Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ plánuje rokovať s Talibanom, zatiaľ ho však nechce uznať

.sita .svet

Únia pozastavuje platby na rozvojovú pomoc Afganistanu, kým si nevyjasní situáciu s lídrami Talibanu, oznámil v utorok šéf diplomacie EÚ.

EÚ plánuje rokovať s Talibanom, zatiaľ ho však nechce uznať TASR/AP Šéf európskej diplomacie Josep Borrell (na obrazovke vpravo hore), ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ a ďalší predstavitelia počas mimoriadneho rokovania šéfov diplomacií EÓ o situácii v Afganistane prostredníctvom videokonferencie v Bruseli v

európska únia (EÚ) zatiaľ neplánuje uznať vládu hnutia Taliban po jeho prevzatí moci v Afganistane. S militantmi však bude rokovať, aby zaistila bezpečný odchod z krajiny pre európskych občanov a Afgancov, ktorí spolupracovali s EÚ. V utorok to po rokovaní ministrov zahraničných vecí európskeho bloku oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Zároveň tiež zdôraznil dôležitosť rokovaní s Talibanom s cieľom zabrániť ďalšiemu exodu utečencov z konfliktami sužovanej krajiny, v ktorej sa čoraz viac prehlbuje humanitárna kríza.

„Budeme sa musieť skontaktovať s autoritami v Kábule, ktokoľvek to je. Taliban vyhral vojnu, takže budeme musieť hovoriť s nimi,“ povedal Borrell novinárom, pričom dodal, že „tento dialóg sa tiež bude musieť zamerať na spôsob, ako zabrániť návratu zahraničných teroristov“. Zároveň tiež poznamenal, že to nie je otázka oficiálneho uznania, len kontaktu s Talibanom.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite