Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pri izraelskom útoku v Libanone zahynul veliteľ Hamasu

.tasr .svet

Veliteľ Saíd Attalláh Alí, jeho manželka a dve dcéry zahynuli pri bombardovaní ich domu v tábore Beddawi

Pri izraelskom útoku v Libanone zahynul veliteľ Hamasu SITA/AP Photo/Bilal Hussein Bejrút, Libanon, 5.10. 2024

pri izraelskom útoku v palestínskom tábore neďaleko libanonského mesta Tripolis zahynul v sobotu jeden z veliteľov ozbrojeného krídla hnutia Hamas spolu so svojou rodinou, oznámilo palestínske militantné hnutie. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters. 

Podľa vyhlásenia Hamasu veliteľ Saíd Attalláh Alí, jeho manželka a dve dcéry zahynuli pri bombardovaní ich domu v tábore Beddawi. Izraelská armáda sa k útoku bezprostredne nevyjadrila. Izrael od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla 7. októbra 2023, opakovane útočí na predstaviteľov Hamasu v Libanone, píše AFP. Hamas dosiaľ oznámil smrť minimálne 18 militantov hnutia. 

Hnutie v pondelok uviedlo, že pri leteckom útoku zahynul v tábore Al-Bass na juhu Libanonu vodca Hamasu Fateh Šerif Abú el-Amin. V auguste pri útoku na vozidlo v meste Sidon v južnom Libanone zahynul veliteľ Samer al-Hadža. Pi januárovom útoku v Bejrúte zahynul zástupca šéfa militantného palestínskeho hnutia Sálih Árúrí. 

Palestínske utečenecké tábory v Libanone boli zriadené pre tých, ktorí boli vyhnaní alebo utiekli počas vojny v roku 1948, ktorá sprevádzala vznik Izraela. Podľa dlhoročných zvyklostí sa libanonská armáda drží mimo táborov a necháva palestínske zoskupenia, aby sa postarali o bezpečnosť, píše AFP.

V noci na 1. októbra Izrael oznámil začiatok pozemnej operácie v pohraničných oblastiach južného Libanonu. Útoky sú podľa Izraela zamerané na hnutie Hizballáh. Cieľom je vytvoriť podmienky pre bezpečný návrat desaťtisícov ľudí do svojich domovov na severe Izraela.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite