Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zástupca šéfa Hizballáhu chce nového lídra hnutia vybrať čo najskôr

.tasr .svet

Zástupca šéfa hnutia taktiež deklaroval, že Hizballáh pokračuje vo svojich operáciách a postupuje podľa vopred vypracovaných plánov.

Zástupca šéfa Hizballáhu chce nového lídra hnutia vybrať čo najskôr SITA/AP Photo/W.K. Yousafzai

zástupca zosnulého vodcu libanonského hnutia Hizballáh Naím Kásim v pondelok uviedol, že hnutie si čo najskôr vyberie nového lídra. Deklaroval tiež, že Hizballáh napriek stratám neprestane v boji proti Izraelu. TASR o tom informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

„Pri najbližšej príležitosti vyberieme nového generálneho tajomníka,“ vyhlásil Kásim v prejave, ktorý odvysielala televízia Hizballáhu al-Manár. Išlo o prvý prejav vysokopostaveného predstaviteľa Hizballáhu od smrti vodcu hnutia Hasana Nasralláha, ktorý zomrel v piatok pri izraelskom útoku.

Kásim v prejave uviedol, že Nasralláha zabili spolu s ďalšími štyrmi osobami vrátane iránskeho veliteľa. Izrael však po útoku uviedol, že vodca Hizballáhu zomrel spolu s 20 ďalšími ľuďmi.

Zástupca šéfa hnutia taktiež deklaroval, že Hizballáh pokračuje vo svojich operáciách a postupuje podľa vopred vypracovaných plánov. Doterajšie útoky, ktoré hnutie podniklo na územie Izraela, označil ako „minimálne“ a dodal, že ich boj bude ešte dlhý. Kásim taktiež kritizoval Spojené štáty za ich „neobmedzenú“ podporu Izraela.

„Zvíťazíme tak, ako sme zvíťazili pri oslobodení v roku 2006 tvárou v tvár izraelskému nepriateľovi,“ uviedol Kásim, pričom odkazoval na posledný konflikt medzi Hizballáhom a Izraelom.

Nasralláh zomrel v piatok počas leteckého útoku Izraela na libanonské hlavné mesto, a to v čase, keď malo vedenie hnutia schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Útok si vyžiadal množstvo obetí, medzi nimi aj viacero popredných predstaviteľov Hizballáhu a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbássa Nilforúšána.

Kásim je zástupcom šéfa Hizballáhu od roku 1991. Dlhodobo bol jedným z hlavných hovorcov hnutia a poskytoval množstvo rozhovorov pre zahraničné médiá.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite