Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vatikán potvrdil svoj ekologický záväzok, veriacich vyzýva neinvestovať do zbrojárskeho priemyslu ani do fosílnych palív

.redakcia .svet

Vatikán vo štvrtok vyzval katolíkov, aby obmedzili investovanie do zbrojárskeho priemyslu a priemyslu fosílnych palív a aby dôkladne monitorovali ťažobné spoločnosti a kontrolovali, či nepoškodzujú životné prostredie.

Vatikán potvrdil svoj ekologický záväzok, veriacich vyzýva neinvestovať do zbrojárskeho priemyslu ani do fosílnych palív Vatican News/AP/SITA

informovala o tom agentúra Reuters, ktorá dodala, že táto výzva je súčasťou 225-stranového medzirezortného dokumentu o integrálnej ekológii s názvom Na ceste k starostlivosti o náš spoločný dom – päť rokov od Laudato si'. 

Tento manuál vyšiel vo štvrtok pri príležitosti piateho výročia zverejnenia prelomovej encykliky Laudato si' o nutnosti ochrany prírody, života a bezbranných ľudí.

Text, ktorý bol redigovaný ešte pred začiatkom pandémie vyvolanej koronavírusom nového typu, zdôrazňuje hlavný odkaz encykliky, že všetko je vzájomne prepojené, neexistujú oddelené krízy, ale len jedna komplexná spoločensko-environmentálna kríza, ktorá si vyžaduje skutočnú ekologickú konverziu.

Toto kompendium navrhuje aj praktické kroky na dosiahnutie cieľov encykliky, ktorá dôrazne podporuje dohody o obmedzení globálneho otepľovania a varuje pred rizikami a dôsledkami zmeny klímy.

Dokument je rozčlenený do troch kapitol: Vzdelávanie a ekologická konverzia; Integrálna ekológia a integrálny ľudský rozvoj a na záver predstavuje konkrétne úsilie Mestského štátu Vatikán.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite