Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko čoskoro vyradí Taliban zo zoznamu teroristických organizácií

.tasr .svet

Podľa agentúry TASS to v piatok v Moskve oznámil osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov

Rusko čoskoro vyradí Taliban zo zoznamu teroristických organizácií SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

ruské úrady čoskoro oznámia svoje konečné rozhodnutie o vyškrtnutí afganského hnutia Taliban zo zoznamu teroristických organizácií.

Kabulov spresnil, že principiálne rozhodnutie o vyradení  Talibanu zo zoznamu teroristických organizácií už bolo prijaté. Musí však ešte byť formalizované v zákonnom rámci - v súčinnosti s právnikmi, parlamentnom a ďalšími rezortmi, dodal ruský diplomat.

Po stretnutí tzv. Moskovského formátu konzultácií o Afganistane diplomat Kabulov vyjadril nádej, „že rozhodnutie (o Talibane) bude oznámené vo veľmi blízkej budúcnosti“.

Konzultácie o situácii v Afganistane Kabulov vysoko ocenil, pričom zdôraznil, že „Afganistan čoraz viac organicky zapadá do našej regionálnej rodiny“.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý sa v piatok v Moskve stretol s šéfom diplomacie vlády Talibanu Amírom Chánom Muttakím, vyhlásil, že Moskva „je presvedčená o potrebe udržiavať pragmatický dialóg so súčasnou vládou Afganistanu“. 

„Konštruktívna interakcia s afganskými partnermi spĺňa záujmy bezpečnosti a ekonomického rozvoja regiónu, ako aj snahy o vnútroafganské zmierenie,“ dodal ruský minister.

Ruský minister súčasne vyzval Spojené štáty a ich spojencov, aby zrušili jednostranné obmedzenia bankového sektora krajiny a vrátili zmrazené aktíva Kábulu. Podľa Lavrova totiž tieto kroky západných krajín vedú situáciu súvisiacu s Afganistanom do slepej uličky.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite