Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šojgu sa v Pchjongjangu stretol s Kim Čong-unom

.tasr .svet

Návšteva sa uskutočnila v čase, keďže Spojené štáty tvrdia, že Severná Kórea dodala Rusku muníciu a balistické rakety.

Šojgu sa v Pchjongjangu stretol s Kim Čong-unom SITA/Alexei Danichev/Photo host brics-russia2024.ru via AP

tajomník ruskej Rady bezpečnosti Sergej Šojgu v piatok počas svojej návštevy Pchjongjangu rokoval so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, informovali ruské tlačové agentúry, píše TASR na základe správy agentúry Reuters. 

USA so svojimi spojencami momentálne zvažujú, či dovoliť Ukrajine, aby rakety dlhého doletu, ktoré jej dodali západné krajiny, použila na území Ruska. Prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že ak by k tomu došlo, Západ by sa zapojil priamo do vojny s Ruskom. 

Moskva a Pchjongjang dodávky zbraní popreli, prisľúbili však posilniť vojenské väzby. Rusko svoje vzťahy so Severnou Kóreou prehĺbilo od začiatku vojny na Ukrajine, Putin bol na štátnej návšteve v Pchjongjangu v júni. 

Šojgu bol do mája ministrom obrany, momentálne pôsobí ako tajomník Rady bezpečnosti, ktorú tvorí ruský prezident a poprední predstavitelia z vojenských a spravodajských kruhov. 

„V rámci prebiehajúceho strategického dialógu medzi našimi krajinami sme si s kórejskými partnermi vo vecnom duchu vymenili názory na široké spektrum otázok z bilaterálnej a medzinárodnej agendy,“ citovala tlačová agentúra RIA Novosti Radu bezpečnosti. 

Schôdzky sa podľa nej uskutočnili vo „výnimočne dôvernej a priateľskej atmosfére“ a predstavovali významný príspevok k napĺňaniu dohôd dosiahnutých medzi Putinom a Kimom pred tromi mesiacmi.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite