Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Protesty v Indonézii proti zmene trestného zákonníka si vyžiadali stovky ranených

.redakcia .svet

Viac ako 300 ľudí utrpelo v Indonézii zranenia počas stredajších protestov proti plánovaným zmenám trestného zákonníka, ktoré podľa demonštrantov predstavujú hrozbu pre ich občianske slobody.

najmenej 254 študentov muselo podstúpiť krátke ošetrenia, pričom ďalších 11 demonštrantov zostáva aj naďalej v nemocnici. V stredu to na tlačovej konferencii uviedol šéf jakartskej polície Gatot Eddy Pramono. Podľa jeho slov bolo počas zrážok s demonštrantami zranených aj 39 príslušníkov polície.

V Jakarte museli indonézske bezpečnostné zložky pristúpiť k použitiu slzotvorného plynu a vodných diel, aby takým spôsobom rozohnali skupinu približne 3000 študentov protestujúcich pred budovou parlamentu.

Poriadková polícia sa s demonštrantami, ktorí na ňu hádzali kamene, podľa miestnych médií zrazila aj v mestách Makasar a Medan.

Parlament mal pôvodne návrh zmien trestného zákonníka schváliť v utorok, avšak na žiadosť indonézskeho prezidenta Joka (vysl. džoka, pozn. TASR) Widoda hlasovanie odložil.

Widodova výzva bola podľa DPA práve reakciou na masové študentské protesty, počas ktorých študenti v utorok v Jakarte dokonca vylomili bránu parlamentu.

Na základe novej legislatívnej úpravy by mal byť dobrovoľný pohlavný styk mimo manželstva trestaný až do výšky dvoch rokov odňatia slobody, zatiaľ čo za život v spoločnej domácnosti bez uzatvorenia manželského zväzku by súd mohol dvojici vymerať väzbu v trvaní do šiestich mesiacov.

Zmeny by sa mali dotknúť aj politickej sféry, pričom za urážku prezidenta alebo viceprezidenta by hrozila väzba až do výšky štyri a pol roka.

Ak by sa urážka hlavy štátu a viceprezidenta stali trestnými činmi, došlo by v Indonézii podľa DPA k obnoveniu stavu, ktorý v krajine platil pred rokom 2006. Práve v tom roku totiž indonézsky ústavný súd v reakcii na podnet občanov urážku najvyšších predstaviteľov štátu dekriminalizoval.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite