Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za explóziami pagerov v Libanone a Sýrii je údajne Mosad – čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .svet

Výbuchy pagerov si v Libanone podľa aktualizovaných správ vyžiadali životy deviatich ľudí a ďalších približne 2750 zranených.

Za explóziami pagerov v Libanone a Sýrii je údajne Mosad – čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/AP Photo/Hassan Ammar

za koordinovanými výbuchmi vreckových komunikačných zariadení, tzv. pagerov, ku ktorým došlo v utorok v Libanone a v Sýrii, je údajne izraelská tajná služba Mosad, tvrdí televízia Sky News Arabia citovaná denníkom The Times of Israel (TOI), ktorého správu prevzala aj agentúra TASR.        

Podľa televízie sa Mosadu podarilo dostať k pagerom ešte pred tým, ako ich začal používať Hizballáh. TV stanica uviedla, že agenti Mosadu pripevnili k batériám silnú trhavinu PETN a neskôr zariadenie odpálili zahriatím batérie na diaľku.

Americký denník Wall Street Journal pred tým informoval, že niektorí členovia Hizballáhu cítili, ako sa ich pagery zahrievali a zlikvidovali ich pred sériou výbuchov.

Panarabská televízia al-Džazíra zasa citovala libanonský bezpečnostný zdroj, ktorý uviedol, že hmotnosť výbušniny umiestnenej v každom zariadení bola nižšia ako 20 gramov a že pagery, čo vybuchli, boli dovezené pred piatimi mesiacmi. Televízia dodala, že sa začalo vyšetrovanie s cieľom zistiť, ako došlo k aktivácii výbušniny.

Medzi obeťami výbuchov sú podľa Hizballáhu aj jeho členovia a syn poslanca zastupujúceho šiitské hnutie v libanonskom parlamente. Zranenia podľa zdrojov utrpeli aj vysokopostavení predstavitelia Hizballáhu a príslušníci elitných jednotiek pôsobiacich v rámci hnutia.

Zrejme koordinované výbuchy pagerov sa odohrali na juhu Libanonu, ako aj na južných predmestiach hlavného mesta Bejrút, ktoré sú baštami Hizballáhu. Podobné správy priniesli iránske médiá aj zo susednej Sýrie, kde podľa nich prišlo o život sedem ľudí. 

Podľa saudskoarabského TV kanála al-Hadas približne 500 členov militantnej organizácie Hizballáh má v dôsledku výbuchu poškodený zrak.

Vodca libanonského hnutia Hasan Nasralláh už dávnejšie varoval členov hnutia, aby pri sebe nenosili mobilné telefóny, pretože Izrael by ich podľa neho mohol použiť na sledovanie pohybu a na vykonávanie cielených útokov. 

vysvetlenie Eugena Kordu

To zase bude komentárov od našich mierotvorcov, ľavičiarov a skrytých antisemitov o tom, ako Židia takýmto hnusným spôsobom zabíjajú nevinných teroristov, ktorí sa len tak potulujú po svete a cez pagery sa dohovárajú, ako definitívne Izrael zničiť a Židov vykántriť. Robia to už od  vzniku tohto jediného demokratického štátu v tomto regióne. Ak to bol naozaj Izrael, kto sa o tento útok na teroristov postaral, tak treba oceniť kreativitu jeho občanov a páni teroristi zas raz dostali na vedomie, s kým to majú dočinenia. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite