Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tajné pracovné tábory v komunistickej Číne: V barakoch žije milión ľudí

.redakcia .svet

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ) získalo a prostredníctvom 17 tlačových orgánov zverejnilo v noci na pondelok informácie o zadržiavacích táboroch v prevažne moslimskom regióne Sin-ťiang na severozápade Číny, kde je internovaných viac ako milión ľudí.

Tajné pracovné tábory v komunistickej Číne: V barakoch žije milión ľudí AP Photo/File

zverejnené dokumenty podľa nej svedčia o absolútnej kontrole čínskeho režimu nad internovanými – od frekvencie strihania vlasov až po časový plán zamykania dverí na barakoch.

Podľa organizácií pre ľudské práva je v táboroch v Sin-ťiangu internovaných viac ako milión moslimov, najmä etnických Ujgurov. Peking toto číslo odmieta a hovorí o centrách odbornej prípravy, ktorými chce bojovať proti islamistickej radikalizácii.

Správa z prostredia ICIJ prichádza týždeň po tom, čo denník The New York Times oznámil, že sa mu podarilo získať viac ako 400 strán interných dokumentov z Číny vrátane neverejných prejavov prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý v roku 2014 vyzval bez ľútosti bojovať proti „proti terorizmu a separatizmu“ v Sin-ťiangu.

Najnovšie odhalenia sa týkajú súboru usmernení pre správu zadržiavacích táborov, ktoré v roku 2017 schválil veliteľ bezpečnostných zložiek v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, ako aj správ tajných služieb o tom, ako polícia využíva umelú inteligenciu a zhromažďovanie údajov, aby si vytipovala ľudí alebo celé skupiny, u ktorých sa žiada internácia.

V týchto smerniciach sa zadržiavaní označujú za „študentov“, ktorí majú získať „diplom“.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite