôsobili zranenia jednej osobe a poškodili 20 domov a štyri garáže, oznámil tamojší gubernátor Oleh Kiper.

Trosky bezpilotného lietadla v Mykolajivskej oblasti spôsobili požiar v potravinárskom podniku, ktorý sa podľa gubernátora oblasti Vitalija Kima podarilo uhasiť. V príspevku na Telegrame napísal, že nie sú hlásené žiadne obete.

Podľa gubernátorky Ivano-Frankivskej oblasti Svitlany Onyščukovej sa tamojšie úrady zaoberajú následkami útoku, ale neuviedla žiadne podrobnosti, iba povedala, že nikto nebol zranený.

Ukrajinské ministerstvo energetiky informovalo, že Rusko za uplynulý deň zaútočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru v šiestich oblastiach a poškodilo priemyselnú infraštruktúru v Ivano-Frankivskej oblasti. 

Gubernátor Chmeľnickej oblasti Serhij Ťurin na Telegrame uviedol, že nad oblasťou boli zostrelené dva drony typu Šáhid. Podľa gubernátora nedošlo k škodám a nie sú hlásené ani žiadne obete.

9:40 Moskva za jeden deň stratila viac ako 1 200 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 220 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 631 420, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 18 tankov, 48 obrnených bojových vozidiel pechoty, 52 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 671 tankov, 17 003 obrnených bojových vozidiel pechoty, 18 061 delostreleckých systémov a 1 185 raketometov. 

Správy z predchádzajúceho dňa 12. 9. 2024:

16:30 Pri ruskom ostreľovaní zomreli traja zamestnanci Červeného kríža

Pri ruskom ostreľovaní zahynuli vo štvrtok na východe Ukrajiny traja Ukrajinci pracujúci pre Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) a dvaja utrpeli zranenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenia ukrajinských predstaviteľov.

„Ďalší ruský vojnový zločin. Dnes okupanti napadli vozidlo humanitárnej misie Medzinárodného výboru Červeného kríža v Doneckej oblasti,“ uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti X.

K útoku prišlo v obci Viroľubivka vzdialenej desiatky kilometrov od frontovej línie. O útoku informoval na sociálnej sieti Telegram gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že zamestnanci ICRC doviezli do obce pre obyvateľov brikety na kúrenie pred nadchádzajúcej zimou. V čase útoku práve vykladali prinesenú pomoc. Traja zomreli priamo na mieste útoku a dvoch podľa prokuratúry previezli so zraneniami do nemocnice, pričom stav jedného z nich je vážny.

„Najdôraznejšie odsudzujem útoky na zamestnancov Červeného kríža. To, že ostreľovanie zasiahlo miesto, na ktorom sa distribuovala pomoc, je poburujúce,“ cituje riaditeľku ICRC Mirjanu Špoljaričovú agentúra AFP.

Donecká oblasť, ktorú ruské sily čiastočne okupujú, sa stáva pravidelne terčom ruského ostreľovania a vzdušných útokov. Moskva však popiera, že by jej vojaci útočili na civilistov alebo civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Napriek tomu pri ruských útokoch už zahynuli od začiatku vojny tisíce ľudí, píše Reuters.

16:00 Rusko v Kurskej oblasti podľa očakávania začalo protiofenzívu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že v ruskej Kurskej oblasti, kde pred vyše mesiacom vpadli jednotky Kyjeva, prebieha ruská protiofenzíva. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

„Rusi začali protiofenzívne akcie, ktoré prebiehajú v súlade s naším ukrajinským plánom,“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii v Kyjeve. Ukrajina podľa neho predpokladala, že Moskva podnikne protiútok takýmto spôsobom, uvádza agentúra Reuters.

Rusko zároveň vo štvrtok uviedlo, že jeho armáda za dva dni opätovne získala kontrolu nad desiatimi dedinami v pohraničnej Kurskej oblasti, ktoré predtým obsadila ukrajinská armáda. Na komunikačnej platforme Telegram to potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

Promoskovskí vojenskí blogeri a vysokopostavený ruský veliteľ Apti Alaudinov už v stredu informovali, že ruským jednotkám sa podarilo dostať pod kontrolu časť územia dobytého Ukrajinou a prešli do ofenzívy.

14:30 Ruské sily odrezali Pokrovsk od pitnej vody

Rusi prerušili dodávky vody do mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na šéfa vojenskej správy oblasti Vadyma Filaškina, zariadenie na úpravu vody zásobujúce Pokrovsk bolo odstavené v dôsledku ruských útokov a momentálne ho nemožno opraviť. „Situácia je ťažká a tak skoro sa nezlepší,“ zhrnul Filaškin a dodal, že miestne služby sa snažia vyriešiť situáciu navŕtaním studní.

Pokrovsk, ktorý mal pred vojnou zhruba 60-tisíc obyvateľov, je jednou z hlavných ukrajinských obranných bášt a kľúčové logistické centrum v Doneckej oblasti. Jeho obsadenie by mohlo skompromitovať ukrajinskú obranu a dodávateľské trasy. Tiež by to priblížilo Rusko k celkovému obsadeniu Doneckej oblasti.

13:40 Ruské bojové lietadlo zničil prenosný systém protivzdušnej obrany

Príslušníci ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby počas operácie v Čiernom mori v stredu zničili ruské bojové lietadlo Su-30SM zásahom z prenosného systému protivzdušnej obrany. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje tlačovú službu vojenského spravodajstva.

Rusi stratili kontakt so stíhacím bombardérom Su-30SM v stredu ráno o piatej a o tri hodiny neskôr začali pátraciu a záchrannú operáciu. Popoludní hlásili svojmu veliteľstvu, že v mori 70 kilometrov severozápadne od krymského výbežku Tarchankut, zbadali výraznú škvrnu leteckého paliva. Krátko po tom objavili trosky zo zostreleného Su-30SM.

Zostrelená stíhačka patrila 43. samostatnému pluku námorného letectva ruských leteckých a kozmických síl, ktorý sídli na letisku Saky na okupovanom Kryme. Takéto lietadlo má hodnotu približne 50 miliónov dolárov.

wikipedia

8:20 Británia umožní Ukrajine zaútočiť na Rusko raketami Storm Shadow

Spojené kráľovstvo sa rozhodlo povoliť Ukrajine používať riadené strely Storm Shadow na zasiahnutie cieľov v Rusku. Referuje o tom web The Guardian s odvolaním sa na zdroje v britskej vláde. Rozhodnutie o nasadení Storm Shadows na zasiahnutie ruských cieľov bolo údajne prijaté v súkromí a je nepravdepodobné, že bude oficiálne zverejnené.

wikipedia

„Eskalátorom je tu Putin. Putin to celé eskaloval zásielkou rakiet z Iránu. Vidíme novú os - Rusko, Irán a Severnú Kóreu,“ pripomenul Lammy a vyzval Čínu, aby sa „nezahadzovala“ s touto „skupinou odpadlíkov“.

7:50 Ukrajina bola v noci vystavená masívnym dronovým útokom

Letectvo ukrajinských ozbrojených síl v noci na štvrtok hlásilo prelety dronov typu Šáhid, ktoré na Ukrajine cielili aj na civilnú infraštruktúru. V súvislosti s tým bol vo väčšine oblastí - vrátane Kyjeva a Kyjevskej oblasti - vyhlásený poplach. Táto mimoriadna situácia trvala aj vo štvrtok ráno v Sumskej, Poltavskej a Charkovskej oblasti.

Ako podľa TASR informovala britská stanica BBC, správy o masívnom útoku dronov na Ukrajinu sa začali objavovať v stredu neskoro večer, keď samovražedné drony vypustili z pohraničných oblastí Ruska smerom k severným oblastiam Ukrajiny.

Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl po 06.00 h miestneho času doplnili, že ruské drony sa naďalej vyskytujú nad  Černihivskou, Kyjevskou a Chmeľnyckou oblasťou.

 O následkoch dronových útokov ukrajinská armáda zatiaľ súhrnne neinformovala. Miestne úrady však postupne zverejňujú správy o škodách napáchaných šáhidmi.

Úrady Sumskej oblasti tak informovali o najmenej 13 zranených a škodách na energetických zariadeniach a civilnej infraštruktúre v meste Konotop na severovýchode Ukrajiny. Ruská armáda tam údajne cielila aj na rezidenčné budovy, vzdelávacie inštitúcie a zdravotnícke zariadenia, doplnila agentúra Reuters. 

Súčasne so správami o vypustení rojov dronov sa v ukrajinských médiách v stredu pred polnocou objavili aj správy o odpaľovaní rakiet z troch ruských strategických bombardérov Tu-22M3 nad Čiernym morom. Neskôr však blogeri na sociálnych sieťach informovali, že "rakety zmizli z obrazoviek radarov". Čo sa s nimi stalo, zatiaľ nie je známe, uviedla BBC.

Správy z predchádzajúceho dňa 11. 9. 2024:

20:40 Šéf britskej diplomacie ohlásil novú pomoc Kyjevu

Veľká Británia poskytne Ukrajine podporu v hodnote najmenej 600 miliónov libier. Uviedol to minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva David Lammy počas návštevy Kyjeva. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Na naliehavé humanitárne, energetické a stabilizačné potreby v krajine, ako aj na podporu reforiem, obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny, Británia v rokoch 2024 a 2025 vyčlení 242 miliónov libier.

Šéf britskej diplomacie tiež oznámil zámer Londýna poskytnúť do konca tohto roka záruky na úvery vo výške 484 miliónov dolárov od Svetovej banky s cieľom posilniť hospodársku stabilitu Ukrajiny. Tieto prostriedky sa použijú na podporu základných verejných služieb vrátane prevádzky škôl a nemocníc, vyplácania miezd štátnym zamestnancom a financovania dôchodkov.

SITA/AP Photo

16:00 Lotyšsko Kyjevu dodá obrnené transportéry

Lotyšská premiérka Evika Siliňová v stredu počas návštevy Kyjeva ohlásila nový balík vojenskej pomoci Ukrajine. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Facebooku to uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Dodal, že súčasťou pomoci budú obrnené transportéry, ale Lotyšsko plánuje tiež poskytnúť solárne panely ukrajinským nemocniciam a rozšíriť spoluprácu medzi zbrojárskymi firmami.

„Lotyšsko dôsledne podporuje sankcie voči agresorovi a je naším spoľahlivým spojencom pri integrácii do Európskej únie a NATO," uviedol Šmyhal.

14:30 Ruské útoky na mesto Kosťantynivka v Doneckej oblasti neprežili traja civilisti

Okolo poludnia miestneho času Rusi najprv zasiahli mesto delostrelectvom, pričom zabili dve ženy vo veku 73 a 81 rokov. Poškodené sú štyri domy, obchod a elektrické vedenie. Približne o dve hodiny neskôr sa mesto opäť stalo terčom ruského útoku, pri ktorom zomrel ďalší civilista a päť ľudí utrpelo zranenia, uviedol Filaškin.

12:00 Ukrajina v noci zneškodnila 20 ruských dronov

Ukrajinské letectvo v stredu na sociálnej sieti Telegram informovalo, že počas noci z utorka na stredu v šiestich oblastiach zostrelilo 20 z 25 ruských dronov. Ruské zložky okrem toho odpálili deväť rakiet. TASR podľa agentúry Reuters. 

Podľa gubernátora Kyjevskej oblasti Ruslana Kravčenka v oblasti nedošlo k žiadnym škodám na kritickej infraštruktúre ani k obetiam na životoch. 

Gubernátor Čerkaskej oblasti Ihor Taburec uviedol, že protivzdušná obrana zostrelila jeden dron a takisto nezaznamenali žiadne škody. Šesť dronov zostrelili v Dnepropetrovskej oblasti, informoval gubernátor Serhij Lysak. Pri iných nočných útokoch v oblasti utrpela zranenia jedna osoba a došlo k poškodeniu štyroch bytových domov a infraštruktúry.  

Protivzdušná obrana zostrelila päť dronov nad Chersonskou oblasťou, kde pri útokoch za posledných 24 hodín utrpelo zranenia 13 ľudí, uviedol gubernátor Olexandr Prokudin.

Ruská armáda taktiež ostreľovala nemocnicu v severnej Černihivskej oblasti, pri tomto útoku podľa predbežných informácií nikto neutrpel zranenia, informoval gubernátor oblasti Viačeslav Čaus.  

11:00 Blinken a Lammy pricestovali do Kyjeva

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf britskej diplomacie David Lammy v stredu pricestovali do ukrajinskej metropoly Kyjev. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Blinken a Lammy prišli do Kyjeva vlakom z Poľska. V ukrajinskom hlavnom meste majú nabitý program - stretnú sa s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským i vládnymi predstaviteľmi.

„Myslím si, že je to kritický moment pre Ukrajinu uprostred intenzívnej jesennej sezóny bojov s Ruskom, ktoré naďalej stupňuje svoju agresiu,“ povedal Blinken v utorok v Londýne.

Ukrajina v uplynulých týždňoch viackrát žiadala svojich spojencov, aby jej umožnili útočiť na ciele v Rusku západnými zbraňami dlhého doletu. 

SITA/Leon Neal/Pool via AP

8:30 Biden nevylučuje, že umožní Ukrajine údery hlboko na území Ruska

Jeho vyjadrenia nasledovali po tlačovej konferencii v Londýne, kde poznamenal, že Irán dodal Moskve rakety krátkeho doletu, ktoré by ruské sily mali rozmiestniť na Ukrajine v priebehu niekoľkých týždňov.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval USA a ďalších západných spojencov, aby Ukrajine umožnili použiť rakety dlhého doletu na zasiahnutie cieľov v Rusku, s cieľom zvýšiť tlak na Moskvu, aby ukončila vojnu.

V rozhovore s Yaldou Hakim na Sky News dostal Blinken otázku, či by prezident Biden mohol zvážiť povolenie takýchto akcií. Blinken odpovedal, že USA od začiatku vojny zabezpečili, že Ukrajina dostane „to, čo potrebovala, keď to potrebovala, aby bola účinná pri odrazení ruskej agresie“.

SITA/AP PhotoMoskovský región, 10. 9. 2024

Správy z predchádzajúceho dňa 10. 9. 2024:

19:45 Jermak: Sankcie voči Iránu za dodávku balistických rakiet do Ruska nestačia 

Uvalenie sankcií na Irán za dodávky balistických rakiet do Ruska nestačí, uviedol v utorok šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Zároveň žiada, aby spojenci Kyjevu umožnili útočiť na ciele v Rusku západnými zbraňami dlhého doletu, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

„Potrebujeme tiež povolenie na použitie západných zbraní proti vojenským cieľom na území Ruskej federácie, dodávky rakiet dlhšieho doletu a posilnenie našej protivzdušnej obrany,“ napísal Jermak v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Spojené štáty v utorok oznámia nové sankcie voči Iránu v súvislosti s dodávkou balistických striel do Ruska, povedal počas návštevy Londýna americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Šéf americkej diplomacie predpokladá, že Moskva v najbližších týždňoch použije tieto zbrane proti Ukrajine.

Správy o tom, že Irán práve dodáva Rusku balistické rakety krátkeho doletu, sa v médiách začali objavovať počas uplynulého víkendu. Odvolali sa pritom na anonymných amerických aj európskych predstaviteľov.

Iránske dodávky balistických rakiet do Ruska ostro odsúdili aj Francúzsko, Nemecko a Británia, ktoré sa budú zaoberať novými sankciami voči spoločnosti Iran Air.

„Tento krok je eskaláciou zo strany Iránu aj Ruska a predstavuje priamu hrozbu pre európsku bezpečnosť,“ uviedli krajiny v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Krajiny zároveň vyzvali Teherán, aby prestal podporovať vojenské ťaženie Ruska na Ukrajine. 

15:30 Útoky v Doneckej oblasti zabili troch civilistov 

Traja ukrajinskí civilisti zomreli a najmenej ďalších päť utrpelo zranenia počas uplynulého dňa pri ruských útokoch v Doneckej oblasti. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy oblasti Vadym Filaškin. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

V meste Hirnyk zahynul jeden človek. V okrese Kramatorsk Rusi zabili jedného civilistu v dedine Ščurove a ďalšieho v obci Kleban-Byk.

14:00 Ukrajina identifikovala podozrivého z nariadenia útoku na detskú nemocnicu 

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v utorok oznámil, že z júlového raketového útoku na detskú nemocnicu Ochmatdyt v centre Kyjeva, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia a spôsobil tiež rozsiahle škody, je podozrivý vysokopostavený veliteľ ruského letectva. TASR o tom píše podľa agentúry Reuters. 

Kostin podozrivého nemenoval, povedal však, že Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu už naňho vydal zatykač. „Pokračujeme vo vyšetrovaní s cieľom nájsť ďalších ľudí zodpovedných za útok na Ochmatdyt,“ informoval. Pri vyhlásení stál vedľa prokurátora ICC Karima Khana, ktorý je momentálne na návšteve Kyjeva. 

Detská nemocnica Ochmatdyt v centre Kyjeva.sita/AP Photo/Evgeniy MaloletkaDetská nemocnica Ochmatdyt v centre Kyjeva.

Zmienený veliteľ podľa nariadil Kostina 8. júla odpálenie rakety Ch-101 s plochou dráhou letu z ruského bombardéra. Khan dodal, že raketu Ch-101 sa podarilo identifikovať, vo veci je však potrebné ďalšie vyšetrovanie.

Rusko popiera, že by sa na Ukrajine dopúšťalo vojnových zločinov, a tvrdí, že neútočí na civilistov. Zatykače vydané ICC označuje za súčasť kampane západných krajín so zámerom diskreditovať Rusko. 

11:50 Moskva obsadila mesto Krasnohorivka a tri ďalšie obce na východe Ukrajiny 

Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že ruským silám sa podarilo obsadiť štyri ďalšie obce v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vrátane mesta Krasnohorivka. Na tomto úseku frontu Rusko stabilne postupuje už niekoľko mesiacov. TASR informuje podľa agentúry Reuters a AFP.

Ministerstvo uviedlo, že „oslobodilo“ mesto Krasnohorivka a dediny Hryhorivka, Voďane a Halycynivka. AFP pripomína, že pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 mala Krasnohorivka 16.000 obyvateľov. Mesto sa nachádza iba niekoľko stoviek metrov od pôvodného frontu medzi Ukrajinou a separatistickou Doneckou ľudovou republikou.

Tajomník ruskej Rady bezpečnosti Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že ruské sily zvyšujú tempo svojho postupu na východe Ukrajiny a v priebehu ôsmich dní v auguste a septembri obsadili takmer 1000 štvorcových kilometrov ukrajinského územia. Uviedol taktiež, že Ukrajina v tejto oblasti denne stráca 2000 vojakov. Jeho tvrdenia nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Rusko v tejto oblasti postupuje napriek ofenzíve, ktorú ukrajinské sily vedú v ruskej Kurskej oblasti. Na margo ukrajinskej ofenzívy Šojgu uviedol, že Kyjev ju uskutočnil so zámerom zlepšiť svoju pozíciu v rokovaniach a odkloniť časť ruských síl z Donbasu. „Máme však dostatok síl a pokračujeme v ofenzíve,“ vyhlásil.

Ruské sily sa už niekoľko mesiacov približujú k mestu Pokrovsk, ktoré je dôležitým logistickým uzlom ukrajinskej armády. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj koncom augusta uviedol, že boje v okolí Pokrovska sú mimoriadne náročné. 

11:00 Zábery z ukrajinského útoku na Moskvu 

10:00 Rusko tvrdí, že pri nočných útokoch zneškodnilo 144 ukrajinských dronov 

Ruská protivzdušná obrana v noci na utorok zneškodnila nad územím svojej krajiny 144 ukrajinských dronov, oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.   

Ministerstvo obrany v aplikácii Telegram uviedlo, že 72 bezpilotných lietadiel zneškodnili nad Brianskou oblasťou, 20 nad Moskovskou, 14 nad Kurskou, 13 nad Tulskou oblasťou. Ukrajinské drony zničili aj nad Belgorodskou, Kalužskou, Voronežskou, Lipeckou a Oriolskou oblasťou. 

Na moskovských letiskách Vnukovo, Domodedovo a Žukovskij v čase dronových útokov pozastavili lety, ktoré však už medzičasom obnovili, píše Reuters.

Nočné útoky si vyžiadali jednu obeť v Moskovskej oblasti. Tamojší gubernátor Andrej Vorobjov uviedol, že obeťou je 46-ročná žena. 

Podľa agentúry Reuters boli v dôsledku útokov zničené desiatky budov. 

8:00 Padlo ďalších takmer 1 400 ruských vojakov 

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 380 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 627 790, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o jeden tank, 19 obrnených bojových vozidiel pechoty a 50 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 640 tankov, 16 925 obrnených bojových vozidiel pechoty a 17 880 delostreleckých systémov. 

Spavy z predchádzajúceho dňa 9. 9. 2024:

16:05 Švédsko oznámilo balík podpory pre Ukrajinu vo výške 443 miliónov dolárov

Švédsko zašle na Ukrajinu 17. balík s vojenskou pomocou v hodnote 443 miliónov dolárov, uviedol v pondelok minister obrany Pal Jonson. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. 

SITA/AP Photo/Kevin Wolf

Balík bude zahŕňať napríklad bojové člny, rakety, maskovacie prostriedky a muníciu pre bojové vozidlá pechoty, ktoré Kyjevu darovalo Švédsko. Jeho súčasťou však budú aj finančné prostriedky určené na podporu obranných zákaziek Kyjeva či na uľahčenie prípadného presunu viacúčelových stíhacích lietadiel JAS Gripen, i keď o ich transfere sa zatiaľ nerozhodlo.

14:30 Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu obec neďaleko Pokrovska

Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že ruské sily obsadili ukrajinskú obec Memryk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Dedina sa nachádza približne 20 kilometrov od ukrajinského mesta Pokrovsk, ktoré je dôležitým logistickým uzlom. TASR píše podľa agentúry AFP.

Obec mala pred začatím celoplošnej ruskej invázie na územie Ukrajiny vo februári 2022 približne 400 obyvateľov. 

Ruské sily sa už niekoľko mesiacov približujú k Pokrovsku, v ktorom pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu žilo viac ako 60.000 ľudí. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj koncom augusta uviedol, že boje v okolí Pokrovska sú mimoriadne náročné.

13:40 Ruský útok na Nikopoľ zabil 16-ročné dievča

Šestnásťročné dievča zahynulo a ďalší traja civilisti utrpeli zranenia pri pondelkovom ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Nikopoľ v Dnepropetrovskej oblasti. Uviedol to tamojší gubernátor Serhij Lysak, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Telo zabitého dievčaťa našli pod troskami domu. Zranenia utrpeli dvaja muži vo veku 79 a 74 rokov a 66-ročná žena. Jedného muža hospitalizovali, uviedol gubernátor. Dodal, že ráno Rusko vypálilo na mesto približne desať delostreleckých granátov, ktoré poškodili rodinné domy.

10:40 Ukrajinská armáda zneškodnila všetky drony vypustené Ruskom na Kyjev

Ukrajinské letectvo v noci na pondelok zostrelilo šesť z ôsmich bezpilotných lietadiel a dve z troch rakiet Ch-59/69 útočiacich na ciele na Ukrajine, informovala agentúra Reuters.

Tieto tri riadené letecké strely a osem útočných bezpilotných lietadiel typu Šáhid bolo vypustených zo vzdušného priestoru Kurskej oblasti na západe Ruska a z Ruskom okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

Ukrajinská armáda dodala, že systémy protivzdušnej obrany boli aktivované v Kyjevskej, Čerkaskej, Sumskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko medzičasom podľa britskej stanice BBC citovanej agentúrou TASR v statuse na sieti Telegram napísal, že ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zlikvidovať všetky drony vypustené v noci na pondelok do útoku na Kyjev. 

9:20 Po ruskom útoku na Poltavu zostáva hospitalizovaných 220 civilistov

Dvestodvadsať ukrajinských civilistov zostáva hospitalizovaných po minulotýždňovom ruskom útoku na mesto Poltava, pričom niektorí z nich sú v kritickom stave. Uviedol to v nedeľu večer prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, informuje spravodajský web Kyiv Independent. Počet obetí na životoch je 58.

„Žiaľ, začiatok septembra bol poznačený brutálnymi ruskými údermi. Len po útoku na vojenský inštitút komunikácií v Poltave sa v nemocnici stále lieči 220 zranených," povedal Zelenskyj.

Rusko minulý týždeň vypálilo na Poltavu dve balistické rakety, ktoré zasiahli vojenský inštitút komunikácií a susedné zdravotnícke zariadenie. Budova inštitútu bola pri útoku čiastočne zničená.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite