Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden oznámil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške osem miliárd dolárov – čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.tasr .martin Mojžiš .svet

Urobil tak v súvislosti s nadchádzajúcou návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bielom dome.

Biden oznámil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške osem miliárd dolárov – čo to znamená podľa Martina Mojžiša SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

pomoc zahŕňa prvú dodávku presne navádzaných kĺzavých bômb  typu vzduch-zem s názvom AGM-154 Joint Standoff Weapon, ktoré majú dolet do 130 kilometrov, ako aj ďalšiu batériu systému protivzdušnej obrany Patriot, rakety dlhého doletu i bezpilotné lietadlá.

Väčšia časť balíka (5,5 miliardy dolárov) má byť vyčlenená pred záverom fiškálneho roka v USA, ktorý sa končí v pondelok. Ďalších 2,4 miliardy spadá pod program ministerstva obrany Iniciatíva na podporu bezpečnosti Ukrajiny (USAI), ktorá Bidenovej administratíve umožňuje nakupovať zbrane od spoločností namiesto toho, aby ich vyčlenila z armádnych zásob.

Zelenskyj sa na sociálnej sieti X poďakoval Spojeným štátom za poskytnutie „položiek, ktoré sú najdôležitejšie pre ochranu“ Ukrajincov.

Biden vo vyhlásení uviedol, že podpora Ukrajiny, ktorú Rusko napadlo vo februári 2022, je najvyššou prioritou USA. „Preto dnes oznamujem zvýšenie bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu a sériu ďalších opatrení, ktoré pomôžu Ukrajine vyhrať túto vojnu,“ konštatoval americký prezident, ktorý vo funkcii končí v januári.

vysvetlenie Martina Mojžiša

Peniaze sú dôležité. Osem milárd nie je málo peňazí. Kĺzavé bomby, Patriot, rakety dlhého doletu aj bezpilotné lietadlá sú dôležité. Sú to presne tie zbrane, ktoré Ukrajina dnes potrebuje. Ale asi najdôležitejšie je vyhlásenie, že podpora Ukrajiny je najvyššou prioritou USA.

Isteže, je to vyhlásenie odchádzajúceho prezidenta. Ale asi sa dá počítať s tým, že zvolenie demokratickej kandidátky Kamaly Harris by neznamenalo zásadnú zmenu tejto priority. Čo by z tohto hľadiska znamenalo zvolenie Donalda Trumpa, únoscu Republikánskej strany, to nevie nikto (ani on sám). Putin si síce myslí, že to vie, ale ten už predpokladal veľa vecí, ktoré mu nevyšli (v prípade vojny na Ukrajine mu nevyšlo prakticky vôbec nič). Ešte môže byť veľmi prekvapený. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite