Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francúzsky eurokomisár Breton rezignoval a stiahol svoju kandidatúru do novej Európskej komisie

.tasr .svet

V pondelok to oznámil na sociálnej sieti X.

Francúzsky eurokomisár Breton rezignoval a stiahol svoju kandidatúru do novej Európskej komisie SITA/AP Photo/Virginia Mayo

francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton s okamžitou platnosťou rezignoval z funkcie a stiahol aj svoju kandidatúru do formujúcej sa novej Európskej komisie (EK). 

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová pred niekoľkými dňami požiadala Francúzsko, aby z osobných dôvodov stiahlo jeho nomináciu do novej eurokomisie, píše Breton vo zverejnenom liste adresovanom šéfke eurokomisie. Za to údajne prisľúbila Parížu vplyvnejšie portfólio – oblasť, za ktorú budú jednotliví eurokomisári zodpovedať vo funkčnom období 2024 – 2029.

„Vzhľadom na tento posledný vývoj – ďalšie svedectvo pochybného riadenia – musím konštatovať, že už nemôžem vykonávať svoje povinnosti v kolégiu (komisárov),“ dodal Breton. Francúzsky prezidentský úrad a ani von der Leyenová sa k informáciám bezprostredne nevyjadrili. V súčasnosti nie je jasné, kto bude novým nominantom Paríža do budúcej EK.

Thierry Breton pôsobil vo funkčnom období 2019-2024 ako eurokomisár pre vnútorný trh a bojoval najmä proti veľkým digitálnym platformám. Do jeho zodpovednosti patrila aj oblasť vesmíru a obrany. V európskych kuloároch sa špekulovalo, že v novo formujúcej EK by mohol byť výkonným podpredsedom pre priemysel a strategickú autonómiu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite