Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česi si vyberajú zástupcov v krajoch a Senáte, nálady mohli ovplyvniť aj povodne

.tasr .svet

Najväčší potenciál uspieť hnutie ANO, nasleduje koalícia Spolu a hnutie STAN.

Česi si vyberajú zástupcov v krajoch a Senáte, nálady mohli ovplyvniť aj povodne sita/AP Photo/Petr David Josek, File

v Česku sa v piatok popoludní otvorili volebné miestnosti. Ľudia si počas dvoch dní budú vyberať členov krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu. Podľa prieskumu agentúry Kantar zo začiatku septembra má v krajských voľbách najväčší potenciál uspieť hnutie ANO, nasleduje koalícia Spolu a hnutie STAN, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

V krajských voľbách sa hlasuje všade okrem Prahy, o priazeň voličov sa v nich uchádza približne 8000 kandidátov. Senátne voľby sa konajú v 27 z celkových 81 obvodov naprieč republikou a kandiduje v nich 169 ľudí. Okrem toho sa v niektorých volebných obvodoch konajú aj miestne referendá.

V oblastiach, kde organizáciu volieb skomplikovali povodne, pomáhajú hasiči a úradníci z ministerstva vnútra. Tí sú v niektorých obciach priamo členmi volebných komisií. Ľudia, ktorí v dôsledku povodní prišli o doklady, si mohli expresne vybaviť nové.

Podľa niektorých analytikov mohli povodne a aj spôsob riadenia situácie zo strany hajtmana v danom kraji ovplyvniť nálady voličov. Práve v najviac zasiahnutých oblastiach však starostovia podľa českých médií vysokú volebnú účasť neočakávajú. 

V piatok sú volebné miestnosti otvorené do 22.00 h, v sobotu môžu ľudia hlasovať od 8.00 do 14.00 h. Zatiaľ čo krajské voľby majú len jedno kolo, v prípade Senátu sa môže o týždeň uskutočniť druhé kolo, ak žiaden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu vo svojom okrsku. Voliči si potom vyberajú spomedzi dvoch najúspešnejších kandidátov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite