Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 139. týždeň vojny (14. 10. – 20. 10. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 139. týždeň vojny (14. 10. – 20. 10. 2024) sita/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Informácie z predchádzajúceho dňa 20. 10. 2024:

18:40 Infraštruktúru vojenského letiska Lipeck zachvátil požiar 

Vojenskú leteckú základňu Lipeck v Rusku zasiahli v noci na nedeľu ukrajinské drony. Útok spôsobil požiar tamojšej infraštruktúry. Ako informuje web Ukrajinská pravda, oznámil to ukrajinský generálny štáb na Facebooku.

Údery smerovali na sklady munície, palív a mazív. Letisko je známe tým, že sú na ňom lietadlá Su-34, Su-35 a MiG-3.

V noci na nedeľu ukrajinské drony zaútočili aj na muničný závod Sverdlov ruskom v meste Dzeržinsk v Nižnonovgorodskej oblasti. Ide o závod, ktorý pre ruskú armádu produkuje výbušniny, delostreleckú muníciu, letecké bomby vrátane riadených leteckých bômb, hlavice pre protitankové riadené strely a hlavice pre raketové systémy protivzdušnej obrany.

15:00 Drony zasiahli ruský muničný závod takmer tisíc kilometrov od hraníc 

Muničný závod Sverdlov ruskom v meste Dzeržinsk sa v noci na nedeľu stal terčom útoku ukrajinských dronov. Závod leží v Nižnonovgorodskej oblasti 900 kilometrov od hraníc Ukrajiny. Pre web Ukrajinská pravda to povedal zdroj zo špeciálnych služieb krajiny.

Ide o závod, ktorý pre ruskú armádu produkuje výbušniny, delostreleckú muníciu, letecké bomby vrátane riadených leteckých bômb, hlavice pre protitankové riadené strely a hlavice pre raketové systémy protivzdušnej obrany.

14:00 Rusi doteraz popravili viac ako sto zajatých Ukrajincov

Ruskí vojaci podľa ukrajinského ombudsmana Dmytra Lubinca od začiatku vojny popravili najmenej 102 zajatých Ukrajincov. Tento počet vyplýva z údajov ukrajinskej generálnej prokuratúry, ale podľa ombudsmana je realita pravdepodobne podstatne horšia. Ruské vojnové zločiny totiž nie je ľahké dokumentovať bez dôkazov, ako sú napríklad videozáznamy z popráv. Informuje o tom web Kyiv Independent. 

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.sita/AP Photo/Evgeniy MaloletkaUkrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.

Podľa Dmytra Lubinca je hlavným motívom popráv to, že ruská armáda robí všetko možné pre vytvorenie atmosféry, v ktorej sa ruskí vojaci nechcú vzdávať Ukrajincom. Okrem toho Rusi podľa ombudsmana zajatcov zabíjajú preto, aby demonštrovali svoje opovrhovanie medzinárodným právom. „Chcú ukázať, že za to nebudú (medzinárodným spoločenstvom) potrestaní," dodal.

9:00 Moskva stratila ďalších viac ako 1 300 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 340 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 678 520, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 12 tankov, 39 obrnených bojových vozidiel pechoty a 17 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 9 047 tankov, 18 111 obrnených bojových vozidiel pechoty a 19 565 delostreleckých systémov. 

Správy z predchádzajúceho dňa 19. 10. 2024:

14:45 Na závod v Briansku vyrábajúci mikroelektroniku pre armádu zaútočili drony 

Terčom útoku dronmi sa stal závod Kremnyj EL v ruskom meste Briansk. Ide o závod slúžiaci ruskému zbrojárskemu komplexu. Najnovší útok dronmi na túto továreň je už najmenej štvrtý. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje ruský telegramový kanál Astra a rozhlasovú stanicu Slobodná Európa. 

Kanál Astra uviedol, že Kremniy EL je jedným z najväčších výrobcov mikroelektroniky v Rusku, pričom podľa údajov za rok 2017 vtedy až 94 percent produkcie továrne smerovalo pre potreby ruského ministerstva obrany.  

14:30 Barrot: Ruské víťazstvo na Ukrajine by prinieslo chaos do medzinárodného systému 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v sobotu v Kyjeve varoval, že porážka Ukrajiny  na bojisku by zasiala chaos do systému medzinárodných vzťahov. TASR informuje podľa agentúry AFP. 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot. sita/AP Photo/Alex BabenkoFrancúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot.

„Ruské víťazstvo by posvätilo právo najsilnejších a urýchlilo by medzinárodný poriadok smerom k chaosu,“ povedal Barrot po boku ukrajinského kolegu Andrija Sybihu. Barrotova návšteva v Kyjeve podčiarkuje neochvejnú podporu Paríža Ukrajine. Tento týždeň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil plán víťazstva na porážku Ruska a vyzval na posilnenú západnú podporu. Viac sa dočítate na tomto odkaze

10:00 Moskva stratila ďalších takmer 1 400 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 380 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 677 180, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o osem tankov, 19 obrnených bojových vozidiel pechoty a 15 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 9 035 tankov, 18 072 obrnených bojových vozidiel pechoty a 19 548 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 18. 10. 2024:

16:35 Kyjev oznámil, že Rusko mu vydalo 501 tiel padlých ukrajinských vojakov

V rámci repatriácie bolo v piatok Ukrajine vydaných 501 tiel ukrajinských vojakov padlých v bojoch s ruskou armádou, a to najmä v oblastiach na Ruskom okupovanom východe Ukrajiny. Jedno z tiel previezli na Ukrajinu z márnice priamo v Rusku. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Ukrajinské médiá spresnili, že ukrajinská armáda prevezie telesné pozostatky do rôznych štátnych inštitúcií, kde forenzní experti potvrdia, prípadne zistia totožnosť padlých. Po identifikácii budú telá odovzdané rodinám padlých na pochovanie.

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ o výmene tiel mŕtvych vojakov neinformovalo.

11:50 Ukrajina evakuuje tisíce ľudí z Kupianska

Ukrajina v piatok oznámila, že evakuuje tisíce ľudí z mesta Kupiansk. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Kupiansk v Charkovskej oblasti je dôležitým železničným uzlom na rieke Oskil. V uplynulých mesiacoch mesto ruské jednotky intenzívne ostreľovali a priblížili sa k nemu na vzdialenosť niekoľkých kilometrov.  

SITA/AP Photo/Andrii Marienko

Tamojší gubernátor Oleh Synehubov v utorok varoval, že v dôsledku neustáleho ostreľovania úrady už nie sú schopné obyvateľom zaručiť dodávky elektriny a vody a nariadil im, aby odišli. 

„Celkovo je potrebné evakuovať približne 10 000 ľudí. Tempo evakuácie sa zvyšuje každým dňom,“ povedal Synehubov vo videu na platforme Telegram zverejnenom v piatok. 

9:25 Kanada poskytne Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 43 miliónov eur

Kanada plánuje poskytnúť Ukrajine balík vojenskej pomoci v hodnote 64,8 miliónov kanadských dolárov (43 miliónov eur). Obsahovať bude ručné zbrane, muníciu a ochranný výstroj, oznámil v piatok kanadský minister obrany Bill Blair. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Balík zahŕňa aj alokovanie finančných prostriedkov pre výcvik ukrajinských vojakov. Ide o súčasť vojenskej pomoci za 500 miliónov kanadských dolárov (333 miliónov eur) vyčlenených kanadským premiérom Justinom Trudeauom pre Ukrajinu ešte v júli.

„Dnes oznámená vojenská asistencia poskytuje Ukrajine dôležité zdroje potrebné na obranu pred ruskou agresiou. Kanada bude aj naďalej robiť všetko, čo je potrebné, aby jej pomohla dosiahnuť víťazstvo,“ uviedol šéf kanadskej diplomacie.

09:00 Rusko v noci vypustilo 135 dronov na Ukrajinu, 80 z nich zničila

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 80 zo 135 dronov, ktoré v noci na piatok vypustilo Rusko, oznámila ukrajinská armáda. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Vojenská správa Kyjeva podľa stanice BBC v piatok ráno uviedla, že ruské sily uskutočnili "jeden z najmasovejších útokov bezpilotných lietadiel na civilné obyvateľstvo a infraštruktúru Ukrajiny". Všetky drony smerujúce na Kyjev boli zneškodnené.

Vo vyhlásení ukrajinského letectva sa uvádza, že 44 bezpilotných lietadiel sa stratilo - pravdepodobne spadli na ukrajinské územie po použití aktívnych prostriedkov elektronického boja.

Dva ďalšie drony vypustené Ruskom odleteli podľa ukrajinskej armády do Bieloruska a zvyšných desať dronov sa pred 08.00 h SELČ stále nachádzalo vo vzdušnom priestore strednej časti Ukrajiny.

8:00 Švajčiarsko: Pomoc s odmínovaním Ukrajiny prisľúbilo v Lausanne vyše 40 krajín

Vyše 40 krajín podporilo tzv. lausannskú výzvu a zaviazalo sa ku konkrétnym krokom zameraným na tzv. humanitárne odmínovanie Ukrajiny. Oznámili to vo štvrtok organizátori medzinárodnej konferencie o likvidácii pechotných mín (UMAC2024) vo švajčiarskom meste Lausanne, píše TASR podľa agentúry AFP. 

„Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete,“ povedal účastníkom počas prvého dňa konferencie ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Priblížil, že od začiatku ruskej invázie z februára 2022 pokrývajú míny či nevybuchnuté bomby „približne štvrtinu“ územia Ukrajiny.

Ukrajinský premiér Šmyhaľ so švajčiarskou prezidentkou Amherdovou a a bývalým švajčiarskym prezidentom Cassisom, 17. 10. 2024SITA/Ukrajinský premiér Šmyhaľ so švajčiarskou prezidentkou Amherdovou a a bývalým švajčiarskym prezidentom Cassisom, 17. 10. 2024

Ide tak podľa jeho slov o problém obrovského rozsahu. „Hovoríme o (zamínovanej) oblasti s rozlohou približne 140 000 kilometrov štvorcových, čo je takmer trojnásobok rozlohy Švajčiarska,“ uviedol. Dodal, že podľa odborníkov by „mohlo prísť o život až 9000 civilistov“, ak sa míny nezačnú likvidovať. 

Švajčiarsko ako organizátor dvojdňovej konferencie UMAC2024 oznámilo, že zástupcovia jednotlivých krajín vo štvrtok v Lausanne prisľúbili, že pomôžu zabezpečiť „rýchlu a bezpečnú obnovu poľnohospodárskych oblastí“ na Ukrajine. 

Svetová banka už teraz odhaduje, že odmínovanie Ukrajiny vyjde na približne 34,2 miliárd eur, pričom táto suma podľa Šmyhala „pravdepodobne ešte porastie“. 

Správy z predchádzajúceho dňa 17. 10. 2024

21:00 Zelenskyj dúfa, že presvedčí nemeckého kancelára na dodávky rakiet dlhého doletu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dúfa, že sa mu podarí presvedčiť nemeckého kancelára Olafa Scholza o nutnosti poskytnúť Ukrajine rakety dlhého doletu Taurus a podporiť pozvanie Ukrajiny do NATO. Ukrajinský líder sa takto vyjadril na tlačovej konferencií v Bruseli po tom, ako sa zúčastnil na zasadnutí Európskej rady. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Zelenskyj konštatoval, že vďaka nasadeniu prostriedkov dlhého doletu ukrajinskej výroby spolu s britsko-francúzskymi raketami Storm Shadow/SCALP ukrajinská armáda potopila 23 ruských plavidiel pri okupovanom Kryme.

V súvislosti s postojom nemeckého kancelára k pozvaniu Ukrajiny do NATO Zelenskyj poznamenal: „Nikdy nepovedal nie, ale nikdy nepovedal ani áno. Budeme na tom pracovať.“

18:30 Francúzsko poskytne Ukrajine novo vyvinuté kamikadze drony

Francúzska armáda úspešne dokončila skúšky nového kamikadze dronu, ktorý vyvinula nemecko-francúzska zbrojárska firma KNDS v spolupráci s výrobcom bezpilotných lietadiel Delair. Francúzsko si objednalo 2000 kusov, pričom 100 z nich dostane v najbližších týždňoch Ukrajina. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na článok regionálneho denníka La Voix du Nord.

Dron je výsledkom projektu COLIBRI, ktorý bol spustený v roku 2022. Podľa KNDS má prevádzkovú dobu 45 minút a dokáže pozorovať, identifikovať a neutralizovať statické alebo pohyblivé ciele v okruhu piatich kilometrov. 

Môže lietať vo dne i v noci a je schopný zničiť pechotné ciele alebo obrnené vozidlá. Jednotková cena nebola špecifikovaná, ale vo výzve na predkladanie ponúk z roku 2022 sa písalo o „nízkonákladovom systéme“.

Zariadenie bolo vyvinuté na základe civilného dronu UX11 z produkcie od Delairu s rozpätím krídel 1,1 metra a hmotnosťou okolo 1,5 kilogramu, ktorý dokáže operovať vo výške dvoch kilometrov a dosahuje maximálnu rýchlosť 60 kilometrov za hodinu.

Nový kamikadze dron bude dôležitým doplnkom k húfnici Caesar, ktorú Francúzsko dodáva Ukrajine. Ukrajinské ozbrojené sily doteraz dostali 49 húfnic Caesar, z ktorých najmenej päť bolo zničených a tri poškodené, uvádza spravodajský portál Oryx. Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu v januári oznámil, že v tomto roku sa pre Ukrajinu vyrobí ďalších 78 húfnic, píše TASR.

14:00 Ukrajinci zasahujú ruské ciele na Kryme, najnovšie udreli na námorný ropný terminál

Ukrajina postupne pokračuje v narúšaní ruských vojenských kapacít na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym. V najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine to na platforme X uviedlo britské obranné spravodajstvo.

Spravodajské služby Spojeného kráľovstva zaznamenali, že Ukrajinci 7. októbra zaútočili na námorný ropný terminál v meste Feodosija na Kryme. „Ukrajinské útoky pokračujú v postupnej degradácii ruských vojenských schopností na Krymskom polostrove,“ poznamenala britská spravodajská služba.

Briti poukázali na skutočnosť, že v tomto roku zasiahli ukrajinské sily na Kryme aj ruské systémy protivzdušnej obrany, letiská, veliteľské centrá, námorné zariadenia, logistické zariadenia a prechod cez Kerčský prieliv.

V septembri britská spravodajská služba napísala, že Rusko stavia okolo Krymského mosta bariéru a nasadzuje sily protivzdušnej obrany a množstvo ďalších prostriedkov v nádeji, že ho ochráni pred ďalšími ukrajinskými útokmi.

9:00 V noci útočilo 56 ruských dronov, väčšinu z nich zneškodnili

Ukrajinské sily vo štvrtok zostrelili 22 z 56 ruských dronov. Väčšinu ostatných zneškodnili prostriedkami elektronického boja. Ruské útoky cielili najmä na energetickú infraštruktúru v juhoukrajinskej Mykolajivskej oblasti. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ďalších 27 ruských dronov pravdepodobne spadlo na ukrajinské územie v dôsledku nasadenia prostriedkov elektronického boja. Dva drony opustili ukrajinské územie a preleteli do Bieloruska. Letectvo zaznamenalo aj päť zásahov na infraštruktúru v blízkosti frontovej línie na východe krajiny.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim na sociálnej sieti Telegram uviedol, že pri útoku v oblasti sa nikto nezranil a niekoľkým odberateľom prerušili dodávku elektrickej energie.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko upozornil, že trosky jedného dronu spadli na pozemok škôlky v hlavnom meste. Úrady v Kyjeve a okolitých oblastiach nehlásili po útoku žiadne škody na kritickej infraštruktúre ani obete.

Regionálni predstavitelia v severovýchodnej Sumskej oblasti uviedli, že útok dronu spôsobil požiar administratívnej budovy a poškodil dve autá.

Reuters pripomína, že ruské sily pred začiatkom zimy začali opätovne napádať kritickú infraštruktúru v ukrajinských mestách, čo ukrajinskú vládu podnietilo zintenzívniť žiadosti o dodatočnú protivzdušnú obranu od svojich západných spojencov.

7:45 Austrália daruje Ukrajine 49 tankov M1A1 Abrams

Austrália daruje Ukrajine starnúcu flotilu 49 tankov M1A1 Abrams americkej výroby, uviedlo vo štvrtok austrálske ministerstvo obrany. Tanky mali byť vyradené z prevádzky začiatkom budúceho roka. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Viac ako 60 ton vážiace tanky Austrália vyšle na pomoc vojnovému úsiliu Ukrajiny, ktorá sa viac ako dva a pol roka bráni ruskej agresii a pripravuje sa na ďalšiu vojnovú zimu. Niektoré tanky si vyžadujú menšie opravy, iné zas možno využiť na náhradné diely. 

„Stojíme bok po boku s Ukrajinou v jej boji proti nezákonnej ruskej invázii, “uviedol austrálsky minister obranného priemyslu Pat Conroy vo svojom vyhlásení, v ktorom oznámil darovanie tankov Ukrajine. 

„Som nesmierne vďačný za odvážne rozhodnutie Austrálie, poskytnúť 49 tankov M1A Abrams pre našu obranu proti ruskej agresii,“ napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sieti X. „Austrália zostáva naším spoľahlivým partnerom v bránení slobody, demokracie, ľudského života a svetovej bezpečnosti,“ dodal Zelenskyj. 

Tank M1A1 AbramsSITA/Courtland Wells/The Vicksburg Post via APTank M1A1 Abrams

Ukrajina niekoľkokrát požiadala Austráliu o darovanie starého vojenského vybavenia, pripomína AFP. Napriek tomu však Austrália v tomto roku vyradila svoje vrtuľníky MRH-90 Taipan, namiesto toho, aby ich poslala na Ukrajinu. Conroy v súvislosti s týmto rozhodnutím uviedol, že stroje neboli v dobrom stave. 

Austrálsky obranný analytik Michael Shoebridge povedal, že Canberra musí zintenzívniť darcovstvo vojenského vybavenia a oznámenie o dodávke tankov označil za dobrú správu.

Správy z predchádzajúceho dňa 16. 10. 2024:

20:20 Biden prisľúbil Zelenskému vojenskú pomoc za takmer pol miliardy dolárov

Americký prezident Joe Biden v stredajšom telefonickom rozhovore prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 425 miliónov dolárov. Oznámil to Biely dom, píše TASR.

V balíku pomoci budú najmä prostriedky protivzdušnej obrany (PVO), munícia vzduch-zem, obrnené vozidlá a munícia. 

Viac sa dočítate tu.

17:15 V Charkovskej oblasti Ukrajinci zničili takmer celý ruský pluk

Ukrajinská vojenská rozviedka oznámila, že jej jednotky oslobodili 400 hektárov lesa v Charkovskej oblasti, pričom zabili množstvo ruských vojakov. Operácia sa uskutočnila severne od obce Lypci, ktorá sa nachádza desať kilometrov južne od ruských hraníc. Kedy operáciu uskutočnili, rozviedla neviedla. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinskí vojaci podľa vojenskej rozviedky dobyli ruský obranný priestor a zničili takmer celý ruský 7. samostatný motostrelecký pluk, v rámci neho tri motostrelecké prápory, útočnú čatu a prieskumnú jednotku. Do zajatia tiež vzali množstvo ruských vojakov. „Úspešná misia vytvára podmienky pre ďalšie vyhnanie ruských okupantov zo severnej časti Charkovskej oblasti," dodala rozviedka.

12:15 Zelenskyj predstavil svoj víťazný plán

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil v stredu svoj dlho očakávaný tzv. víťazný plán, ktorého cieľom je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom. Jedným z bodov plánu je pozvánka do NATO, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

„Víťazný plán Ukrajiny je plánom posilnenia našej krajiny a našich pozícií. Aby sme boli dostatočne silní na ukončenie vojny,“ povedal Zelenskyj v ukrajinskom parlamente. Rusko si podľa neho neželá spravodlivý mier, Kyjev preto musí zmeniť celkové podmienky, na čo však potrebuje jednotu Ukrajincov i zahraničných partnerov.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

9:50 Rusi v noci zaútočili 136 dronmi a dvomi raketami

Rusko v noci na stredu proti Ukrajine zaútočilo 136 dronmi a dvomi raketami. Raketou S-300/400 zaútočili na Doneckú oblasť a strelou Ch-59 na Černihivskú oblasť. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinské vzdušné sily na komunikačnej platforme Telegram uviedli, že 51 ruských dronov zničili, zhruba 60 dronov zmizlo z radarov vďaka zásahu prostriedkov elektronického boja, dva sa vrátili do Ruska a 20 je stále vo vzdušnom priestore Ukrajiny a ukrajinská armáda sa ich snaží zničiť.

8:50 Ukrajina nariadila obyvateľom mesta Kupiansk evakuáciu

Ukrajinské úrady nariadili v utorok evakuáciu mesta Kupiansk a troch ďalších lokalít v Charkovskej oblasti z dôvodu postupujúcich ruských síl, ako aj problémov súvisiacich s blížiacou sa zimou. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry Reuters.

Okrem Kupianska, dôležitého železničného uzla na rieke Oskil, sa evakuácia týka napríklad aj obce Borova, ktorá leží južnejšie v tejto oblasti, a to neďaleko taktiež logisticky významného mesta mesta Izium. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov povedal, že evakuácia z týchto miest je povinná s tým, že najhoršia je aktuálne situácia práve v zmienenom Kupiansku. 

„Na východnom brehu rieky Oskil, ktorá rozdeľuje toto mesto, už nemôžeme zaručiť obnovenie dodávok elektriny, kúrenia či vody z dôvodu neustáleho ostreľovania,“ povedal v štátnej televízii s tým, že tímy opravárov sa tam okamžite dostávajú pod ruskú paľbu. Dodal, že v oblastnej metropole Charkov boli zriadené evakuačné centrá. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 15. 10. 2024:

21:00 Ukrajina pripravuje energetickú sieť na ďalšiu vojnovú zimu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol so zástupcami rôznych ministerstiev a dodávateľmi energií, s ktorými diskutoval o opatreniach na ochranu infraštruktúry v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na tretiu vojnovú zimu a ďalšie útoky ruských síl na svoju energetickú sieť. Uviedla to agentúra DPA.

„Diskusia sa týkala všetkých úrovní ochrany energetickej infraštruktúry, vrátane technických aspektov, ako aj elektronického boja a protilietadlovej obrany“, informoval Zelenskyj na platforme Telegram.

Avizoval, že do ochrany infraštruktúry sa zapojí aj letectvo. „Bolo prijaté aj rozhodnutie posilniť protivzdušnú obranu v pohraničných a frontových regiónoch,“ konkretizoval Zelenskyj.

Ministerstvo vnútra predstavilo plán opatrení na rýchlu nápravu škôd. Pokračujú tiež práce na vytvorení decentralizovanej siete kogeneračných zariadení vyrábajúcich elektrickú energiu a teplo v jednej prevádzke.

Počas uplynulých dvoch vojnových zím ruská armáda pri opakovaných útokoch vážne poškodila ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Kyjev dostal masívnu pomoc zo zahraničia na obnovu energetickej siete a ďalšie protilietadlové systémy na jej ochranu.

15:00 Rusi pokračujú v obsadzovaní mesta Toreck, jednu zo štvrtí úplne zničili delostrelectvom

Rusko plánuje túto jeseň a zimu zapojiť Severnú Kóreu priamo do rozsiahlej vojny proti Ukrajine. Ako referuje web Kyiv Independent, v pondelok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvolaním sa na informácie tajných služieb.

Oznámenie prichádza deň po tom, ako Zelenskyj varoval pred „silnejúcou alianciou" medzi Moskvou a Pchjongjangom. Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky ruské plány na jeseň a zimu zahŕňajú „skutočné zapojenie Severnej Kórey do vojny“, povedal Zelenskyj. „Vzťahy Ruska s niektorými ďalšími krajinami, žiaľ, investujú do predlžovania vojny,“ dodal ukrajinský prezident.

14:00 Rusko plánuje túto jeseň zapojiť Severnú Kóreu do vojny na Ukrajine

Rusko plánuje túto jeseň a zimu zapojiť Severnú Kóreu priamo do rozsiahlej vojny proti Ukrajine. Ako referuje web Kyiv Independent, v pondelok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvolaním sa na informácie tajných služieb.

Oznámenie prichádza deň po tom, ako Zelenskyj varoval pred „silnejúcou alianciou" medzi Moskvou a Pchjongjangom. Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky ruské plány na jeseň a zimu zahŕňajú „skutočné zapojenie Severnej Kórey do vojny“, povedal Zelenskyj. „Vzťahy Ruska s niektorými ďalšími krajinami, žiaľ, investujú do predlžovania vojny,“ dodal ukrajinský prezident.

SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

9:00 Ukrajinské sily v noci zostrelili 12 ruských dronov

Ukrajinské ozbrojené sily v utorok uviedli, že počas nočných útokov zostrelili 12 zo 17 ruských dronov, ktoré útočili vo viacerých oblastiach Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ukrajinské vzdušné sily na platforme Telegram uviedli, že štyri z bezpilotných lietadiel, ktoré neboli zostrelené, sa stratili, pravdepodobne v dôsledku použitia prostriedkov elektronického boja.

Podľa ukrajinského letectva Rusko použilo aj sedem rakiet systémov protivzdušnej obrany S-300 a S-400 pri útoku na Mykolajivskú oblasť a dve strely s plochou dráhou letu typu Ch-59 pri útoku na Černihivskú a Sumskú oblasť. Ukrajinskí vojenskí predstavitelia zatiaľ neuvádzajú zranených, obete ani žiadne vážnejšie škody v dôsledku ruských útokov. 

7:50 Ruský útok na juhu Ukrajiny má jednu obeť a najmenej 23 zranených

Ruská armáda v noci na utorok podnikla raketový útok na ukrajinské mesto Mykolajiv, pričom zabila jednu ženu a ďalších 23 ľudí utrpelo zranenia. Útok spôsobil požiare a poškodil infraštruktúru, reštauračný komplex, obytné budovy a autá. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na šéfa vojenskej správy v Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima a ukrajinskú Štátnu pohotovostnú službu.

„Nepriateľ zaútočil na mesto okolo 02:30. Prvé správy naznačujú, že používali rakety S-300. Poškodené bolo zariadenie infraštruktúry, reštauračný komplex, maloobchodné jednotky, obytné budovy a autá. Vypukli požiare a pokračujú snahy o ich uhasenie,“ napísal Kim na Telegrame, pričom dodal, že protivzdušná obrana zničila v oblasti tri drony Šáhid.

Po ruskom útoku v Mykolajive horí miestny trh, 15. 10. 2024SITA/AP Photo/Marko IvkovPo ruskom útoku v Mykolajive horí miestny trh, 15. 10. 2024

7:30 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 200 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 671 400 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 210 vojakov, 13 tankov, 44 bojových obrnených vozidiel, deväť delostreleckých systémov a 32 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 988 tankov, 17 939 bojových obrnených vozidiel, 26 654 vozidiel a autocisterien, 19 430 delostreleckých systémov, 1 231 odpaľovacích raketových systémov, 978 systémov protivzdušnej obrany, 329 vrtuľníkov, 369 lietadiel, 17 019 dronov, 2 620 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 3 441 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 14. 10. 2024:

17:30 Ruskí vojaci obsadili obec Levadne v Záporožskej oblasti 

Ruským vojakom sa podarilo obsadiť ukrajinskú obec Levadne v Záporožskej oblasti na juhu krajiny. Uviedlo to v pondelok ruské ministerstvo obrany. Rusi túto obec okupovali hneď na začiatku vojny proti Ukrajine, ale počas protiofenzívy v lete minulého roka ju oslobodila ukrajinská armáda. 

sita/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ukrajinskí predstavitelia sa zatiaľ k správe o strate obce nevyjadrili, hoci pôvodne informovali, že ruská armáda tam koncom minulého týždňa zhromažďovala jednotky a podnikala miestne útoky.

14:30 Ruská flotila zostala paralyzovaná, tvrdí ukrajinské námorníctvo 

Ruská flotila stratila schopnosť ovplyvňovať priebeh nepriateľských akcií na Ukrajine. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní národnej televízie to povedal hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk.

„Na túto otázku vedia odbornejšie odpovedať naši kolegovia z rozviedky. Môžem však povedať, že bez ohľadu na stupeň pripravenosti alebo počet jednotiek ruská flotila nemôže ovplyvniť priebeh nepriateľských akcií na našej scéne,“ vyhlásil Pletenčuk.

Tvrdí, že niektoré jednotky by mohli byť potenciálne premiestnené cez tzv. vnútorné vody, ale nespravia tak, pretože nedokážu efektívne riadiť jednotky, ktoré zostali v Čiernom mori.

„Čiernomorská flotila je v podstate paralyzovaná v oblasti medzi Azovským a Čiernym morom. Čo sa týka iných oblastí, ako je Stredozemné more, odtiaľ sa k nám tiež nevedia dostať,“ skonštatoval Pletenčuk.

13:00 Od začiatku vojny zo Sumskej oblasti evakuovali takmer 37-tisíc obyvateľov 

Takmer 37-tisíc ľudí vrátane viac ako 6 400 detí evakuovali zo Sumskej oblasti od začiatku ruskej vojny na Ukrajine. Povinná evakuácia ďalších obyvateľov pritom pokračuje, a to na základe rozšíreného príkazu. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje vojenskú administratívu Sumskej oblasti.

Koncom augusta ukrajinské úrady oznámili, že zo Sumskej oblasti plánujú evakuovať celkovo 45-tisíc obyvateľov. Odvtedy už opustilo svoje domovy 16-tisíc ľudí. Armáda uviedla, že všetci obyvatelia v 10-kilometrovej zóne pri hraniciach s Ruskom sú už úplne evakuovaní.

12:00 Na ruskej leteckej základni zhorelo vojenské dopravné lietadlo Tu-134 

Požiar na ruskej leteckej základni Orenburg-2, ktorá leží viac ako tisíc kilometrov od ukrajinských hraníc, v noci na nedeľu zničil ruské vojenské dopravné lietadlo Tu-134. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie ukrajinského obranného spravodajstva.

„V Rusku v noci na nedeľu 13. októbra zhorelo lietadlo Tu-134 patriace 117. vojenskému dopravnému leteckému pluku ozbrojených síl štátu agresora. Na ruskej leteckej základni Orenburg-2, kde mal stroj základňu Tu-134, vypukol ničivý požiar." Tento typ lietadla zo sovietskych čias sa okrem iného používa na prepravu vyššie postavených úradníkov ruského ministerstva obrany.

8:15 Severná Kórea podľa Zelenského dodáva ruskej armáde personál

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Severná Kórea dodáva Rusku nielen zbrane, ale tiež personál pre ruskú armádu. Vo svojom nedeľňajšom večernom príhovore zároveň vyzval partnerov Ukrajiny, aby zvýšili svoju podporu.

„Vidíme narastajúce spojenectvo medzi Ruskom a režimami ako Severná Kórea. Toto už nie je len o presune zbraní. Je to vlastne o presune ľudí zo Severnej Kórey k okupačným vojenským silám,“ vyhlásil Zelenskyj a podotkol, že za takýchto okolností sa vzťahy Ukrajiny s partnermi musia ďalej rozvíjať. „Predná línia potrebuje viac podpory.“

Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny s odvolaním sa na The Washington Post uviedli, že severokórejskí vojaci už bojujú na Ukrajine. Okrem toho niekoľko tisíc severokórejských vojakov absolvuje výcvik v Rusku a v budúcnosti môžu byť nasadení do frontových línií. 

SITA/AP Photo/Ahn Young-joon

7:30 Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 300 vojakov 

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 670 190 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 1 260 vojakov, štyri tanky, 19 bojových obrnených vozidiel, 11 delostreleckých systémov a 38 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 975 tankov, 17 895 bojových obrnených vozidiel, 26 622 vozidiel a autocisterien, 19 421 delostreleckých systémov, 1 231 odpaľovacích raketových systémov, 978 systémov protivzdušnej obrany, 329 vrtuľníkov, 369 lietadiel, 17 009 dronov, 2 619 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 3 437 kusov špeciálnej techniky. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite