Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od požiaru katedrály Notre-Dame uplynul rok. Koronavírus brzdí rekonštrukciu

.michal Bogár .svet

Rok po tom, ako požiar zachvátil parížsku katedrálu Notre-Dame, sú záchranné a rekonštrukčné práce pozadu o celé mesiace. Okrem obrovského množstva toxických látok a nepriaznivému počasiu brzdí práce aj koronavírus.

Od požiaru katedrály Notre-Dame uplynul rok. Koronavírus brzdí rekonštrukciu AP Photo/Christophe Ena

počas sviatkov Veľkej noci, uprostred pandémie, prišiel do poškodenej katedrály Notre-Dame parížsky arcibiskup Michel Aupetit, aby tam vzdal úctu relikvii tŕňovej koruny, ktorú zachránili pred ničivým požiarom z 15. apríla 2019. 

Malá omša sa konala za účasti niekoľkých kňazov a s vystúpením trojice umelcov. Prenášala ju aj televízia v priamom prenose. Ako uviedol arcibiskup, jeho cieľom bolo „pripomenúť význam a osláviť krásu“ tejto katedrály.

Vo svojej meditácii arcibiskup pripomenul celosvetové odhodlanie obnoviť chrám a zároveň vyzval ľudí, aby v týchto ťažkých dňoch venovali svoje modlitby všetkým chorým a ich opatrovateľom. 

Parížsky arcibiskup Michel Aupetit so sprievodom na Veľký piatok 10.4.2020 pri poklone pred relikviou Kristovej tŕňovej koruny v poškodenej katedrále Notre-Dame v Paríži. Ludovic Marin, Pool via APParížsky arcibiskup Michel Aupetit so sprievodom na Veľký piatok 10.4.2020 pri poklone pred relikviou Kristovej tŕňovej koruny v poškodenej katedrále Notre-Dame v Paríži.

V januári 2020, teda deväť mesiacov po požiari, publikovali správu o priebehu obnovy katedrály, ktorú pripravila Établissement public, verejná inštitúcia založená na rekonštrukciu Notre-Dame. 

Jean-Louis Georgelin, poverený jej vedením, v tejto správe uvádza, že fyzický stav katedrály sa ešte stále preveruje. Týka sa to najmä klenbových konštrukcií nad priestorom chrámu, do ktorého sa pri požiari zrútila časť strechy a takmer sto metrov vysoká veža, ktorá stojí nad krížením hlavnej lode a transeptu. 

Jean-Louis Georgelin pre AFP uviedol, že fáza samotnej rekonštrukcie katedrály by sa mala zahájiť v roku 2021. Koronavírus, no aj ďalšie faktory môžu tento termín ešte posunúť.

výskumné a záchranné práce stoja

Sanačné práce na katedrále sa zastavili 16. marca s ohľadom na zdravie stavebných robotníkov a remeselníkov. Dôvodom je nielen epidémia koronavírusu SARS-CoV-2, ale aj to, že v objekte sa ešte neskončila dekontaminácia od roztaveného olova.

Fotodokumentácia častí zrútenej klenby v katedrále Notre-Dame. Christophe Petit Tesson, Pool Photo via APFotodokumentácia častí zrútenej klenby v katedrále Notre-Dame.

V súvislosti s výskumom definovala francúzska vláda rok 2020 ako obdobie konzultácií a koncepčných prác a v nasledujúcom roku sa plánuje uskutočniť výberové konanie na spoločnosť, ktorá bude zabezpečovať obnovu katedrály. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite