Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bielorusko ani Poľsko nepovolili tímu OSN vstup do pohraničných oblastí

.tasr .svet

Tisíce migrantov, prevažne z blízkovýchodných krajín, táboria celé týždne pri hraniciach Bieloruska s Poľskom dúfajúc, že sa im podarí dostať do Európskej únie. V tamojších drsných podmienkach už došlo aj viacerým úmrtiam.

Bielorusko ani Poľsko nepovolili tímu OSN vstup do pohraničných oblastí SITA/AP/Oksana Manchuk

organizácia Spojených národov v utorok informovala, že bieloruské ani poľské úrady nepovolili členom jej investigatívneho tímu vstup do oblastí nachádzajúcich sa v blízkosti spoločnej hranice oboch krajín. Vyšetrovatelia OSN aj napriek tomu odhalili „hrozné“ podmienky, ktorým sú vystavení migranti v okolí poľsko-bieloruských hraníc, píše agentúra AFP.

Tím z Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vycestoval do Poľska, kde bol od 29. novembra do 3. decembra; od poľských úradov však nedostal povolenie na vstup do „neprístupnej pohraničnej oblasti“. Uviedla to hovorkyňa OHCHR Liz Throssellová. Do oblasti pri hraniciach ho nepustili ani bieloruské úrady.

EÚ a ďalšie západné krajiny obviňujú režim bieloruského autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenka z toho, že migrantov vysiela na hranice Poľska, Litvy aj Lotyšska zámerne, aby tak vyvolal chaos a spory v Únii.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite