Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa sa pripravuje na víkend pod hrozbou povodní

.sita .svet

Stredná Európa sa pripravuje na príchod vážnych povodní, ktoré pre silný dážď okrem Slovenska hrozia aj Česku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku a Maďarsku.

Stredná Európa sa pripravuje na víkend pod hrozbou povodní SITA/Bokor Tomáš

české úrady postavili bariéry z kovu alebo vriec z piesku a vypustili vodu z nádrží, aby tam urobili miesto. Obyvateľov vyzvali, aby sa pripravili na prípadnú evakuáciu.

Podľa meteorológov najväčší dážď udrie na východe krajiny. Úrady vyzvali obyvateľov, aby nechodili do parkov a lesov, keďže meteorologické predpovede hlásia silný vietor s rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu. Niektoré plánované podujatia pre počasie zrušili.

Český premiér Petr Fiala po stretnutí skonštatoval, že krajinu čaká ťažký víkend.

V Poľsku premiér Donald Tusk vycestoval do mesta Vroclav, pre ktoré tiež predpovedajú povodne. Úrady vyzvali obyvateľov, aby si urobili zásoby potravín a pripravili sa na výpadky elektriny. „Nie je dôvod na paniku, ale je dôvod byť plne mobilizovaný,“ zdôraznil premiér, ktorý sa stretol s hasičmi a ďalšími predstaviteľmi pohotovostných zložiek.

Nemecká meteorologická služba vydala výstrahy pred silným dažďom pre rozsiahle časti krajiny. V Alpách vo vyšších nadmorských výškach očakávajú silný vietor a husté sneženie.

Na intenzívne dažde sa pripravuje aj Rakúsko, kde tiež vo vyšších výškach očakávajú sneh.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite