Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Kyjev zvyšuje výrobu zbraní, za rok môže vyrobiť štyri milióny dronov

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Kyjev zvyšuje výrobu zbraní, za rok môže vyrobiť štyri milióny dronov SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Pri ruských úderoch na Záporožie jeden civilista zomrel a piati utrpeli zranenia
  • Rusko tvrdí, že sa zmocnilo ďalšej dediny pri Pokrovsku
  • Útok na Cherson zabil najmenej sedem civilistov
  • Ukrajina zostrelila 29 z 32 ruských dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

13:30 Kyjev zvyšuje výrobu zbraní, za rok môže vyrobiť štyri milióny dronov

Ukrajina dokáže ročne vyrobiť štyri milióny bezpilotných lietadiel a rýchlo zvyšuje kapacity na výrobu ďalších zbraní. V utorok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na stretnutí so zástupcami zahraničných zbrojárskych podnikov v Kyjeve. V tomto roku už podľa neho Ukrajina podpísala zmluvy na výrobu 1,5 milióna dronov. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Ukrajinskí predstavitelia očakávajú, že financovanie a dodávky zbraní zo zahraničia sa budú neustále znižovať, zatiaľ čo potreby Ukrajiny v oblasti obrany budú ďalej narastať. Kyjev sa preto čoraz viac zameriava na zvyšovanie kapacít domácej výroby.

„V extrémne ťažkých podmienkach úplnej vojny a pod neustálou ruskou paľbou dokázali Ukrajinci vybudovať nový obranný priemysel, “vyhlásil Zelenskyj.

Reuters pripomína, že pred začiatkom celoplošnej ruskej invázie výroba dronov na Ukrajine prakticky neexistovala. Po viac ako dva a pol roku od začiatku invázie však Ukrajina vynakladá zhruba polovicu svojho štátneho rozpočtu na obranu, čo predstavuje viac ako 40 miliárd dolárov.

 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že vláda na budúci rok plánuje zvýšiť výdavky na podporu rastu domácej výroby. "Budúcoročný rozpočet počíta so 65-percentným nárastom prostriedkov určených na nákup zbraní," povedal. V prepočte sa výdavky zvýšia o sedem miliárd dolárov. Strategickým cieľom je podľa Šmyhaľa zvýšiť výrobné kapacity ďalekonosných zbraní a získať nad Ruskom technologickú prevahu.

Šmyhaľ taktiež uviedol, že zámerom Ukrajiny je „aby v európskej časti Ruska nebolo miesto, kam by nedosiahli“ ukrajinské rakety a drony.

Schopnosť útočiť na vojenské ciele hlboko na ruskom území je v súčasnosti jednou z priorít Ukrajiny. Zelenskyj sa preto už dlhšie snaží získať povolenie na použitie dodaných západných rakiet dlhého doletu. Zatiaľ však neúspešne, keďže západní partneri sa obávajú eskalácie konfliktu.

Počas utorkového stretnutia predstavitelia Ukrajiny a zbrojárskych spoločností podpísali viacero dohôd o výrobe munície, rôznych typov dronov a o údržbe západnej techniky na Ukrajine.

9:50 Rusko v noci útočilo na infraštruktúru v prístavnom meste Izmajil

Rusko v noci na stredu útočilo dronmi vo viacerých ukrajinských oblastiach vrátane dunajského prístavného mesta Izmajil na hraniciach s Rumunskom. Zničiť sa podarilo 11 z celkovo 32 ruských dronov, TASR informuje podľa agentúry Reuters a príspevkov na sociálnej sieti Telegram.

Štyri ruské drony podľa Ukrajiny opustili jej vzdušný priestor a 10 vyradili prostriedkami elektronického boja. Bezpilotné lietadlá útočili v Odeskej, Sumskej a Kirovohradskej oblasti. Opätovne sa zamerali aj na okolie prístavného mesta Izmajil v delte Dunaja.

Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na Telegrame uviedol, že „Rusi sa zamerali na prístav a pohraničnú infraštruktúru. “Ruské útoky spôsobili požiar, ktorý sa však ukrajinským hasičom podarilo rýchlo uhasiť. Pri útoku boli zranení dvaja vodiči nákladných áut. Jeden z nich je občanom Turecka.

Kiper taktiež viedol, že ukrajinsko-rumunský hraničný priechod Orlivka dočasne uzavreli v dôsledku ostreľovania. „Rusi zámerne ostreľovali kontrolné stanovište, čím sťažili bežným ľuďom prechod cez hranice. Ide o teror voči civilnému obyvateľstvu,“ vyhlásil Kiper.

8:10 Rusi sa zmocnili opusteného mesta Vuhledar

Ruská armáda podľa analytického projektu DeepState obsadila opustené ukrajinské mesto Vuhledar v Doneckej oblasti na východe krajiny. Analytici DeepState uviedli, že ruskí vojaci zverejňujú fotografie ruských vlajok v rôznych častiach mesta. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Šéf vojenskej administratívy Doneckej oblasti Vadym Filaškin v utorok uviedol, že boje prebiehajú blízko centra Vuhledaru. V meste podľa jeho slov zostalo len 107 obyvateľov. Pred otvorenou vojnou Moskvy proti Ukrajine vo Vuhledare žilo približne 14-tisíc ľudí.

DeepState

Správy z predchádzajúceho dňa 1. 10. 2024:

19:20 Rusi prenikli k centru opusteného mesta Vuhledar

Ruskí vojaci podľa šéfa vojenskej administratívy Doneckej oblasti Vadyma Filaškina v utorok prenikli k centru opusteného mesta Vuhledar, v ktorom pred otvorenou vojnou Moskvy proti Ukrajine žilo približne 14-tisíc ľudí. Filaškin uviedol, že v meste zostalo 107 obyvateľov. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Nepriateľ je teraz takmer v centre mesta a preto je pre úrady a policajné zložky veľmi ťažké dostať sa k tým ľuďom, ktorí zostali v meste," konštatoval Filaškin.

Monitorovací projekt DeepState v utorok uviedol, že ruskí vojaci sa k Vuhledaru dostali z juhu a zo západu. Vuhledar sa nachádza zhruba 60 kilometrov juhozápadne od Donecka.

17:45 Pri ruských úderoch na Záporožie jeden civilista zomrel a piati utrpeli zranenia

Jeden ukrajinský civilista prišiel o život a ďalších päť utrpelo zranenia, keď ruská armáda v utorok zaútočila na mesto Záporožie. Uviedol to v sociálnych médiách gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Fedorov konštatoval, že podľa prvých správ ruskí vojaci proti mestu podnikli šesť úderov, pričom zasiahli obytné oblasti a infraštruktúru. „Poškodené sú výškové budovy a rodinné domy,“ dodal Fedorov.

13:25 Rusko tvrdí, že sa zmocnilo ďalšej dediny pri Pokrovsku

Ruské jednotky obsadili ďalšiu dedinu v blízkosti mesta Pokrovsk v ukrajinskej Doneckej oblasti, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP. 

Jednotky ruskej armády „oslobodili obec Krutyj Jar“, ktorá sa nachádza len 13 kilometrov od Pokrovska.

11:55 Ruský útok na Cherson zabil najmenej sedem civilistov

Najmenej sedem ukrajinských civilistov zahynulo a ďalší traja utrpeli zranenia potom ako ruská armáda v pondelok zaútočila na centrálnu časť mesta Cherson. O život prišli tri ženy a štyria muži. Uviedla to generálna prokuratúra Ukrajiny, referuje spravodajský web Kyiv Independent.

Bombardovanie zasiahlo miestny trh a zastávku verejnej dopravy. Rusko na Cherson zaútočilo okolo deviatej hodiny ráno, keď si Ukrajina na Deň obrancov celonárodnou minútou ticha pripomínala padlých vojakov, uviedla polícia.

10:10 Ukrajina zostrelila 29 z 32 ruských dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinské letectvo zostrelilo 29 z 32 dronov, ktorými Rusko zaútočilo v noci na utorok. Uviedli to Vzdušné sily Ukrajiny, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Dronmi typu Šáhid Moskva zaútočila z ruského mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré leží na juhu ruského Krasnodarského kraja pri Azovskom mori a z mysu Čauda na okupovanom polostrove Krym.

Drony ukrajinskí vojaci zostrelili nad siedmimi oblasťami krajiny. Tri ruské bezpilotné lietadlá zmizli z radarov vďaka zásahu prostriedkov elektronického boja, údajne bez ďalších následkov.

9:50 Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 400 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 654 430 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 370 vojakov, deväť tankov, 44 bojových obrnených vozidiel, 33 delostreleckých systémov a 73 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 883 tankov, 17 547 bojových obrnených vozidiel, 25 621 vozidiel a autocisterien, 18 855 delostreleckých systémov, 1 204 odpaľovacích raketových systémov, 963 systémov protivzdušnej obrany, 328 vrtuľníkov, 369 lietadiel, 16 322 dronov, 2 613 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 3 314 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite