Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael uskutočnil najväčší útok v Bejrúte od začiatku konfliktu

.tasr .svet

Útok zrovnal so zemou najmenej šesť budov. Mohutná explózia bola taká silná, že rozbila okná a otriasla domami asi 30 kilometrov severne od Bejrútu.

Izrael uskutočnil najväčší útok v Bejrúte od začiatku konfliktu SITA/AP Photo/Hassan Ammar Bejrút, 27. 9. 2024

séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh, informuje TASR podľa agentúr AFP, AP a Reuters.

Izraelské médiá priniesli správy, podľa ktorých bol cieľom úderu vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. Podľa zdroja servera Axios izraelská armáda preveruje, či ho zasiahla. Zdroje blízke Hizballáhu pre AFP uviedli, že útoky zrovnali so zemou najmenej šesť budov. Z miesta hlásia množstvo obetí. Mohutná explózia bola taká silná, že rozbila okná a otriasla domami asi 30 kilometrov severne od Bejrútu.

Na miesto výbuchov smeruje množstvo sanitiek. Útok prišiel hodinu po tom, ako sa tisíce ľudí zúčastnili na pohrebe jedného z najvyšších veliteľov Hizballáhu, ktorý bol zabitý deň predtým. Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

Boje medzi Izraelom a Hizballáhom vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí na oboch stranách hranice. „Pokiaľ si Hizballáh vyberie cestu vojny, Izrael nemá na výber a má plné právo odstrániť túto hrozbu a vrátiť našich občanov do bezpečia ich domovov,“ povedal v piatok na pôde OSN izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tým, že operácie proti militantnej skupine budú pokračovať, kým Izrael nedosiahne tento svoj cieľ.

Podľa izraelského ministerstva zdravotníctva zahynulo predtým v piatok skoro ráno pri izraelských útokoch najmenej 25 ľudí, čím sa počet obetí v Libanone tento týždeň zvýšil na viac ako 720. Medzi mŕtvymi sú podľa neho desiatky žien a detí.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite