Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pagery, ktoré vybuchli militantom z Hizballáhu, boli vyrobené v Budapešti, informuje Taiwan

.sita .svet

Odborníci sa domnievajú, že výbušný materiál bol vložený do pagerov pred ich dodaním a použitím, a to vďaka sofistikovanej infiltrácii v rámci dodávateľského reťazca.

Pagery, ktoré vybuchli militantom z Hizballáhu, boli vyrobené v Budapešti, informuje Taiwan SITA/AP Photo/Hassan Ammar

pagery používané stovkami členov militantnej skupiny Hizballáh, ktoré explodovali v utorok takmer súčasne v Libanone a Sýrii, boli vyrobené v Maďarsku. Po výbuchoch evidujú najmenej deväť mŕtvych a približne 2 750 zranených, z toho 200 kriticky.

Taiwanská spoločnosť Gold Apollo v stredu uviedla, že identifikovala svoju značku na pageroch AR-924 používaných militantnou skupinou Hizballáh, ale zariadenia vyrábala a predávala spoločnosť s názvom BAC Consulting KFT so sídlom v Budapešti.

„Podľa dohody o spolupráci oprávňujeme spoločnosť BAC na používanie našej ochrannej známky na predaj produktov v určených regiónoch, ale za dizajn a výrobu produktov zodpovedá výlučne spoločnosť BAC,“ uvádza sa vo vyhlásení. Šéf Gold Apollo Hsu Čching-kchuang v stredu novinárom povedal, že jeho spoločnosť má už tri roky autorizačnú dohodu s BAC. „Táto spoločnosť s nami spolupracovala a zastupuje mnoho našich produktov,“ povedal. Nepredložil žiadne dôkazy o dohode spoločností.

V utorok približne o 15:30 miestneho času, keď ľudia nakupovali potraviny, sedeli v kaviarňach alebo jazdili na autách a motocykloch v popoludňajšej premávke, pagery v ich rukách alebo vreckách sa začali zahrievať a následne explodovali.

Pagery, ktoré vybuchli, zrejme získal Hizballáh po tom, čo vodca skupiny vo februári nariadil členom, aby prestali používať mobilné telefóny, pričom varoval, že ich môžu sledovať izraelské tajné služby. Predstaviteľ Hizballáhu pre agentúru AP povedal, že pagery sú nové, ale odmietol povedať, ako dlho sa používali.

Záhadné explózie prišli uprostred rastúceho napätia medzi Izraelom a Hizballáhom. Hizballáh a libanonská vláda obvinili Izrael zo sofistikovaného útoku na diaľku. Americký predstaviteľ uviedol, že Izrael v utorok informoval Spojené štáty po ukončení operácie, pri ktorej boli odpálené malé množstvá výbušnín uložených v pageroch. Osoba hovorila pod podmienkou anonymity, pretože nemala oprávnenie verejne hovoriť o týchto informáciách. Izraelská armáda to odmietla komentovať.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite