Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA a ďalšie západné mocnosti vyzývajú na okamžité 21-dňové prímerie medzi Izraelom a Hizballáhom

.sita .svet

V spoločnom vyhlásení, ktoré dohodli počas Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku, sa uvádza, že nedávne boje sú „netolerovateľné a predstavujú neprijateľné riziko širšej regionálnej eskalácie“.

USA a ďalšie západné mocnosti vyzývajú na okamžité 21-dňové prímerie medzi Izraelom a Hizballáhom SITA/AP Photo/Majdi Mohammed

USA, Francúzsko a ďalší spojenci v stredu spoločne vyzvali na okamžité 21-dňové prímerie, ktoré by umožnilo rokovania o eskalujúcom konflikte medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorý v Libanone za posledné dni zabil viac ako 600 ľudí.

„Vyzývame na okamžité 21-dňové prímerie na libanonsko-izraelských hraniciach, aby sme poskytli priestor diplomacii,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Vyzývame všetky strany, vrátane vlád Izraela a Libanonu, aby okamžite akceptovali dočasné prímerie.“

Izraelská a libanonská vláda ani Hizballáh nereagovali okamžite, no vysokopostavení americkí predstavitelia uviedli, že všetky strany si boli vedomé výzvy na prímerie. Zástupcovia Izraela a Libanonu predtým zopakovali svoju podporu rezolúcii OSN, ktorá ukončila vojnu medzi Izraelom a Iránom podporovanou militantnou skupinou z roku 2006.

USA dúfajú, že nová dohoda by mohla viesť k dlhodobej stabilite na hraniciach medzi Izraelom a Libanonom.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite