Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA poskytnú vojenskú pomoc Egyptu za 1,3 miliardy dolárov

.tasr .svet

Egypt je blízkym spojencom Washingtonu napriek tomu, že vládu prezidenta Abdala Fattáha Sísího obviňujú z porušovania ľudských práv.

USA poskytnú vojenskú pomoc Egyptu za 1,3 miliardy dolárov SITA/Roberto Schmidt/Pool photo via AP

administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v stredu oznámila, že Egyptu poskytne vojenskú pomoc v hodnote 1,3 miliardy dolárov. USA pomoc poskytnú napriek tomu, že Egypt nespĺňa požadované podmienky v oblasti ochrany ľudských práv. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Oznámenie prichádza v čase, keď sa Washington vo veľkej miere spolieha na Káhiru pri sprostredkovaní stále neúspešných rokovaní o prímerí v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu oznámil Kongresu, že upustí od podmienky, ktorá viaže časť tejto vojenskej pomoci na zlepšenie situácie v otázke ľudských práv v Egypte. Odvolal sa pritom na „národno-bezpečnostné záujmy USA.“

„Toto rozhodnutie je dôležité pre dosiahnutie mieru v regióne,“ uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. Poukázalo na to, že Egypt svojimi aktivitami prispieva k finalizácii dohody o prímerí v Gaze, poskytuje humanitárnu pomoc Palestínčanom a usiluje sa o ukončenie konfliktu v Pásme Gazy.

Reuters pripomína, že Káhira je blízkym spojencom Washingtonu napriek tomu, že vládu prezidenta Abdala Fattáha Sísího obviňujú z porušovania ľudských práv. USA dlhodobo kritizujú najmä väznenie opozičných politikov a aktivistov. Sísí obvinenia z porušovania ľudských práv odmieta.

Blinken už skôr uviedol, že Egypt vyvinul dostatočné úsilie v súvislosti s oslobodením politických väzňov. Jeho ministerstvo sa pritom odvolalo najmä na návrhy reforiem trestného zákona. Egyptské ľudskoprávne skupiny však spochybňujú efektivitu navrhovanej legislatívy .

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite