Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mark Rutte sa stal novým generálnym tajomníkom NATO – čo to znamená podľa Maríny Gálisovej

.tasr .marína Gálisová .svet

Na tomto poste vystriedal Nóra Stoltenberga, ktorý Aliancii šéfoval posledných 10 rokov.

Mark Rutte sa stal novým generálnym tajomníkom NATO – čo to znamená podľa Maríny Gálisovej SITA/AP Photo/Harry Nakos

holandský expremiér Mark Rutte sa stal v utorok novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO). 

Stoltenberg oficiálne odovzdal post Ruttemu na ceremónii v sídle NATO v Bruseli. Nový generálny tajomník poďakoval spojencom za dôveru, ktorú mu prejavili.

Rutte uviedol, že je odhodlaný pripraviť Alianciu na budúce výzvy. Dodal, že NATO musí splniť splniť sľuby, ktoré dala Ukrajine a pomôcť jej vo vojne proti Rusku, napísala agentúra Reuters.

Stoltenberg bol generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie od 1. októbra 2014. Počas jeho desaťročného pôsobenia európske členské štáty výrazne zvýšili výdavky na obranu najmä v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva spustila vo februári 2022. NATO sa po ruskej agresii rozšírilo o dovtedy neutrálne Fínsko a Švédsko. 

vysvetlenie Maríny Gálisovej

Na prvý pohľad na tom nie je nič zvláštne. Odovzdávanie riadiaceho postu v Severoatlantickej aliancii prebehlo civilizovane, tak hladko, až to pôsobí staticky. V skutočnosti je dianie, ktoré obklopuje NATO, aj dianie, ktoré prebieha v ňom, dramatické. Rutte prevzal vedenie v čase najväčšej vojnovej krízy na európskom kontinente od konca druhej svetovej vojny. V čase najväčších mimovojenských operácií hybridného typu a agresívneho charakteru zo strany Ruska od konca studenej vojny. Ale aj v čase najväčšej obnovy jednoty Západu, pretože Západ až po otvorenom útoku Ruska na Ukrajinu pochopil, že NATO nie je relikt, ale musí to byť živý konajúci spojenecký organizmus. 

Z toho vyplývajú hrozby aj šance. K hrozbám patrí politická nestabilita vo Francúzsku, ktoré bolo v poslednom období chvályhodne jastrabia krajina, klasické sedenie na dvoch stoličkách, aké predvádza Turecko, Maďarsko a už žiaľ aj naše Slovensko. A v susednom Česku sa tiež nečrtajú dobré volebné perspektívy. K hrozbám patrí aj možné víťazstvo Donalda Trumpa, pre ktorého je Aliancia buď biznisovo ziskovou organizáciou, alebo zbytočnosťou. 

Ale zároveň sú tu obrovské šance: Markovi Ruttemu pripadla úloha viesť čerstvo rozšírené, oživené a aj finančne zodpovednejšie živené NATO. NATO, ktoré nie je muzeálny kus, ale pre svojich členov reálna, zachraňujúca záruka obrany pred agresorom – lebo Rusku nejde o Ukrajinu, ono chce ísť až „na Berlín“. Presne preto som presvedčená, že NATO bude silnieť a pozitívne sa rozvíjať. A to je jediná šanca Slovenska na prežitie: členstvo v takejto živej a rozvíjajúcej sa Severoatlantickej aliancii.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite