Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 138. týždeň vojny (7. 10. – 13. 10. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 138. týždeň vojny (7. 10. – 13. 10. 2024) sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

Správy z predchádzajúceho dňa 13. 10. 2024:

17:55 Rusko tvrdí, že kĺzavými bombami zasiahlo ukrajinských vojakov v Kurskej oblasti

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že kĺzavými bombami zasiahlo zoskupenie ukrajinských vojakov neďaleko hraníc ruskej Kurskej oblasti, v ktorej ukrajinské sily podnikli úspešnú ofenzívu a časť z nej okupujú. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá tvrdenie ruského ministerstva nedokázala nezávisle overiť.

Rezort obrany uviedol, že zasiahol „oporný bod, na ktorom sa zoskupil personál ukrajinských ozbrojených síl“. Bomby údajne zhodila stíhačka Su-34.

Konvenčné kĺzavé bomby sú odpaľované zo vzduchu a majú navádzací systém a výsuvné krídla, ktoré im umožňujú doplachtiť k cieľu. Bomba má základ z klasických bômb z čias Sovietskeho zväzu. Majú hmotnosť od 500 do 3000 kilogramov. Rusko ich využíva čoraz častejšie, pretože oproti balistickým raketám a raketám s plochou dráhou letu je ich výroba lacnejšia. 

13:20 Rusko v sobotu útočilo na Ukrajinu viac ako 4 200-krát

V priebehu soboty ruské sily útočili na ukrajinské pozície a obývané oblasti 4 243-krát. V nedeľu to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl s tým, že tieto útoky zahŕňali 156 bombardovaní salvovými raketometmi. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Ukrajina zaznamenala aj päť raketových útokov s ôsmimi strelami či 90 náletov, pri ktorých použili aj 158 riadených bômb. Náletom čelili obce v Sumskej, Charkovskej, Doneckej, Záporožskej či Chersonskej oblasti.

Medzičasom ukrajinské vzdušné sily informovali, že v noci na nedeľu zlikvidovali 31 ruských samovražedných dronov a ďalších 36 ruských bezpilotných lietadiel zmizlo z radaru. Rusi dovedna útočili 68 bezpilotnými lietadlami. Tiež v noci útočili aj raketami - dvoma strelami Iskander-M a dvoma Ch-59.

9:30 Ukrajinské ministerstvo informovalo o škodách na strane Ruska od začiatku vojny

9:10 Ukrajinské sily majú späť pozície pri Novohrodivke v Doneckej oblasti

Ukrajinské sily získali späť pozície pri meste Novohrodivka v Doneckej oblasti. Ako informuje portál Ukrajinská pravda, uviedli to vojenskí analytici v projekte DeepState. Tí tiež poukázali na to, že Rusi zase postúpili pri obciach Vesele v Doneckej oblasti a Kruhliakivka v Charkokvskej oblasti.

DeepState upozornil aj na to, že pri Novoivanovke v ruskom okrese Sudža sa odohrávajú ťažké boje. Ruskí vojaci podľa analytikov postúpili pri obciach Borki a Spalnoje v tom istom okrese, ktorý sa nachádza v Kurskej oblasti.

8:55 Ukrajina zostrelila 31 zo 68 dronov vypustených Ruskom; útočilo aj raketami

Rusko v noci nedeľu vypustilo zo svojho územia smerom na Ukrajinu 68 bezpilotných lietadiel a štyri strely, uviedla ukrajinská armáda. Zostrelených bolo podľa nej 31 dronov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Dve balistické rakety Iskander-M podľa Ukrajiny zasiahli Poltavskú a Odeskú oblasť, ďalšie dve riadené strely Ch-59 boli zamierené na Černihivskú a Sumskú oblasť. Ani v jednom prípade ukrajinská armáda neuviedla prípadné následky ruského útoku.

V jej vyhlásení zverejnenom v aplikácii Telegram sa píše, že ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 31 zo 68 bezpilotných lietadiel vypustených Ruskom. Jeden dron je vraj stále vo vzduchu, zatiaľ čo zvyšných 36 sa stratilo z radaru v rôznych častiach Ukrajiny. Pravdepodobne ich však zachytili elektronické prostriedky, ktoré využívajú Ukrajinci, aby drony dostali pod svoju kontrolu.

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a ďalších mestách vyhlásili v noci pre ruský dronový útok letecký poplach. V metropole trval menej než desať minút.

Ruské ministerstvo obrany predtým informovalo o zostrelení 13 ukrajinských dronov - po šesť nad územím Belgorodskej a Kurskej oblasti a jeden nad Brianskou oblasťou. Všetky tri ruské regióny hraničia s Ukrajinou.

Správy z predchádzajúceho dňa 12. 10. 2024:

20:10 Moskva za deň prišla o takmer 1 300 vojakov aj desiatky delostreleckých systémov

Ruské straty na vojenskom personále od začiatku vojny na Ukrajine dosiahli 667 630 príslušníkov. V sobotu to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, podľa ktorého za ostatný deň bolo vyradených z boja 1 290 vojakov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý poukazuje aj na to, že Moskva stratila viac ako 350 kusov techniky.

Rusko v priebehu uplynulého dňa prišlo o deväť tankov, 27 obrnených bojových vozidiel pechoty, 59 delostreleckých systémov, jeden salvový raketomet, 110 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 115 vozidiel a cisterien a 38 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny predstavujú už 8 962 tankov, 17 827 obrnených bojových vozidiel pechoty, 19 381 delostreleckých systémov, 1 230 salvových raketometov, 16 947 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 26 513 vozidiel a cisterien a 3 434 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

12:30 Ukrajinské sily zostrelili 24 ruských dronov, Rusko hovorí o takmer 50 zničených ukrajinských bezpilotných lietadlách

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na sobotu zničila 24 ruských útočných dronov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské vzdušné sily. Podľa ich hlásenia Rusi v noci útočili na Ukrajinu dovedna 28 bezpilotnými lietadlami a niekoľkými raketami. Spomenuté drony zostrelili nad Sumskou, Poltavskou, Dnepropetrovskou, Mykolajivskou a Chersonskou oblasťou.

Medzičasom ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že v noci Rusko čelilo útokom 47 ukrajinských bezpilotných lietadiel. Podľa Moskvy všetky stroje zničili. Konkrétne sa tak podľa rezortu stalo nad Krasnodarským krajom, Azovským morom, Kurskou oblasťou a Belgorodskou oblasťou.

10:10 Ukrajina tvrdí, že zasiahla sklad paliva v okupovanej Luhanskej oblasti

Ukrajinské jednotky v sobotu zasiahli sklad paliva v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Vyplýva to z vyhlásenia ukrajinskej armády, ktoré zverejnila v sobotu. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Toto zariadenie bolo využívané ako sklad ropy a ropných produktov, ktorými boli okrem iných zásobované potreby ruskej armády. Na území tohto zariadenia bol zistený požiar,“ uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl na platforme Telegram.

Informácie z predchádzajúceho dňa 11. 10. 2024:

19:00 Litva Ukrajine poskytne 1000 bojových dronov

Litovská vláda v piatok obdržala dodávku 1000 bojových dronov od piatich domácich výrobcov. Drony sú určené pre potreby Ukrajiny a v najbližších týždňoch ich odovzdajú ukrajinským ozbrojeným silám. Litva pre Ukrajinu objednala celkovo 5000 bezpilotných lietadiel. V piatok o tom informovalo litovské ministerstvo obrany. TASR informáciu prevzala z agentúry DPA a Kielskeho inštitútu pre svetovú ekonomiku.

Súčasťou dodávky pre Ukrajinu bude aj ďalšie príslušenstvo vrátane odpaľovacích a riadiacich zariadení pre drony, ako aj prostriedky potrebné pre výcvik ich operátorov, uvádza ministerstvo obrany. 

Celkovo si Litva od miestnych výrobcov objednala viac ako 7000 bojových dronov v hodnote takmer 9 miliónov eur. Z nich je približne 2300 určených pre potreby litovskej armády a takmer 5000 pre ukrajinské ozbrojené sily. Podľa ministerstva obrany budú bezpilotné lietadlá Kyjevu dodané do konca roka. Dodávky dronov budú pokračovať aj v budúcom roku. Litva nimi chce posilniť vlastný obranný priemysel a obranyschopnosť svojej armády.

DPA pripomína, že Ukrajina už viac ako dva a pol roka odoláva ruskej vojenskej invázii. Litva patrí medzi najodhodlanejších podporovateľov Ukrajiny na medzinárodnej scéne. Podľa štatistík Kielskeho inštitútu pre svetovú ekonomiku je Litva tretím najväčším podporovateľom Ukrajiny v prepočte na HDP krajiny. Celkovo už litovská vláda Kyjevu poskytla viac ako miliardu eur, čo predstavuje viac ako 1,6 percenta HDP Litvy.

16:30 Nemecko pošle Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 600 miliónov eur

Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok prisľúbil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške 600 miliónov eur. Nová pomoc bude zahŕňať systémy protivzdušnej obrany, delostrelectvo a drony, informuje TASR podľa agentúr Reuters a DPA.

Nemecký kancelár dodal, že spolu s ďalšími partnermi pošlú Kyjevu do konca tohto roka pomoc vo výške až 1,4 miliardy eur.

„Nemecko stojí na strane Ukrajiny, “vyhlásil Scholz pri návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Berlíne. Spresnil, že ide o odkaz pre ruského prezidenta Vladimira Putina, že Západ nepoľaví vo svojej podpore Kyjevu. Odsúdil pritom ruské útoky na civilnú infraštruktúru.

Zelenskyj má Scholzovi počas stretnutia poskytnúť tiež podrobnosti svojho víťazného plánu vo vojne s Ruskom. Návšteva ukrajinského prezidenta sa koná v rámci jeho ciest po Európe, ktoré nasledovalo po zrušení kľúčového medzinárodného summitu na americkej leteckej základni v Nemecku. K zrušeniu došlo v dôsledku rozhodnutia amerického prezidenta Joea Bidena zostať vo Washingtone v reakcii na príchod hurikánu Milton.

SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi

13:00 Na Kryme už piaty deň horí ropný terminál

„Práce budú pokračovať, pokým nebude (požiar) úplne uhasený,“ potvrdil šéf miestnej správy dosadenej Ruskom Igor Tkačenko prostredníctvom sociálnej siete Telegram. Situácia je podľa jeho slov stabilizovaná a hasiči majú požiar pod kontrolou.

V dôsledku požiaru, ku ktorému sa prihlásila ukrajinská armáda, museli v utorok evakuovať vyše 1000 ľudí. Bezprostredne po vypuknutí požiaru uzatvorili aj cesty a železničné trate. Podľa vyjadrenia ukrajinskej armády slúži sklad ropy z veľkej časti ruským jednotkám.

Kyjev v posledných mesiacoch zvýšil počet útokov zameraných na ruský energetický sektor s cieľom znížiť príjmy, ktoré Moskva využíva na financovanie svojej invázie na Ukrajine. Ukrajinská armáda vyhlásila, že bude v takýchto útokoch pokračovať. Jej predstavitelia zároveň trvajú na tom, že tieto útoky sú spravodlivou odplatou za ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

11:10 Ukrajinská armáda údajne ovláda približne polovicu mesta Toreck

Ukrajinské ozbrojené sily majú pod kontrolou približne polovicu mesta Toreck na východe Ukrajiny a snažia sa odvrátiť útoky ruských jednotiek, oznámil v piatok veliteľ toreckej mestskej vojenskej správy Vasyľ Čynčyk. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

„Možno povedať, že približne 40 až 50 percent mesta je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl, zatiaľ čo zvyšok územia obsadil nepriateľ,“ povedal Čynčyk. Predstaviteľka ukrajinskej armády v pondelok večer uviedla, že ruské sily vstúpili na predmestie Torecka.  

Podľa ukrajinských vojenských analytikov by pád Torecka umožnil Moskve zablokovať kľúčové logistické trasy spájajúce operačné tylo ukrajinskej armády v oblasti s bojovou zónou vrátane hlavnej cesty medzi mestami Pokrovsk a Kosťantynivka.

Ukrajinská armáda hlásila na toreckom fonte za posledný deň osem bojových zrážok, pričom hlavný nápor bol na Toreck a okolie obce Ščerbynivka. Podľa Čynčyka sa ruským jednotkám za predchádzajúcich 24 hodín nepodarilo v meste postúpiť ďalej. V meste, kde sa v súčasnosti nachádza približne 1150 ľudí, pokračuje evakuácia. 

Toreck je už desať rokov frontovým mestom, keďže sa nachádza v blízkosti území, ktoré v roku 2014 obsadili Ruskom podporovaní separatisti. Odvtedy sa stalo dôležitou súčasťou ukrajinských obranných línií.

Ruské jednotky na východe Ukrajiny zaznamenávajú pomalý postup - tento mesiac obsadili banské mesto Vuhledar v Doneckej oblasti a blížia sa k Pokrovsku, bývalému logistickému centru. 

8:15 Rusi presmerovali asi 50-tisíc vojakov do Kurskej oblasti

Rusko presunulo do Kurskej oblasti asi 50-tisíc vojakov, čím oslabilo svoju pozíciu na bojisku na Ukrajine. Ako referuje web Ukrajinská pravda, pre verejnoprávnu televíziu Suspiľne to uviedol hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj.

Rusi podľa Syrského presunuli tieto sily z iných frontov, kde viedli útočné operácie. „Vieme, že asi 50-tisíc vojakov z iných oblastí bolo presunutých na front v Kurskej oblasti,“ vyhlásil Syrskyj.

Tiež zdôraznil, že tieto akcie Ruska viedli k oslabeniu ruských síl v iných oblastiach, predovšetkým na záporožskom, chersonskom a kramatorskom fronte. „To nám, samozrejme, uľahčilo vedenie obranných operácií,“ skonštatoval Syrskyj.

8:00 Pri útoku v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynuli štyria ľudia

Štyria ľudia vrátane 16-ročného dievčaťa zahynuli a ďalších desať osôb utrpelo zranenia v piatok pri ruskom raketovom útoku v Odeskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor Oleh Kiper. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Gubernátor v príspevku na sieti Telegram uviedol, že balistická raketa zasiahla dvojposchodovú budovu, kde podľa neho žili a pracovali civilisti. Ďalej dodal, že spod trosiek budovy bezpečnostné zložky zachránili štyroch ľudí, ďalší traja zahynuli na mieste.

Medzi obeťami ruského útoku je 43-ročná žena, 22-ročný muž a 16-ročné dievča. Ďalšia žena zomrela v nemocnici. Z desiatich zranených sú štyria vo vážnom stave, napísal na Telegrame Kiper. 

7:30 Zelenskyj sa stretol s talianskou premiérkou Meloniovou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok večer v Ríme stretol s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Stretnutie je súčasťou série Zelenského ciest po Európe, ktorými sa pred americkými prezidentskými voľbami snaží pre Ukrajinu získať ďalšiu podporu Západu, uvádza AFP, píše TASR.

Zelenskyj sa počas 48-hodinovej cesty vedúcej z Londýna do Paríža, Ríma a Berlína usiluje zabezpečiť ďalšiu finančnú a vojenskú podporu západných krajín. Dôvodom sú rastúce obavy zo zníženia objemu alebo úplného ukončenia podpory zo strany USA v prípade, že začiatkom novembra v amerických prezidentských voľbách zvíťazí republikánsky kandidát Donald Trump.

Zelenskyj sa vo štvrtok najskôr v Londýne stretol s novým generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem a britským premiérom Keirom Starmerom, neskôr sa presunul do Paríža na stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Po stretnutí poprel špekulácie, že na rozhovoroch s európskymi lídrami rokuje o podmienkach prímeria vo vojne s Ruskom. Označil to za dezinformácie šírené Moskvou.

V piatok ráno Zelenskyj navštívi Vatikán, kde ho prijme pápež František. Následne odletí do Nemecka a bude rokovať s kancelárom Olafom Scholzom a prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

SITA/AP Photo/Andrew Medichini

Správy z predchádzajúcieho dňa 10. 10. 2024:

19:15 Rusko zaútočilo za tri mesiace na ukrajinské prístavy viac ako 60-krát

Rusko za uplynulé tri mesiace zaútočilo na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru takmer 60-krát a tieto útoky zintenzívňuje. Celkovo pri nich zahynulo 79 civilistov. Vo štvrtok o tom podľa agentúry Reuters informoval podpredseda ukrajinskej vlády Olexij Kuleba, píše TASR.

„Cieľom týchto útokov je znížiť náš exportný potenciál. Ide o zámerný pokus vyvolať potravinovú krízu v tých častiach sveta, ktoré sú priamo závislé od ukrajinských dodávok obilia,“ vyhlásil Kuleba sociálnej sieti Telegram. Dodal, že cieľom ruských útokov sú najmä prístavy, civilné plavidlá a sklady obilia.

Kuleba upresnil, že ruské útoky poškodili 300 zariadení prístavnej infraštruktúry, 177 vozidiel a 22 civilných plavidiel. Obeťami útokov sú najmä zamestnanci prístavov, logistických spoločností a posádky lodí.

„Každý útok bol zdokumentovaný orgánmi činnými v trestnom konaní. A Rusko sa bude zodpovedať za každý zločin proti civilnému obyvateľstvu, ľudskosti a medzinárodnému právu,“ zdôraznil Kuleba. Poukázal na to, že dôsledky ruských útokov pocíti nielen Ukrajina, ale aj krajiny globálneho juhu, ktoré sú odberateľmi ukrajinského obilia.

19:10 Prezident Zelenskyj cestuje po Európe, propaguje spojencom „plán víťazstva“

Ukrajinský prezident vo štvrtok cestoval naprieč Európou, aby podporil „plán víťazstva“, o ktorom povedal, že „je zameraný na vytvorenie správnych podmienok na spravodlivé ukončenie vojny“ proti Rusku.

Podrobnejšie ho mal predstaviť v sobotu na nemeckej leteckej základni Ramstein, no stretnutie západných lídrov museli odložiť, pretože americký prezident Joe Biden pre hurikán Milton musí zostať v USA. Malo by sa tak udiať v náhradnom termíne.

Po Zelenského rozhovoroch v Londýne s britským premiérom Keirom Starmerom a generálnym tajomníkom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Markom Ruttem rýchlo nasledovalo ďalšie stretnutie v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý len predchádzajúci deň vyslal silný signál podpory Ukrajine návštevou ukrajinských vojakov, ktorí sa cvičia vo Francúzsku.

Viac sa dočítate v článku na tomto odkaze.

16:15 Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla ruské letisko na severe Kaukazu

Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že počas uplynulej noci zasiahla muničný sklad na letisku v ruskom Adygejsku na severe Kaukazu. Oblasť je vzdialená asi 450 kilometrov od frontovej línie na východe Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda sa stále snaží odhadnúť škody spôsobené požiarom, ktorý po útoku vypukol v sklade, uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa nemenovaného zdroja z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) sa na ruskom letisku Chanskaja nachádzalo v čase ukrajinského útoku 57 ruských bojových a výcvikových lietadiel a vrtuľníkov vrátane strojov typov Su-34, Su-35 a Mi-8.

Šéf regionálnej správy Adygejska Murat Kumpilov na sociálnej sieti Telegram informoval, že v dôsledku požiaru, ktorý vypukol po dronovom útoku, evakuovali obec Rodnikovyj. Podľa Kumpilova si však útok nevyžiadal nijaké obete.

15:25 Rusko tvrdí, že pri raketovom útoku zasiahlo dva systémy Patriot

Rusko vo štvrtok uviedlo, že pri raketovom útoku zasiahlo na Ukrajine dva systémy protivzdušnej obrany Patriot americkej výroby. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily zasiahli dva odpaľovacie stanovištia systémov Patriot, ako aj kontrolné stanovište a radarovú súpravu, ktoré sú ich súčasťou. Pri útoku boli podľa ministerstva zasiahnutí aj vojaci, ktorí sa na mieste nachádzali, a iné vojenské vybavenie.

Jedna batéria systému Patriot sa skladá z viacerých častí vrátane posádkou riadenej kontrolnej stanice, radarovej súpravy na detekciu prichádzajúcich hrozieb a odpaľovacích staníc.

11:00 Rusko tvrdí, že v noci zostrelilo 92 ukrajinských dronov

Rusko tvrdí, že v noci na štvrtok zostrelilo nad svojím územím dovedna 92 ukrajinských dronov; väčšinu z nich nad juhozápadom krajiny, informuje agentúra AFP.

Len nad Krasnodarským krajom, ktorý sa rozprestiera na zmienenom juhozápade Ruska a pri Čiernom mori, bolo podľa ruského ministerstva obrany zostrelených 47 dronov. Rezort ďalej uvádza, že 15 bezpilotných lietadiel zostrelili nad Azovským morom, 12 nad pohraničnou Kurskou oblasťou a zvyšok nad ďalšími regiónmi hraničiacimi alebo ležiacimi blízko hraníc s Ukrajinou. 

10:55 Počet obetí ruského útoku na prístav v Odese sa zvýšil na sedem

Počet obetí po stredajšom ruskom útoku na prístavnú infraštruktúru v juhoukrajinskom meste Odesa sa zvýšil na sedem. Zranených je desať osôb, uviedol vo štvrtok tamojší gubernátor Oleh Kiper. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Balistická raketa v stredu zasiahla civilnú kontajnerovú loď, ktorá sa plaví pod panamskou vlajkou. 

„Počet obetí včerajšieho raketového útoku bohužiaľ vzrástol na sedem,“ uviedol Kiper v príspevku na Telegrame a spresnil, že ráno v nemocnici na následky rozsiahlych zranení zomrel 46-ročný zamestnanec prístavu. 

10:00 Ruský útok si v Záporožskej oblasti vyžiadal štyroch zranených

Štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri ruskom leteckom útoku v Záporožskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov. V dôsledku útoku bolo v meste Záporožie zničených 29 budov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ukrajinská polícia uviedla, že na základe predbežných informácií ruské jednotky pri troch útokoch na Záporožie použili kĺzavé bomby. Mesto Záporožie na juhu Ukrajiny je v posledných týždňoch často terčom ruských útokov navádzanými bombami. 

9:00 Pri ruskom útoku na ukrajinský prístav Odesa zahynulo päť ľudí

Ruská balistická raketa v stredu večer zasiahla prístavnú infraštruktúru v juhoukrajinskom prístave Odesa. Pri útoku zahynulo päť osôb a deväť ďalších sa zranilo. Na sociálnej sieti Telegram o tom informoval gubernátor Odeskej oblasti Olexij Kuleba, píše TASR.

Kuleba útok označil ako „teroristický“. Všetky obete sú podľa neho Ukrajinci a päť zo zranených je vo vážnom stave.

„Ukrajina zostáva garantom potravinovej bezpečnosti. Preto je dôležité zastaviť teroristické praktiky - zbraňami, protivzdušnou obranou, diplomaciou, sankciami a trestami za každý vojnový zločin,“ vyhlásil Kuleba.

8:55 Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla základňu so skladom dronov na juhu Ruska

Ukrajinská armáda v stredu oznámila, že zasiahla vojenskú základňu v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska, na ktorej skladovali stovky útočných dronov typu Šáhid. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP, píše TASR.

Útok sa odohral neďaleko osady Okťabrskij severne od mesta Krasnodar a vykonali ho námorné sily spolu s Ukrajinskou spravodajskou službou (SBU), uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského generálneho štábu.

„Podľa dostupných informácií tam skladovali takmer 400 útočných dronov,“ napísal generálny štáb s tým, že išlo o priamy zásah cieľa, po ktorom pozorovali sekundárne explózie. Údaje nebolo možné nezávisle overiť.

Informácie z predchádzajúceho dňa 9. 10. 2024:

20:00 Zo Sumskej oblasti hraničiacej s Ruskom povinne evakuujú takmer 500 detí 

Takmer 500 detí z ukrajinskej Sumskej oblasti hraničiacej s Ruskom povinne evakuujú, pretože ich životy sú v ohrození. Prikázalo to ukrajinské Koordinačné veliteľstvo pre povinnú evakuáciu obyvateľstva, informuje web Ukrajinská pravda.

Povinná evakuácia sa týka 497 detí zo 101 obcí, uviedlo na komunikačnej platforme Telegram ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území.

17:20 Väčšina obyvateľov Ukrajiny verí vo víťazstvo vo vojne s Ruskom 

Väčšina obyvateľov Ukrajiny verí, že ich krajina môže zvíťaziť vo vojne proti ruskej agresii, ak jej Západ poskytne primeranú podporu. Takýto názor vyslovilo až 81 percent respondentov, ktorých vo svojom prieskume oslovil Kyjevský medzinárodný inštitút sociológie (KIIS). Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Názor, že Rusko je v porovnaní s Ukrajinou príliš silné napriek tomu, že Kyjev dostáva pomoc od Západu, má 14 percent Ukrajincov. Zvyšok oslovených nedokázal na otázku odpovedať. 

sita/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Viac vo víťazstvo Ukrajiny veria obyvatelia západnej časti krajiny (87 %) ako ľudia v jej východných regiónoch (67 %). Prieskum KIIS uskutočnil od 20. septembra do 3. októbra.

11:45 V časti ruskej Brianskej oblasti po explóziách vyhlásili mimoriadny stav 

Mimoriadny stav vyhlásili v stredu miestne úrady v časti západoruskej Brianskej oblasti po explóziách výbušného materiálu. Oznámila to ruská štátna tlačová agentúra TASS. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda v stredu zároveň v tejto súvislosti oznámila, že v noci útočila na sklad zbraní v Brianskej oblasti.

Arzenál podľa ozbrojených síl Ukrajiny obsahoval muníciu pre rakety a delostrelectvo vrátane toho, čo Moskve dodala Severná Kórea, ako aj riadené letecké bomby, cituje Reuters.

Brianská oblasť hraničí s Bieloruskou, Ukrajinou a ruskou Kurskou oblasťou, kde Moskva od začiatku augusta po prekvapivom prieniku bojuje proti ukrajinským jednotkám.

9:00 Ruský útok v Odeskej oblasti si vyžiadal päť zranených 

Päť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom dronovom útoku v Odeskej oblasti, oznámil v stredu tamojší gubernátor Oleh Kiper. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Kiper uviedol, že v dôsledku útoku vypukol v nedostavanej budove požiar, ktorý sa medzičasom podarilo uhasiť. Útok poškodil okná a fasádu deväťposchodového bytového domu a tiež okná na zdravotníckom zariadení.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na stredu zneškodnila 21 z 22 dronov vypálených z Ruska, oznámila armáda. Dodala, že Rusko pri útoku na Poltavskú oblasť použilo tri balistické rakety Iskander-M. Rakety boli podľa nej vypálené z ruskej Kurskej oblasti susediacej s Ukrajinou. Poltavský gubernátor Filip Pronin na Telegrame uviedol, že pri útoku bolo poškodené priemyselné zariadenie. Dodal, že podľa predbežných informácií nedošlo k obetiam na životoch. 

Dvadsaťjeden ruských bezpilotných lietadiel zostrelila protivzdušná obrana nad Odeskou, Vinnyckou a Kyjevskou oblasťou. Posledný dron sa otočil smerom na ruské územie, dodali ukrajinské sily. 

8:00 Ruský útok na Sumskú oblasť zabil dvoch civilistov 

Dvaja ukrajinskí civilisti zomreli pri utorkovom ruskom útoku riadenými bombami na obec Esman v Sumskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správu miestnej vojenskej administratívy.

Ruská armáda počas uplynulého dňa udrela 22-krát na osem obcí Sumskej oblasti, ktorá hraničí s tromi ruskými oblasťami, a to s Brianskou, Kurskou a Belgorodskou. 

Správy z predchádzajúceho dňa 8. 10. 2024:

19:30 Po ruských útokoch na Charkov hlásia dvoch mŕtvych a vyše 30 zranených

Najmenej dvoch mŕtvych a vyše 30 zranených si vyžiadali v utorok ruské útoky na ukrajinské mesto Charkov, oznámili miestni predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ruské sily zhodili v utorok poobede na druhé najväčšie ukrajinské mesto najmenej štyri navádzané bomby, uviedol oblastný gubernátor Oleh Synehubov. 

V dôsledku poobedňajšieho útoku zahynuli dvaja ľudia, starší muž a žena, ktorí boli v čase útoku na ulici. Zranenia utrpeli tiež najmenej traja ľudia, uviedol Synehubov. 

Ruské sily útočili na Charkov aj v utorok doobeda, pričom tento útok si vyžiadal 28 zranených vrátane 16-ročného chlapca, informoval gubernátor. Podľa Synehubova a starostu Charkova Ihora Terechova zasiahol útok civilné výrobné zariadenie v priemyselnej štvrti mesta. Miestne úrady v súčasnosti pracujú na tom, aby určili typ zbrane použitý pri útoku.

Charkov leží len približne 30 kilometrov od hraníc s Ruskom a od začiatku invázie je častým cieľom ruských útokov.

17:00 Len cez Mariupoľ Rusko vyviezlo viac ako 180-tisíc ton ukradnutého obilia

Len cez prístav okupovaného ukrajinského mesta Mariupoľ Rusko od začiatku tohto roka vyviezlo viac 180-tisíc ton ukradnutého obilia. Povedal to ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Dodal pritom, že Moskva okráda okupované územia Ukrajiny, aby odcudzenými peniazmi financovala agresiu. „Nepochybne, ruský ekonomický teror bude jednou z oblastí práce špeciálneho tribunálu pre zločiny ruskej agresie proti Ukrajine,“ vyhlásil premiér. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

16:30 Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšie dve dediny na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad ukrajinskými dedinami Zoryane a Zolota Nyva v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že ruské sily "oslobodili dediny" v Doneckej oblasti. Dediny sa nachádzajú južne od dopravného uzla Pokrovsk, ležiaceho na križovatke cesty, ktorá je kľúčová pre zásobovanie ukrajinských jednotiek a miest na celom východnom fronte a ktorá je dlhodobo cieľom ruskej armády. Rusko uviedlo, že obsadením týchto dedín pokračuje vo svojom postupe hlbšie do ukrajinskej obrany a zlepšilo tak svoju taktickú pozíciu.

V utorok pri ruskom útoku na mesto Cherson zahynula jedna osoba a zranenia utrpelo ďalších päť ľudí, uviedol na sociálnych sieťach gubernátor oblasti Olexandr Produkin. Pri útoku v Chersone sa zranilo 21 ľudí vrátane 16-ročného tínedžera. Podľa tamojšieho starostu Ihora Terechova útok spôsobil rozsiahly požiar. 

Rusko vo februári 2022 začalo vojenskú inváziu na susednú Ukrajinu a v súčasnosti podľa AFP okupuje 18 percent krajiny. Hoci ukrajinské ozbrojené sily 6. augusta vtrhli do ruskej Kurskej oblasti, Moskva naďalej získava v Doneckej oblasti nové pozície.

15:00 Francúzsko dodá Ukrajine stíhačky Mirage v prvom štvrťroku 2025

Francúzsko dodá Ukrajine sľúbené stíhačky Mirage v prvom štvrťroku 2025. Oznámil to v utorok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu, píše TASR podľa agentúry DPA.

Lecornu uviedol, že do stíhačiek sa momentálne inštaluje nová technika vrátane vybavenia na boj proti ruskému tzv. elektronickému rušeniu. Dodal, že vo Francúzsku bude pokračovať výcvik ukrajinských pilotov aj mechanikov zameraný na zvládnutie obsluhy týchto strojov. Dodanie stíhačiek na Ukrajinu prisľúbil začiatkom júna francúzsky prezident Emmanuel Macron. 

Stíhačky Mirage 2000-5 sú určené predovšetkým na protivzdušnú obranu, pričom môžu niesť francúzsko-britské strely s plochou dráhou letu Storm Shadow/SCALP, ktoré už Ukrajina od svojich západných spojencov dostala. 

Francúzske vzdušné sily chcú Mirage zo svojho arzenálu do roku 2030 vyradiť a nahradiť ich modernými stíhačkami Rafale. Momentálne disponujú 40 kusmi Mirage 2000-5. Tento typ bojového lietadla už bol exportovaný aj do iných krajín, dodáva DPA.

14:20 Na okupovanom Kryme už druhý deň horí sklad ropy

Na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym už druhý deň horí sklad ropy. Ukrajinský generálny štáb v pondelok uviedol, že sklad v meste Feodosija zasiahla ukrajinská armáda dronmi. Šéf ruskej okupačnej správy Igor Tkačenko v utorok na komunikačnej platforme Telegram konštatoval, že hasiči pokračujú v boji proti požiaru. Z okolia podľa neho do dočasných ubytovacích centier evakuovali 1 047 ľudí.Informuje o tom web Ukrajinská pravda. 

Russian Astra Telegram channel

9:40 Ukrajina v noci zneškodnila 18 z 19 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zneškodnila 18 z 19 ruských bezpilotných lietadiel nad viacerými oblasťami krajiny, uviedla armáda. Posledný dron sa vrátil späť na územie Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ruská raketa v pondelok zasiahla v prístave v meste Odesa na juhu Ukrajiny aj civilnú loď plaviacu sa pod vlajkou Palau. Pri útoku zahynul 60-ročný ukrajinský občan a päť členov posádky utrpelo zranenia. 

8:00 Ruské sily údajne vstúpili na predmestie Torecka v Doneckej oblasti

Ruské sily vstúpili na predmestie východoukrajinského frontového mesta Toreck. V pondelok neskoro večer to uviedla predstaviteľka ukrajinskej armády. Oznámenie prichádza necelý týždeň po páde mesta Vuhledar, ktoré bolo jednou z bášt ukrajinskej obrany na Donbase. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

„Situácia je nestabilná, boje prebiehajú doslova pri každom vstupe (do mesta),“ uviedla pre ukrajinský rozhlas Anastasia Bobovniková, hovorkyňa operačno-taktickej skupiny Luhansk. „Rusi vstúpili na východný okraj mesta,“ dodala.

Ruskí vojenskí blogeri vrátane skupiny vojenských analytikov, ktorí viedli známy kanál Rybar Telegram, uviedli, že ruské jednotky pokračujú v postupe smerom k centru mesta.

Toreck je už 10 rokov frontovým mestom, keďže sa nachádza v blízkosti území, ktoré v roku 2014 obsadili Ruskom podporovaní separatisti. Odvtedy sa stalo dôležitou súčasťou ukrajinských obranných línií. Rusko postupuje smerom k Torecku od augusta a dobýva dedinu za dedinou. Ruskej pechote v jej postupe významne pomáhajú mimoriadne ničivé navádzané bomby, pripomína Reuters.

Pre Moskvu by obsadenie mesta, ktoré bolo do roku 2016 známe pod sovietskym názvom Dzeržinsk, podľa Felixa Dzeržinského, zakladateľa sovietskej tajnej polície, znamenalo priblíženie sa k cieľu prezidenta Vladimira Putina ovládnuť celý Donbas.

Podľa ukrajinských vojenských analytikov by pád Torecka umožnil Moskve zablokovať kľúčové logistické trasy spájajúce operačné tylo kyjevských síl v oblasti s bojovou zónou vrátane hlavnej cesty medzi mestami Pokrovsk a Kosťantynivka.

7:50 Juhokórejský minister obrany: KĽDR môže nasadiť vojenské jednotky na Ukrajinu

Severná Kórea (KĽDR) v budúcnosti môže vyslať príslušníkov svojich pravidelných ozbrojených síl na Ukrajinu, aby v bojoch podporili Rusko. V utorok to uviedol juhokórejský minister obrany Kim Jong-hjun. Pchjongjang a Moskva prehlbujú vojenskú spoluprácu od začiatku celoplošnej invázie na Ukrajinu. TASR informuje podľa agentúry Jonhap. 

Úvaha juhokórejského ministra prichádza v čase, keď KĽDR posilňuje vzťahy s Ruskom, čo zdôrazňuje bilaterálna dohoda, ktorá zahŕňa aj doložku o vzájomnej obrane. Dohodu podpísali lídri oboch krajín Kim Čong-un a Vladimir Putin na júnovom stretnutí.        

„Rusko a Severná Kórea podpísali vzájomnú zmluvu podobnú vojenskému spojenectvu, možnosť takéhoto nasadenia je preto veľmi pravdepodobná,“ povedal juhokórejský minister obrany poslancom počas výstupu v parlamente.

V tejto súvislosti Kim uviedol, že nedávna správa o úmrtí severokórejských vojakov na Ruskom okupovanom území neďaleko východoukrajinského mesta Doneck je pravdepodobne tiež pravdivá.

Jonhap pripomína, že minulý týždeň denník Kyiv Post s odvolaním sa na spravodajské zdroje informoval, že pri ukrajinskom raketovom útoku vo štvrtok zahynulo šesť severokórejských dôstojníkov a traja ďalší sa zranili.

7:40 Moskva stratila ďalších viac ako 1 300 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 340 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 662 970, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o sedem tankov, 30 obrnených bojových vozidiel pechoty a 47 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 940 tankov, 17 740 obrnených bojových vozidiel pechoty a 19 203 delostreleckých systémov. 

Správy z predchádzajúceho dňa 7. 10. 2024:

20:45 Putin oslávil 72. narodeniny, v obsadenom ukrajinskom meste Vuhledar však na ruskú armádu počkalo len zhruba sto ľudí

Ruský prezident Vladimir Putin mal v pondelok narodeniny. Krátko pred 72. narodeninami ruský vodca dostal darček v podobe obsadenia ukrajinského mesta Vuhledar v Doneckej oblasti. Išlo však o dobytie opusteného mesta. V meste, ktoré pred otvorenou vojnou Moskvy proti Ukrajine malo približne 14-tisíc obyvateľov, počkalo na ruskú armádu len zhruba 100 civilistov.

V deň Putinových narodenín britské vojenské spravodajstvo na mikroblogovacej sieti X uviedlo, že priemerné denné straty ruskej armády na Ukrajine v septembri stúpli na nový rekord 1 271 zabitých a zranených. Doterajší rekord, pokiaľ ide o straty ruských síl, bol v máji tohto roka, keď denne v priemere zomrelo alebo utrpelo zranenia 1 262 ruských vojakov. 

sita/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Podľa prieskumov, ktoré v septembri uskutočnili startupy ExtremeScan a Chronicles, 49 % Rusov podporuje okamžité stiahnutie jednotiek z Ukrajiny a mierové rozhovory s Kyjevom. To je nárast o takmer 10 % v porovnaní s tromi predchádzajúcimi prieskumami, ktoré sa konali od februára minulého roka.

Na otázku o ukrajinskej operácii v ruskej Kurskej oblasti respondenti uviedli, že je pre nich dôležitejšie, aby ukrajinské jednotky odišli z Ruska (53 %), ako zabratie území na východe Ukrajiny. Ďalšie územné zisky Rusov na Ukrajine podporuje len 15 % ruského obyvateľstva a len 29 % Rusov uviedlo, že by podporili novú vlnu ruskej mobilizácie.

17:25 Ukrajinská rozviedka tvrdí, že zničila ruskú mínolovku 

Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) v pondelok oznámila, že sa jej podarilo poškodiť mínolovku ruskej Baltskej flotily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„V dôsledku úspešnej operácie HUR bola vyradené mínolovka ruskej Baltskej flotily Alexandr Obuchov,“ uviedla HUR na sociálnej sieti Telegram. Nespresnila dátum tejto operácie, ale priblížila, že bol poškodený lodný motor a v súčasnosti preto na plavidle prebiehajú opravy.

„Obuchov je už druhá loď Baltskej flotily Ruskej federácie, ktorá bola zneškodnená za posledných šesť mesiacov,“ uviedla HUR. Pripomenula, že v apríli tohto roka vyradila z prevádzky pri inej operácii ruskú korvetu Serpuchov v prístave Baltijsk.

Rusko sa k tvrdeniam Ukrajiny bezprostredne nevyjadrilo. Ruské ministerstvo obrany však v pondelok oznámilo, že jeho sily dobyli ukrajinskú obec Hrodivka v Doneckej oblasti. Obec leží východne od mesta Pokrovsk, ktoré je dôležitým logistickým centrom ukrajinskej armády v Doneckej oblasti. 

15:00 Ukrajinci zasiahli ropný terminál na okupovanom Kryme 

Ukrajinská armáda v noci na pondelok zasiahla ruský námorný ropný terminál v meste Feodosija na okupovanom Kryme. Uviedol to ukrajinský generálny štáb, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

„V blízkosti zariadenia vznikol požiar. Následky úderu sa zisťujú,“ konštatoval štáb. Generálny štáb dodal, že terminál Feodosija je najväčší na Kryme z hľadiska objemu prekládky ropných produktov, ktoré sa využívajú na zásobovanie potrieb ruskej armády.

13:00 Ruský útok na mesto Sumy zranil štyroch civilistov 

Štyria ukrajinskí civilisti vrátane jedného dieťaťa utrpeli zranenia, keď ruské jednotky v nedeľu večer podnikli útok dronmi na obytnú štvrť v meste Sumy. Uviedla to štátna záchranárska služba na komunikačnej platforme Telegram, referuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Útok spôsobil značné škody na jednoposchodovej obytnej budove, pričom vypukol požiar, ktorý však rýchlo uhasili. „Poškodených je deväť rodinných domov, dve garáže a tri autá,“ dodala záchranárska služba.

9:00 Rusko tvrdí, že v noci zneškodnilo 21 ukrajinských dronov 

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že protivzdušná obrana krajiny zničila počas noci celkovo 21 ukrajinských dronov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. 

Protivzdušná obrana zostrelila 12 dronov nad anektovaným polostrovom Krym, šesť nad Kurskou oblasťou a po jednom drone zničila nad Belgorodskou, Brianskou a Voronežskou oblasťou. Ministerstvo o tom informovalo prostredníctvom sociálnej siete Telegram. 

Na Kryme zároveň v noci došlo k požiaru skladu ropy. Požiar vypukol v meste Feodosija, pričom podľa miestnej ruskom dosadenej správy k obetiam na životoch údajne nedošlo. Dočasne bola v meste obmedzená doprava. Podľa spravodajského kanála Baza Telegram došlo k požiaru niekoľkých palivových nádrží. Mestom sa podľa svedectiev obyvateľov ozývali silné výbuchy.

Z dôvodu požiaru v meste Feodosija následne vyhlásili stav technickej núdze, cituje Reuters. 

Prvotne nebolo známe, či požiar skladu ropy spôsobili ukrajinské drony. Neskôr sa k útoku prihlásila ukrajinská armáda, podľa ktorej terminál z veľkej časti slúži ruským jednotkám. 

8:30 Holanďania Kyjevu dodali prvé stíhačky F-16 

Na Ukrajinu dorazili prvé stíhačky F-16 z Holandska. Potvrdil to na mikroblogovacej sieti X holandský minister obrany Ruben Brekelmans po svojej návšteve Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

Brekelmans zároveň oznámil, že jeho krajina bude investovať do spoločnej iniciatívy v oblasti výroby dronov. „Vďaka 400 miliónom eur poskytneme pokročilé bezpilotné lietadlá na prieskum, obranu a útok. Takmer polovica z nich bude vyvinutá v Holandsku,“ konštatoval Brekelmans.

8:00 Moskva za jeden deň stratila viac ako tisíc vojakov 

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 160 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 661 630, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 14 tankov, 31 obrnených bojových vozidiel pechoty, 64 delostreleckých systémov a sedem raketometov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 933 tankov, 17 710 obrnených bojových vozidiel pechoty, 19 156 delostreleckých systémov a 1 223 raketometov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite