Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hizballáh tvrdí, že spúšťa „novú eskalačnú fázu“ vo vojne proti Izraelu

.tasr .svet

Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Hizballáh tvrdí, že spúšťa „novú eskalačnú fázu“ vo vojne proti Izraelu SITA/AP Photo/Baz Ratner Izraelskí vojaci na izralesko-libanonskej hranici, 1. 10. 2024

izrael útočí na pozície Hizballáhu na juhu a východe Libanonu od 23. septembra. V libanonských pohraničných dedinách sa obe strany dostali do bojov nablízko po tom, čo Izrael minulý mesiac spustil pozemnú inváziu.

Hizballáh „oznamuje prechod do novej a eskalačnej fázy konfrontácie s izraelským nepriateľom, ktorá sa odrazí vo vývoji a udalostiach najbližších dní“, uviedlo hnutie vo vyhlásení.

Vyhlásenie prišlo po tom, ako izraelská armáda vo štvrtok potvrdila, že jej sily zabili vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktoré je spojencom Hizballáhu, Jahjáho Sinwára. Vo vyhlásení však o Sinwárovi nie je zmienka.

Hizballáh dodal, že „stovky bojovníkov... sú plne pripravené čeliť akémukoľvek izraelskému pozemnému prieniku do juholibanonských dedín“. Hnutie zároveň podotklo, že jeho útoky proti Izraelu sa v uplynulých dňoch zintenzívnili.

Izrael zabil vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha v nálete na libanonskú metropolu Bejrút 27. septembra. Hnutie Hizballáh opakovane vyzýval, aby sa stiahlo zo spoločných hraníc v záujme návratu izraelských občanov do svojich domovov na severe Izraela.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite