Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kremeľ odmieta obvinenia zo zasahovania do gruzínskych volieb – čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka

.tasr .tomáš Zálešák .svet

Voľby boli vnímané ako súboj medzi proeurópskou opozíciou a čoraz autoritatívnejšou proruskou vládou Gruzínskeho sna.

Kremeľ odmieta obvinenia zo zasahovania do gruzínskych volieb – čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka sita/Maxim Shipenkov, Pool Photo via AP

kremeľ v pondelok ostro odmietol obvinenia, že zasahoval do volieb v Gruzínsku a obvinil externých aktérov zo snahy destabilizovať krajinu. USA a EÚ vyzvali na vyšetrenie nezrovnalostí vo víkendových parlamentných voľbách. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters, AFP a portálu Eurasianet.

„Rozhodne odmietame takéto obvinenia, ako viete, stali sa štandardom pre mnohé krajiny. Pri najmenšej veci okamžite obvinia Rusko zo zasahovania. Nie, to nie je pravda. K žiadnemu zasahovaniu nedošlo a obvinenia sú absolútne nepodložené,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Gruzínsku prezidentku zároveň obvinil zo snahy destabilizovať situáciu v krajine. K pokusom zasahovať do volieb podľa neho došlo zo strany európskych aktérov, nie Moskvy.

Podľa oficiálnych výsledkov vo voľbách zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen so ziskom takmer 54 percent hlasov. Opozícia na čele s prozápadnou prezidentkou Salome Zurabišviliovou výsledky volieb spochybňuje a upozorňuje na nezrovnalosti a viaceré incidenty počas volebného dňa.

Zurabišviliová obvinila Moskvu, že stojí za volebnými podvodmi v Gruzínsku. Podľa nej sú súčasťou „ruskej špeciálnej operácie“ a vyzvala občanov, aby vyšli do ulíc. Niektoré opozičné strany vyzvali na opakovanie volieb a uviedli, že ich zvolení poslanci si neprevezmú mandáty.

Medzinárodní pozorovatelia volieb na nedeľňajšej tlačovej konferencii vyjadrili obavy z „nerovných volebných podmienok, ktoré podkopávajú dôveru vo výsledky volieb.“ Podľa OBSE bolo pozorovaných viacero problémov, a to naprieč celou krajinou.

Voľby boli vnímané ako súboj medzi proeurópskou opozíciou a čoraz autoritatívnejšou vládou Gruzínskeho sna, ktorú opozícia obviňuje z vedenia proruskej politiky. Oligarcha a faktický líder Gruzínskeho sna Bidzina Ivanišvili v predvolebnej kampani vyhlásil, že v prípade víťazstva vo voľbách zakáže opozičné strany. 

vysvetlenie Tomáša Zálešáka

K článkom ideológie Putinovského Ruska patrí, že celá západná demokracia je jeden veľký formalistický švindeľ. Západ je plytký, materialistický, formalistický. Rusko je autentické, preduchovnené, hlboké ako aj široké. Svojou manipuláciou volieb doma aj v cudzích štátoch sa Rusko bráni, iba bráni, nič než bráni, vždy len bráni. Proti rozvratným západným aktivitám, ktoré spočívajú o. i. v tej nehanebne drzej, formalistickej požiadavke dodržiavať volebné pravidlá; a to je, samozrejme, podvod, pretože celá európska a západná takzvaná demokracia je podvod. 

Za volebných podvodníkov možno označiť len tie politické subjekty, ktoré prepadli západnému kacírstvu: vyznávajú bludnú vieru v akési pravidlá. Pokúšajú sa nás, Rusov, dostať, ale my sa budeme brániť. Nás neoklamú. Klamať smieme len my. Len my totiž vieme aký má byť volebný výsledok. My, Rusi, nie sme žiadni formalisti. Sme autentickí, a preto neprepadneme západnej neresti dodržiavania volebných pravidiel. 

U nás sa pravidlá nedodržujú, pretože my rovno dosahujeme výsledky. A nie hocijaké výsledky, ale správne výsledky, primerané nám, Rusom s našimi zvláštnosťami, ktoré nás odlišujú od dekadentného, materialistického a formalistického západu. A tak to bude aj u vás, v Gruzínsku! Že sa to niektorým prozápadným svoločom u vás nepáči? Doma sme už s takými zatočili. A zatočíme aj s vami! Sme predsa bratia. Na večné časy a nikdy inak! Ibaže by nám to nejaký prozápadný dekadent prekazil. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite