Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za tri dni utieklo z Libanonu do Sýrie viac ako 30-tisíc ľudí

.sita .svet

Približne 80 percent ľudí, ktorí prešli z Libanonu do Sýrie tvoria Sýrčania,

Za tri dni utieklo z Libanonu do Sýrie viac ako 30-tisíc ľudí SITA/AP Photo/Omar Sanadiki Sýrčania utekajúci pred vojnou v Libanone na sýrsko-libanonskom hraničnom priechode Jdeidet Yabous, Sýria, v stredu 25. septembra 2024

v dôsledku bojov medzi militantnou skupinou Hizballáh a izraelskými silami prešlo podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) za posledné tri dni z Libanonu do susednej Sýrie viac ako 30-tisíc ľudí. Zástupca UNHCR Gonzalo Vargas Llosa vysvetlil, že zhruba polovicu týchto utečencov tvoria deti a mladiství.

Približne 80 percent ľudí, ktorí prešli z Libanonu do Sýrie tvoria Sýrčania, povedal tiež Vargas Llosa s tým, že zvyšok sú Libanončania. „Teraz sú to, samozrejme, ľudia, ktorí utekajú pred bombami a ktorí prechádzajú do krajiny, ktorá už 13 rokov trpí vlastnou krízou a násilím,“ povedal novinárom v Ženeve prostredníctvom videa z libanonsko-sýrskej hranice. Sýria podľa neho čelí „hospodárskemu kolapsu“.

„Myslím si, že to len ilustruje, aké mimoriadne ťažké rozhodnutia musia Sýrčania aj Libanončania urobiť,“ poznamenal tiež Vargas Llosa.

Izraelské sily a Hizballáh sa navzájom ostreľujú od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy vlani v októbri. V ostatných dňoch napätie v regióne eskalovalo a vzájomné útoky sa zintenzívnili.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite