Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko opäť padá na kolená

.mária Papšová .svet .politika

Rusko sa opäť dostáva na kolená, a to dlhodobou vlastnou tvrdou prácou. Na Slovensku by sme povedali, že vlastnou hlavou. Prečo opäť a prečo na kolená?

Rusko opäť padá na kolená SOVFOTO/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Najväčšia tanková bitka druhej svetovej vojny pri Kursku v roku 1943. Bitku Sovieti napriek obrovským stratám vyhrali a položili základy národného ruského mýtu o neporaziteľnosti Ruska.

na vysvetlenie „opäť“ podnikneme dva krátke výlety do nedávnej histórie. Porážok má Rusko na konte mnoho, ale snáď postačia tie posledné, boli skutočne monumentálne. 

Rusko utrpelo zdrvujúcu porážku v prvej svetovej vojne, keď 3. marca 1918 podpísalo Brest-Litovský mier a prišlo o kontrolu nad Ukrajinou, Poľskom, Bieloruskom, Pobaltím a Zakaukazskom. Straty predstavovali tretinu populácie impéria, polovicu priemyslu, takmer všetky bane a štvrtinu železníc. Dôvodom porážky bolo nekompetentné vedenie obrovskej ruskej armády, nedostatok vojenských zásob a najmä nízka morálka vojakov, ktorá v roku 1917 vyústila do násilného prevratu. Nasledoval krvavý masaker celej cárskej rodiny a roky brutálnej občianskej vojny zameranej na konsolidáciu boľševickej moci a znovuzískanie predovšetkým Ukrajiny a Kaukazu. 

26. decembra 1991 prijal Najvyšší soviet Zväzu sovietskych socialistických republík deklaráciu 142-H, ktorou sa sám rozpustil. Medzi hlavné dôvody patrila neefektívna centrálne riadená ekonomika, vyčerpaná desiatkami rokov krkolomného zbrojenia, neúspešná invázia do Afganistanu, prudký pokles cien ropy (zo 120 USD za barel v roku 1980 na 24 v roku 1986) a následná hlboká politická a ekonomická kríza. Občianska vojna sa okrem Čečenska nekonala, sovietske socialistické republiky mali svoje jasné hranice, a zväz sa vďaka tomu takmer mierumilovne rozpadol (na Západe oslavovaný Gorbačov nariadil krvavý vojenský zásah proti civilnému obyvateľstvu v litovskom Vilniuse v januári 1991). Z Ruska, superveľmoci a vyzývateľa Spojených štátov, sa cez noc stala rozvrátená krajina závislá od vývozu nerastných surovín. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite