Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael podnikol veľký letecký útok na pozície Hizballáhu po celom Libanone

.tasr .svet

Hovorca izraelskej armády uviedol, že išlo o preventívny útok a na pozície Hizballáhu začali útočiť po tom, čo zistili, že pripravujú raketový útok na Izrael.

Izrael podnikol veľký letecký útok na pozície Hizballáhu po celom Libanone SITA/AP Photo/Hussein Malla Izraelský letecký útok na dedinu Kfar Rouman, južný Libanon, 23. 9 2024

izrael v pondelok podnikol sériu leteckých útokov na ciele militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Ide o jeden z najväčších útokov Izraela na Libanon od začiatku konfliktu v Pásme Gazy. Napätie medzi oboma stranami eskaluje od minulého týždňa, kedy zomrelo 37 ľudí pri výbuchoch pagerov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Izraelské vojenské lietadlá v pondelok ráno podnikli podľa svedkov citovaných agentúrou Reuters sériu náletov na mestá pozdĺž južnej hranice Libanonu. Libanonská tlačová agentúra uviedla, že „nepriateľské vojenské lietadlá uskutočnili viac než 80 náletov v priebehu pol hodiny. “ Útoky hlásia aj na východe krajiny v údolí Bikáa na severe v regióne Hermel.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari vyzval obyvateľov južného Libanonu, aby sa nepribližovali k stanovištiam Hizballáhu. Uviedol, že išlo o preventívny útok a na pozície Hizballáhu začali útočiť po tom, čo zistili, že pripravujú raketový útok na Izrael.

Na otázku o možnom pozemnom vpáde izraelských síl do Libanonu Hagari odpovedal, že „urobia všetko, čo bude potrebné,“ aby sa evakuovaní obyvatelia severného Izraela bezpečne vrátili do svojich domovov. Navrátenie evakuovaných označil minulý týždeň izraelský premiér Benjamin Netanjahhu za jeden z vojnových cieľov.

Obe strany konfliktu sa ostreľovali aj počas uplynulého víkendu. V piatok pri izraelskom útoku na Bejrút zahynulo najmenej 45 ľudí vrátane dvoch vysokopostavených členov Hizballáhu. V sobotu zase libanonské hnutie vypálilo na Izrael približne 150 rakiet.

Reuters pripomína, že konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom prebieha od začiatku vojny v Pásme Gazy, po ktorej začal Hizballáh s ostreľovaním izraelských pozícií neďaleko spoločných hraníc. Militantné hnutie tvrdí, že útoky podniká na podporu palestínskeho ľudu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite