Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalí dôstojníci ŠtB dostali tresty za to, že rozložili Pražský výber

.tasr .svet

Podľa zakladateľa skupiny Michaela Kocába to nezodpovedá miere zavinenia.

Bývalí dôstojníci ŠtB dostali tresty za to, že rozložili Pražský výber SITA/Martin Medňanský

obvodný súd pre Prahu 1 v pondelok odsúdil dvoch bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ktorí sa v 80. rokoch snažili rozložiť rockovú kapelu Pražský výběr. Dostali podmienky a peňažné tresty. Podľa zakladateľa skupiny Michaela Kocába to nezodpovedá miere zavinenia. Podľa stanice ČT24 informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Václav Sklenář dostal za zneužitie právomoci úradnej osoby dvojročnú a Jiří Karásek 2,5-ročnú podmienku, obaja dostali tiež peňažné tresty vo výške 18.000 (takmer 720 eur) a 15.000 korún (takmer 600 eur). Išlo o potvrdenie dohody o vine a treste, ktorú obaja uzavreli so štátnou zástupkyňou.

Stanica ČT24 podotkla, že tresty sú na dolnej hranici trestnej sadzby. Súd podľa nej prihliadol k tomu, že sa obaja priznali a tiež, že sú už v dôchodkovom veku.

Pre členov kapely ide podľa ich vyjadrení o politické zadosťučinenie, i keď výška trestu podľa ich slov nezodpovedá tomu, akým následkom museli pre činnosť dôstojníkov čeliť. Práve na popud dvoch odsúdených bola celej kapele odobraná umelecká kvalifikácia, v dôsledku čoho nemohli hrať na koncertoch či vystupovať v televíznych alebo rozhlasových programoch.

Jazzrockovú, neskôr rockovú formáciu Pražský výběr založil v roku 1975 Michael Kocáb. Po jednom z koncertov v Hradci Králové v januári 1983 skupine zakázali činnosť. Dôvodom bolo, že na ňom údajne predávala neoficiálne plagáty, čím sa „nezákonne finančne obohacovala,“ alebo to, že namiesto troch koncertov odohrala štyri, čo nebolo v zmluve. Na pódiu sa skupina opäť objavila až v roku 1987.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite